1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment |  

SBI PO Prelims Exam 2017: Complete Mock Test on latest Pattern

Apr 28, 2017 18:00 IST

    Directions (1-5): Study the table below to answer these questions. The table gives the percentage distribution of population of five states Hyderabad, Patna, Amritsar, New Delhi and Jaipur on the basis of poverty line and also on the basis of gender.

    SBI PO Exam 2017

    1. If the male population above poverty line for Jaipur is 3.6 million, then the total population of female for the Jaipur below poverty line is?

    a) 0.12 million

    b) 0.012 million

    c) 1.2 million

    d) 3.2 million

    e) None of these

    Answer: c)

    2. What will be the population of males above poverty line in the New Delhi if it is known that the population of the state is 8 million?

    a) 0.395 million

    b) 3.95 million

    c) 6.32 million

    d) 0.56 million

    e) None of these

    Answer: b)

    3. What will be approximately the male population above poverty line for Patna if the female population below poverty line for Patna is 1.02 million?

    a) 3.62 million

    b) 0.362 million

    c) 2.61 million

    d) 0.261 million

    e) None of these

    Answer: a)

    4. If the population of males below poverty line for Hyderabad is 1.56 million and that for Amritsar is 2.55 million, then the total populations of Hyderabad and Amritsar are in the ratio?

    a) 12 : 13

    b) 13 : 12

    c) 17 : 13

    d) 13 : 17

    e) None of these

    Answer: d)

    5. If the population of females above poverty line for Patna is 2.92 million and that for New Delhi is 4.74 million, then the total population of states Patna and New Delhi is:

    a) 25 million

    b) 24 million

    c) 27 million

    d) 28 million

    e) None of these

    Answer: e)

    Directions (6 - 10): Study the graph below to answer these questions.

    SBI PO Exam 2017

    6. If the number of students studying engineering in the year 2014 was increased by 20% and the number of students studying medical in the same year was decreased by 10%, what would have been the total number of students studying medical and engineering in 2014?

    a) 1285

    b) 1375

    c) 1385

    d) 1275

    e) None of these

    Answer: d)

    Explanation: Number of engineering Students = 120% of 650 = 780

    Whereas number of medical students = 90% of 550 = 495

    Therefore, total number of students= (780+495) = 1275

    7. Approximately, what was the percentage increase in the number of students studying medical and engineering together from 2011 to 2016?

    a) 115

    b) 55

    c) 75

    d) 125

    e) 100

    Answer: e)

    Explanation: Total number of students in 2011 = (350+500) = 850

    Total number of students in 2016 = (900+800) =1700

    Increase = 1700-850= 850

    SBI PO Exam 2017

    8. What was the average number of students studying medical and engineering together in 2013 and 2015, respectively?

    a) 675

    b) 667

    c) 716

    d) 765

    e) None of these

    Answer: a)

    Explanation: Average = (350+600+800+750+900)/6 = 4050/6 = 675

    9. What is the ratio between the total number of students studying medical and engineering together in 2013 and in 2015, respectively?

    a) 8:9

    b) 15:19

    c) 11:15

    d) 7:10

    e) None of these

    Answer: e)

    Explanation: 700+800: 750+850

                         =1500:1600

                         =15:16

    10. In which year the maximum number of students studied engineering?

    a) 2012

    b) 2016

    c) 2011

    d) 2013

    e) None of these

    Answer: b)

    11. The area of square of one side 8 cm is equal to the area of a rectangle. Which of the following statement about the rectangle is/are correct?

    I. The length of the rectangle is 6 times of the breadth is 16 times of the breadth.
    II. The length of the rectangle is 32 times of the breadth
    III. The breadth of the rectangle is 1/6 of the length.
    IV. The breadth of the rectangle is 1/9 of the length.

    a) Only I and II

    b) Only III and IV

    c) Either I or II

    d) Either III or IV

    e) None of these

    Answer: a)

    SBI PO Exam 2017

    a) 17

    b) 27

    c) 32

    d) 18

    e) None of these

    Answer: e)

    13. If 529=23x/5, then x=?

    a) 16

    b) 8

    c) 32

    d) 2/5

    e) None of these

    Answer: e)

    SBI PO Exam 2017

    a) 0.029009

    b) 0.0202

    c) 0.29

    d) 0.239

    e) 0.0239

    Answer: e)

    SBI PO Exam 2017

    SBI PO Exam 2017

    SBI PO Exam 2017

    Directions (17 - 21): What approximate value should come in place of question mark (?)

    SBI PO Exam 2017

    a) 2200

    b) 2100

    c) 2700

    d) 3700

    e) 3900

    Answer:  d)

    SBI PO Exam 2017

    a) 455

    b) 445

    c) 555

    d) 545

    e) 495

    Answer: a)

    SBI PO Exam 2017

    a) 40

    b) 30

    c) 45

    d) 35

    e) 25

    Answer: b)

    20. 14.5% of 950 + 23.8% of 750=?

    a) 290

    b) 320

    c) 270

    d) 370

    e) 220

    Answer: b)

    SBI PO Exam 2017

    a) 54

    b) 59

    c) 41

    d) 37

    e) 57

    Answer: e)

    Directions (Question 22 - 23): In the following number series only one is wrong. Find out the wrong numbers.

    22. 9 12 18 48 129 372 1101

    a) 12

    b) 48

    c) 18

    d) 372

    e) 129

    Answer: c)

    23. 3 7 15 33 63 127 255

    a) 3

    b) 7

    c) 33

    d) 63

    e) 127

    Answer: c)

    24. Amit’s expense is 30% more than Sumit’s’s expense and Sumit’s expense is 10% less than Shamit’s expense. If the sum of their expenses is Rs. 6447, then what would be the Amit’s expense?

    a) Rs. 2200

    b) Rs. 2457

    c) Rs. 1890

    d) Rs. 2100

    e) None of these

    Answer: b)

    SBI PO Exam 2017

    25. In a test, a candidate secured 406 marks out of maximum marks ‘x’. If the maximum marks’ x’ were converted into 500 marks, he would have secured 290 works. What were the maximum marks of the test?

    a) 700

    b) 750

    c) 500

    d) 650

    e) 800

    Answer: a)

    26. A refrigerator consumes 8 units of electricity in 30 minutes and a LED bulb consumes 18 units of electricity in 6 hours. How much total unit of electricity will both refrigerator and LED bulb consume in 8 days if they run 10 hours a day?

    a) 1280 unit

    b) 1528 unit

    c) 1248 unit

    d) 1520 unit

    e) 1620 unit

    Answer: d)

    27. What amount a man would have received on a principal of Rs. 16000 after 4 years compound interest @ 5 % per annum?

    a) Rs. 16448

    b) Rs. 17448

    c) Rs. 18448

    d) Rs. 19448

    e) Rs. 20448

    Answer: d)

    SBI PO Exam 2017

    SBI PO Exam 2017

    a) 15 yr                                       

    b) 20 yr

    c) 16 yr                                       

    d) 24 yr

    e) 8 yr

    Answer: c)

    SBI PO Exam 2017

    29. The average marks in Commerce subject of a class of 20 students is 78. If the marks of two students were misread as 58 and 75 of the actual marks 82 and 71 respectively, then what would be the correct average?

    a) 78.5                                                    

    b) 79

    c) 79.5                                                    

    d) 80

    e) 76

    Answer: b)

    SBI PO Exam 2017

    30. A college team has eight basketball players. A five-member team and a captain will be selected out of these eight players. How many different selections can be made?

    a) 224                                                     

    b) 112

    c)  56                                                       

    d) 88

    e) None of these

    Answer: c)

    SBI PO Exam 2017

    31. A bus started its journey from Pratapgarh and reached Rajgarh in 33 min with its average speed of 50 km/hr. If the average speed of the bus is increased by 5 km/hr, how much time will it take to cover the same distance?

    a) 30 min                                    

    b) 28 min

    c) 26 min                                    

    d) 21 min

    e) 39 min

    Answer: a)

    SBI PO Exam 2017

    Directions (32 - 35): In the following questions two equations numbered I and II are given. You have to solve both equations and

    Give answer if

    SBI PO Exam 2017

    SBI PO Exam 2017

    SBI PO Exam 2017

    SBI PO Exam 2017

    SBI PO Exam 2017

    SBI PO Exam 2017

    Directions (36 - 43): Read the following passage and answer the questions that follow:

    The world has come around to the view that democracy is essential for full human development. And only education and skill development can make this possible. Democracy cannot be sustained unless the electorate is well informed, chooses its leadership wisely, and this leadership is intellectually empowered by a multi-dimensional intelligence. The world view of economic development has completely changed: it is no longer believed to be driven by human labor, as Karl Marx said, or by capital, as Alfred Marshall stated, but is knowledge-driven. For application of knowledge, innovations are required, and for more original research, we need many more young minds at the frontier. Knowledge is gender neutral, and hence the 21st century offers a great opportunity to level the gender inequity of the last thousand years in India.

    The youth require a mental faculty endowed with multi-dimensional intelligence. It is not adequate to foster cognitive intelligence alone — as is being done in India’s educational campuses today — but to also develop the other dimensions of intelligence: emotional, social, moral, spiritual, environmental, and innovational. India’s vast youth population is its demographic potential dividend, but only if equipped and enabled with this seven-dimensional intelligence. The nation must, therefore, structure a national education policy for the youth so that the seven dimensions of intelligence can be manifested in every young man and woman. Only then will the demographic dividend not be wasted. These seven dimensions constitute the ability of a person to live a productive life and for the national good. Hence, a policy for India’s youth has to be structured within the implied parameters of these dimensions.

    The first parameter of such a policy is ability empowerment — the development of the seven types of intelligence. The second is a collective mindset about the legacy and future of the nation, which means knowing the correct de-falsified history of India. The third is the commitment to a social contract of rights and obligations such as a fundamental right to quality primary and secondary education, right to work, an obligation to compete for most positions of employment on merit, practice gender equality and place national interests above selfish interests. A national education policy is, therefore, a framework for the comprehensive growth of the nation’s young population, to enable them to be positioned in life for personal advancement as well as contribute to national greatness. India, however, lacks today a properly structured policy for development of its youth. As a result, many young people are led astray by drugs and crime.

    36. According to the passage, democracy cannot be sustained in a country without:

    a) Economic Development

    b) Education and Skill Development

    c) Rural and Urban Development

    d) Technological Development

    e) None of the above

    Answer: b)

    Explanation: The passage clearly mentions that the democracy cannot be sustained in a country without education and skill development.

    37. An empowered intellectual leadership involve:

    a) Logical Intelligence

    b) Interpersonal Intelligence

    c) Multi Dimensional Intelligence

    d) Intra-personal Intelligence

    e) None of the above

    Answer: c)

    Explanation: It is clearly stated in the passage that in a democratic country the leadership should be intellectually empowered by a multi-dimensional intelligence.

    38. According to the passage, in a country economic development is driven by:

    a) Human Labor

    b) Capital

    c) Infrastructure

    d) Knowledge and Innovations

    e) Technology

    Answer: d)

    Explanation: The first paragraph clearly states that the world view of economic development has completely changed: it is no longer believed to be driven by human labor, as Karl Marx said, or by capital, as Alfred Marshall stated, but is knowledge-driven.

    39. The youth of India is being taught to learn which of these dimensions of intelligence?

    A. Emotional and Social B. Social and Moral C. Spiritual D. Environmental and Innovational

    a) Only A and B

    b) Only B and C

    c) Only A and D

    d) Only C and D

    e) All of the above

    Answer: e)

    Explanation: It has been clearly mentioned in the second paragraph that India’s educational campuses today aims to develop the other dimensions of intelligence in youth which are: emotional, social, moral, spiritual, environmental, and innovational.

    40. The 21st century education system believes in imparting knowledge:

    a) In a gender biased way.

    b) In a gender neutral manner.

    c) On the basis of sex discrimination.

    d) On the preferences based on genders.

    e) None of the above

    Answer: b)

    Explanation: It has been clearly mentioned in the last line of the first paragraph that knowledge is gender neutral, and hence the 21st century offers a great opportunity to level the gender inequity of the last thousand years in India.

    41. What is required to optimally utilize the demographic dividend of India?

    a) An economic development policy for the country.

    b) An Industrial policy for the industrial growth.

    c) A structured national education policy for the youth.

    d) An economic reform for structural change.

    e) None of the above

    Answer: c)

    Explanation: It has been clearly mentioned in the second paragraph that the nation must structure a national education policy for the youth so that the seven dimensions of intelligence can be manifested in every young man and woman.

    42. On which parameter the national educational policy should be based?

    a) Women Empowerment

    b) Legal Empowerment

    c) Economic Empowerment

    d) Ability empowerment

    e) All of the above

    Answer: d)

    Explanation: The last paragraph clearly mentions that the first parameter of national educational policy should be ability empowerment — the development of the seven types of intelligence.

    43. As a consequence of lack of structured educational policy, the youth of India is:

    a) Unable to receive proper education.

    b) Going away from the correct path by indulging in crimes.

    c) Going abroad for higher studies.

    d) Not able to pay their educational fees.

    e) None of the above

    Answer: b)

    Explanation: The last line of the passage clearly states that due to lack of structured educational policy, the youth is going on wrong paths of drugs and crime.

    Directions (44 - 46): The following questions have a word highlighted from the passage with four words following it. Choose the best word that matches the meaning of the highlighted word as your answer.

    44. Endowed

    a) Reduced

    b) Bestowed

    c) Decreased

    d) Disapproved

    e) None of the above

    Answer: b)

    Explanation: Both ‘Endowed’ and ‘Bestowed’ means to provide something with a quality.

    45.  Demographic

    a) Exemplary

    b) Infinite

    c) Census

    d) Outstanding

    e) None of the above

    Answer: c)

    Explanation: Both ‘Demographic’ and ‘Census’ means population statistics.

    46.  Productive

    a) Inactive

    b) Impotent

    c) Barren

    d) Effective

    e) Valueless

    Answer: d)

    Explanation: Both ‘Productive’ and ‘Effective’ means achieving a significant result.

    Directions (47 - 50): The following questions have a word highlighted from the passage with four words following it. Choose the best word that is opposite in meaning to the highlighted word as your answer.

    47. Electorate

    a) Selectors

    b) Leaders

    c) Voters

    d) Balloters

    e) None of the above

    Answer: b)

    Explanation: Electorate chooses their leaders by casting their votes.

    48. Cognitive

    a) Subjective

    b) Illogical

    c) Rational

    d) Intellective

    e) None of the above

    Answer: b)

    Explanation: Cognitive means something concerning the mind and ‘Illogical’ is the exact opposite word.

    49. Legacy

    a) Heirloom

    b) Tradition

    c) Inherited

    d) Disowned

    e) None of the above

    Answer: d)

    Explanation: Legacy means anything handed down from the past and ‘Disowned’ is the exact opposite word.

    50. Astray

    a) Right

    b) Afield

    c) Wandering

    d) Straight

    e) None of the above

    Answer: a)

    Explanation: Astray means away from the correct path or direction and ‘Straight’ is the exact opposite word.

    Directions (51 - 55): Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D) and (E) to make a meaningful paragraph and then answer the questions which follow.

    A. The abysmal state of affairs, which was depicted realistically by the popular TV series The Wire, extends to other inner cities as well.

    B. And until the economic system evolves a way of addressing inner-city poverty, such incidents seem destined to recur.

    C. Baltimore, a city that has a high concentration of African-Americans relative to other parts of the country, suffers from specific issues such as urban poverty owing to long-term deindustrialization and unemployment.

    D. Law enforcement in the city has been characterized by police brutality, and despite a better racial balance than elsewhere in the country in the city’s administration there is a severe lack of confidence in the system among residents.

    E. It has very high crime rates with the African-American youth of the inner cities in particular prone to be blamed for them even as they face difficult living conditions.

    F. Unless the U.S. rethinks its strategies on crime and punishment with respect to the black community — incarceration rates among African-Americans continue to remain unacceptably high.

    51. Which of the following sentence should be the 3rd after rearrangement?

    a) C

    b) E

    c) B

    d) D

    e) A

    Answer: d)

    52. Which of the following sentence should be the 6th (Last) after rearrangement?

    a) A

    b) B

    c) C

    d) D

    e) E

    Answer: b)

    53. Which of the following sentence should be the 5th after rearrangement?

    a) A

    b) D

    c) C

    d) E

    e) F

    Answer: e)

    54. Which of the following sentence should be the 2nd after rearrangement?

    a) A

    b) B

    c) D

    d) E

    e) C

    Answer: d)

    55. Which of the following sentence should be the 1st after rearrangement?

    a) C

    b) B

    c) D

    d) A

    e) F

    Answer: a)

    Explanation for 51-55: The proper sequence of sentences to make a meaningful paragraph will be ‘CEDAFB’:

    1. Baltimore, a city that has a high concentration of African-Americans relative to other parts of the country, suffers from specific issues such as urban poverty owing to long-term deindustrialization and unemployment.

    2. It has very high crime rates with the African-American youth of the inner cities in particular prone to be blamed for them even as they face difficult living conditions.

    3. Law enforcement in the city has been characterized by police brutality, and despite a better racial balance than elsewhere in the country in the city’s administration there is a severe lack of confidence in the system among residents.

    4. The abysmal state of affairs, which was depicted realistically by the popular TV series The Wire, extends to other inner cities as well.

    5. Unless the U.S. rethinks its strategies on crime and punishment with respect to the black community — incarceration rates among African-Americans continue to remain unacceptably high.

    6. And until the economic system evolves a way of addressing inner-city poverty, such incidents seem destined to recur.

    Directions (56 -60): Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank which best fits the meaning of the sentence as a whole.

    56. Digital India promises to transform India into a connected knowledge offering world-class services at the click of a mouse and will be implemented in a manner.

    a) State, Straight

    b) Economy, Phased

    c) Place, Prolong

    d) Stage, Lengthened

    e) None of the above

    Answer: b)

    Explanation: As per the meaning of the sentence, the words ‘Economy’ which means the state of a country or region and ‘Phased’ which means carrying out something in gradual stages, fits in the blanks.

    57. India is the most taxed economy in Asia and there is scope for further _________ the tax ____________ on the lines of customs duty.

    a) Reforming, Structure

    b) Decreasing, Rebates

    c) Increasing, Rates

    d) Maintaining, Methods

    e) None of the above

    Answer: a)

    Explanation: As per the meaning of the sentence, the words ‘Reforming’ which means making changes in something (especially an institution or practice) in order to improve it and ‘Structure’ which means to construct or arrange according to a plan, fits in the blanks.

    58. For farmers, the farm is their _________ and the animals are their ___________.

    a) Warehouse, Tractors

    b) Plot, Banks

    c) Land, Crops

    d) Factory, Machines

    e) None of the above

    Answer: d)

    Explanation: The sentence relates factory with farms and animals with machines while comparing agriculture and industries.

    59. The aura of _________ was _________ by the party’s massive loss in the elections.

    a) Corruption, Increased

    b) Timidity, Enhanced

    c) Invincibility, Dented

    d) Meekness, Declined

    e) None of the above

    Answer: c)

    Explanation: As per the meaning of the sentence, the words ‘Invincibility’ which means something which cannot be conquered or mastered and ‘Dented’ which means to diminish, fits in the blanks.

    60. The day, Buddha Purnima or 'Vesak', was officially ___________ only twice in Independent India.

    a) Banned

    b) Neglected

    c) Forgotten

    d) Commemorated

    e) None of the above

    Answer: d)

    Explanation: As per the meaning of the sentence, the words ‘Commemorated’ which means to recall and show respect for someone or something.

    Directions (61 - 65): In each of the following questions there are four parts a, b, c and d, among which one part is erroneous. Find out which part of the sentence has an error and mark ‘e’ if no error is found. Ignore punctuation errors.

    61. The evidence (a)/ makes it clear (b)/ that she had hand (c)/ in the embezzlement (d).

    Answer: c)

    Explanation: Add ‘a’ before ‘had hand’.

    62. The crowd of (a)/ angry students (b)/ threw stones (c)/ at the police force (d).

    Answer: a)

    Explanation: Replace ‘crowd’ with ‘mob’.

    63. The interviewer (a)/ asked the applicant (b)/ to what city (c)/ he comes from (d).

    Answer: c)

    Explanation: Replace ‘to what’ with ‘which’.

    64. Our is the (a)/ only nation in the world (b)/ to promote (c)/ sovereignty, unity and integrity (d).

    Answer: a)

    Explanation: Replace ‘our’ with ‘ours’.

    65. He is wealthy, (a)/ so he can (b)/ buy a (c)/ expensive house (d).

    Answer: c)

    Explanation: Instead of ‘a expensive car’, it should be ‘an expensive house’.

    Directions (66 - 70): Study the following information carefully and answer the given questions: The following is an example of input and rearrangement. (All the numbers are two digits numbers):

    Input: time 61 26 mouse basket 88 81 47 wild key ice 36 69 catch

    Step I:  26 time 61 mouse 88 81 47 wild key ice 36 69 catch basket

    Step II:  36 26 time 61 mouse 88 81 47 wild key ice 69 basket catch

    Step III: 47 36 26 time 61 mouse 88 81 wild key 69 basket catch ice

    Step IV: 61 47 36 26 time mouse 88 81 wild 69 basket catch ice key

    Step V: 69 61 47 36 26 time 88 81 wild basket catch ice key mouse

    Step VI: 81 69 61 47 36 26 88 wild basket catch ice key mouse time

    Step VII: 88 81 69 61 47 36 26 basket catch ice key mouse time wild

    Step VII is the last step of the above input, as the desired arrangement is obtained.

    Input: 89 work floor 19 46 neat down tiger meadow 61 23 shelter 71 97

    66. Which step number is the following output?

    46 23 19 89 work floor neat 61 shelter 97 71 meadow down tiger

    a) Step V

    b) Step VI

    c) Step IV

    d) Step III

    e) There is no such step

    Answer: e)

    67. Which word/number would be at 5th position from the right in Step V?

    a) 19

    b) 97

    c) meadow

    d) down

    e) work

    Answer: d)

    68. How many elements (words or numbers) are there between 'meadow' and '46' as they appear in the last step of the output?

    a) One

    b) Three

    c) Four

    d) Five

    e) Seven

    Answer: b)

    69. Which of the following represents the position of 'work' in the fourth step?

    a) Eighth from the left

    b) Fifth from the right

    c) Sixth from the left

    d) Fifth from the left

    e) Seventh from the left

    Answer: c)

    70. Which of the following would be step IV?

    a) 19 89 work  floor 46 neat tiger meadow 61 23 shelter 71 97 down

    b) 71 61 46 23 19 89 work shelter 97 down meadow tiger neat floor

    c) 61 46 23 19 89 work floor shelter 71 97 down meadow tiger neat

    d) 97 89 71 61 46 23 19 down meadow tiger neat floor shelter work

    e) None of these

    Answer: c)

    Explanation (66-70):

    Input: 89 work floor 19 46 neat down tiger meadow 61 23 under 71 97

    Step I: 19 89 work floor 46 neat tiger meadow 61 23 shelter 71 97 down

    Step II: 23 19 89 work floor 46 neat tiger 61 shelter 71 97 down meadow

    Step III: 46 23 19 89 work floor neat 61 shelter 71 97 down meadow tiger

    Step IV: 61 46 23 19 89 work floor shelter 71 97 down meadow tiger neat

    Step V: 71 61 46 23 19 89 work shelter 97 down meadow tiger neat floor

    Step VI: 89 71 61 46 23 19 work 97 down meadow tiger neat floor shelter

    Step VII: 97 89 71 61 46 23 19 down meadow tiger neat floor shelter work

    Directions (71 - 74): Read the following information carefully and answer the questions given below:

    i. E, F, G, H, I, J, K, L and M are sitting around a table facing the centre.

    ii. J is fourth to the right of E who is third to the right of F.

    iii. M is fourth to the left of F and third to the right of H.

    iv. G is third to the right of L.

    v. I is second to the left of K.

    71. Who is to the immediate right of J?

    a) M

    b) I

    c) K

    d) F

    e) None of the above

    Answer: c)

    72. Who is fourth to the right of M?

    a) K

    b) H

    c) L

    d) F

    e) None of the above

    Answer: d)

    73. What is I’s position with respect to F?

    a) Second to the right

    b) Second to the left

    c) Fourth to the left

    d) Third to the right

    e) Third to the left

    Answer: e)

    74. In which of the following combinations is the third person sitting between the first and the second persons?

    a) IMG

    b) KIJ

    c) LHE

    d) HEG

    e) LFK

    Answer: b)

    Directions (75 - 78): Read the following information carefully and answer the questions given below:

    i. Eight apartments on a floor in two rows facing North and South of a building are allotted to companies S, T, U, V, W, X, Y and Z.

    ii. U & X gets north facing apartment and X is not next to U.

    iii. Y & T and Z & S are diagonally opposite to each other, respectively.

    iv. W is located to the immediate left of T, gets a South facing apartment and Z gets a North facing apartment.

    v. Z and V are opposite to each other and at the extreme right corner of the rows.

    vi. Y is sitting between U & X.

    75. Which of the following combinations gets south facing apartments?

    a) STWV

    b) TWSV

    c) WTSV

    d) TSWV

    e) None of the above

    Answer: b)

    76. Which of the apartments is facing ‘T’?

    a) U

    b) X

    c) Y

    d) Either U or X

    e) Either Y or U

    Answer: d)

    77. If the apartments of T and S are interchanged, whose apartment will be next to that of V?

    a) T

    b) W

    c) S

    d) Y

    e) None of the above

    Answer: a)

    78. To arrive at the final arrangement, which of the following statements can be dispensed with?

    a) (ii) only

    b) (iii) only

    c) (vi) only

    d) Either (ii) and (vi)

    e) Both (ii) and (vi)

    Answer: c)

    Explanation (75-78):

    Option 1

    T

    W

    S

    V

    U

    Y

    X

    Z

    Option 2

    T

    W

    S

    V

    X

    Y

    U

    Z

    Directions (79 - 82): Read the following passage and answer (three) items that follow:

    P, Q, R, S and T are members of the same family. There are three male members and two female members in the family. There are two fathers, two sons and two wives in the family. The Professor was the, wife of an Engineer who was the son of a Judge. T is not male, neither also a wife of a professional. R is the youngest person in the family and S is the eldest. Q is a male.

    79. How is S related to T?

    a) Son

    b) Husband

    c) Wife

    d) Father

    e) None of the above

    Answer: b)

    80. Which of the following are female members of the group?

    a) S and Q

    b) T and Q

    c) S and P

    d) T and P

    e) None of the above

    Answer: d)

    81. Whose wife is the Professor?

    a) S

    b) T

    c) Q

    d) R

    e) None of the above

    Answer: c)

    82. How is R related to S?

    a) Son

    b) Grandson

    c) Father

    d) Grandfather

    e) None of the above

    Answer: b)

    Explanation (1-3): There are two possibilities:

    83. A taxi driver starts from railway station, and drives 1.5 km towards north, takes a left turn and drives for 3 km. He then takes a left turn and drives for 5 km before taking a left turn again and driving for 3 km. The driver finally takes a left turn and drives 1 km before stopping. How far and towards which direction should he drive to reach the metro station again?

    a) 2.5 Km towards north

    b) 3.5 Km towards south

    c) 1.5 km towards east

    d) 3 km towards north

    e) None of these

    Answer: a)

    Explanation:

    84. Point W is 3 meters north of point V. Point X is 3 meters west of point W. Point Y is 5 meters south of point X. Point Z is 7 meters east of point Y. In which of the following directions is point Z with reference to point W?

    a) North east

    b) South west

    c) South east

    d) North

    e) None of these

    Answer: c)

    Explanation:

    Directions (85 - 87): Read the following information carefully and answer the questions given below:

    i. Seven musicians P, Q, R, S, T, U and V, play musical instruments from 3 different music academies – A, B and C, respectively.

    ii. Out of seven musicians, there are three boys and each academy has one boy.

    iii. Two musician plays Guitar, two plays Violin and one each plays Flute, Drums and Piano.

    iv. R plays the instrument with his best friend P, who plays Drums from Academy B. No boy plays Flute and Piano.

    v. T plays Guitar in Academy A and her sister U plays Piano in Academy C.

    vi. No Violin player goes to Academy B.

    vii. S plays Flute with T and V.

    85. Which of the following pair of musicians play Violin?

    a) R and T

    b) Q and R

    c) R and V

    d) Q and V

    e) None of the above

    Answer: d)

    86. Which of the following represent the group of boys?

    a) STU

    b) QRV

    c) QRS

    d) RST

    e) None of the above

    Answer: b)

    87. In which Music Academy three persons play the musical instruments?

    a) C

    b) B

    c) A

    d) Either A or B

    e) Cannot be determined

    Answer: c)

    Explanation (85– 87)

    Musicians

    P

    Q

    R

    S

    T

    U

    V

    Gender

    Girl

    Boy

    Boy

    Girl

    Girl

    Girl

    Boy

    Musical Instruments

    Drums

    Violin

    Guitar

    Flute

    Guitar

    Piano

    Violin

    Academy

    B

    C

    B

    A

    A

    C

    A

    88. How is ‘gone’ written in a code language?

    I. ‘Night and evening breeze’ is written as ‘tk mo pq Ce’ in that code language.

    II. ‘Today evening winter night’ is written as ‘mo dap pq ez’ in that code language.

    III. ‘Breeze gone evening and night’ is written as ‘Ce tk jl mo pq’ in that code language.

    Choose the answer from the options given below:

    a) Only I and III

    b) Only II and III

    c) Only I and II

    d) All I, II and III are required to answer the question.

    e) None of these

    Answer: a)

    Explanation:  From statement I and III, code for gone can be find out because all other letter except ‘gone’ can be find out from statement I.

    89. How is ‘hear’ written in the code language?

    I. ‘Either to hear or’ is written as ‘3692’; ‘to hear without phones’ is written as ‘1306’.

    II. ‘Doing or either this’ is written as ‘2749’; ‘well either ear phones’ is written as ‘5189’.

    Choose the answer from the options given below:

    a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

    b) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

    c) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

    d) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and

    e) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

    Answer: d)

    Explanation:  Both the statements are not sufficient to answer the code for ‘hear’. The code for hear is either 3 or 6.

    90. How is Q related to N?

    I. N's brother is husband of O.

    II. O is mother of Q's sister.

    Choose the answer from the options given below:

    a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient

    b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient

    c) Either I or II is sufficient

    d) Neither I nor II is sufficient

    e) Both I and II are sufficient

    Answer: d)

    Explanation: From II, we conclude that O is Q's mother.

    From I, we conclude that N is the brother or sister of O's husband, who is also Q's father. Thus, Q is either nephew or niece of N.

    91. Y is the sister of X. How X is related to Y?

    I. X is the only son of his parents.

    II. X has two sisters – Y and Z.

    Choose the answer from the options given below:

    a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient

    b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient

    c) Either I or II is sufficient

    d) Neither I nor II is sufficient

    e) Both I and II are sufficient

    Answer: c)

    Explanation: From statement I:  X is the brother of Y.

    From statement II:  X has two sisters – Y and Z.

    Therefore, X is the brother of Y.

    92. Statement: “Buy three dresses of ABC brand at the price of two dresses only” from the store before the end of this week” – An advertisement.

    Assumptions: 

    I. Many people will visit the store to get the benefit of offer.

    II. Customers may go to some other store if the offer is not given.

    III. Offers are the best way to attract customers.

    Choose the answer from the options given below:

    a) Only I is implicit.

    b) Only II is implicit.

    c) Only III is implicit.

    d) Only I and II are implicit.

    e) None of these.

    Answer: a)

    Explanation: Only assumption I is relevant because the advertisement increases the number of visits to the store.

    93. Statement: The Maharashtra State Road Transport Corporation has introduced air conditioned buses on various routes to attract people travelling to their work places by car and hence reduce congestion on the roads.

    Assumptions:

    I. Majority of the people may still prefer to travel to their work places in their own cars.

    II. Many people may now opt for these buses for travelling to their work places.

    a) Only I is implicit.

    b) Only II is implicit.

    c) Either I or II are implicit.

    d) Neither I nor II are implicit.

    e) Both I and II are implicit.

    Answer: b)

    Explanation: Assumption II is implicit because many people opt for buses now.

    Directions (94 - 97): Below is given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the facts stated in the passage. You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity

    a) If inference is definitely true.

    b) If inference is probably true.

    c) If the data are inadequate.

    d) If inference is probably false.

    e) If the inference false.

    Relations between China and Japan have not just been reinforced during the visit of President but have also gained new direction and momentum. As Japan’s closest neighbor that has ethnic links to its most significant minority, China is a huge influence in the nation’s political, economic, social and cultural consciousness, and its world view. The agreement on Co-operation in the Peaceful Uses of Nuclear Energy is the most significant strategic element to bilateral relations. Since 2010, Japan has wanted to utilize nuclear energy in industrial applications as well as in fields such as medicine and agriculture.

    94. If China enters into Nuclear Agreement with Japan, it will improve the relationship between the two nations?

    Answer: a)

    Explanation: It can be clearly inferred from the passage that bilateral relations will be improve after the nuclear deal.

    95. Before the visit of Japan’s President, the country had non-cordial trade relations with China.

    Answer: c)

    Explanation: Nothing is mentioned in the passage about China – Japan relations before the visit.

    Directions (96 – 97): In each question below is given a statement followed by two conclusions numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true, then consider the two conclusions together and decide which of them logically follows beyond a reasonable doubt from the information given in the statement. Give answer:

    a) If only conclusion I follows

    b) If only conclusion II follows

    c) If either I or II follows

    d) If neither I nor II follows and

    e) If both I and II follow.

    96. Statement: The average number of mangoes per tree in one area of an orchard is 60 and 70 in another area. The average number of mangoes per tree in the whole orchard is 65.

    Conclusions:

    I. The number of apples grown in different areas of the orchard differs.

    II. The area of the orchard with more apples is the control group.

    Answer: a)

    Explanation: There is nothing mentioned about any control group or any kind of research related to apple growth in the statements. The conclusion I is evident from the first statement.

    97. Statement: You don’t need an import license to own a XYZ product.

    Conclusions:

    I. XYZ’s are manufactures in domestic market.

    II. There is no restriction to import a XYZ product.

    Answer: b)

    Explanation: Nothing is told about the manufacturing of XYZ in the statements and conclusion II can be logically deduced.

    Directions (98 - 100): The second figure in the first part of the problem figures bears a certain relationship to the first figure. You have to select the figure from the set of answer figures which would replace the sign of question mark (?):

    98.

     

    Answer: e)

    Explanation: The whole figure is rotated by 90 degrees anti-clockwise and a new figure is introduced by rotating the original figure 90 degrees clockwise on the upper side.

    99.

    Answer: c)

    Explanation: Final figures are made from the total number of lines used in the first figure, i.e., 3 and 5 respectively.

    100.

    Answer: b)

    Explanation: The inner figure comes outside and vice-versa.

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF