Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

[Solved]- SSC CHSL 2017 Question paper 21 Jan 2017: General Awareness (Evening Shift)

Apr 24, 2018 16:54 IST
    ssc chsl solved paper
    ssc chsl solved paper

    In this article, we have prepared the solutions of all 25 questions of general awareness asked in SSC CHSL tier-1 exam held on 21 Jan 2017 (Evening shift). Go through each one of them and verify the answers with the facts associated with them.  Please find the question paper with solutions-

    Online Quiz

    Question 1 - __________ caves are a network of sculpted caves located in Mumbai Harbour.

    (a) Ajanta

    (b) Ellora

    (c) Elephanta

    (d) Badami

    Ans.:-c.

    Explanation:- Elephanta caves are a network of sculpted caves located on Elephanta Island, which literally means city of caves in Mumbai harbor in the state of Maharashtra.

    Question 2 - National Film Awards has been administered since _____.

    (a) 1973

    (b) 1980

    (c) 1987

    (d) 1994

    Ans.:-a.

    Explanation:- The National Film Awards has been administered, along with the International Film Festival of India and the Indian Panorama, by the Indian government's Directorate of Film Festivals since 1973.

    Question 3 - In which form is glucose stored in our body?

    (a) Insulin

    (b) Glucose

    (c) Glycogen

    (d) Fat

    Ans.:-c.

    Explanation:- Excess glucose is stored in the liver as the large compound called glycogen. 

    Question 4 - Where do plants synthesize protein from?

    (a) Fatty Acids

    (b) Sugar

    (c) Amino Acids

    (d) Starch

    Ans.:-c.

    Explanation:- Plants synthesize proteins after converting it into amino acids.

    Question 5 - Which part of the brain is responsible for triggering actions like thinking, intelligence, memory and ability to learn?

    (a) Diencephalon

    (b) Hypothalamus

    (c) Cerebrum

    (d) Control

    Ans.:-c.

    Explanation:- Cerebrum is responsible for the initiation and coordination of voluntary activity in the body like thinking, intelligence, memory, and ability to learn.

    Question 6 - Which of the following elements has the lowest melting point?

    (a) Sodium

    (b) Tin

    (c) Radon

    (d) Radium

    Ans.:-c.

    Explanation:- The melting points of sodium, Tin, Radon, and Radium are 98C, 232C, -71C, and 700C  respectively.

    Question 7 - Atomic number of which of the following elements is greater than that of Fluorine?

    (a) Sodium

    (b) Beryllium

    (c) Nitrogen

    (d) Boron

    Ans.:-a.

    Explanation:- The atomic numbers of sodium, beryllium, nitrogen, and boron are 11, 4, 7, and 5 respectively.

    Question 8 - Convert decimal number 106 to binary.

    (a) 1101000

    (b) 1101010

    (c) 1100110

    (d) 1110000

    Ans.:-b.

    Explanation:-   (106)10 = (1101010)2;

    Question 9 - Bihu is a folk dance of which state?

    (a) Assam

    (b) Maharashtra

    (c) Odisha

    (d) Uttarakhand

    Ans.:-a.

    Explanation:- The Bihu dance is an indigenous folk dance from the Indian state of Assam.

    Question 10 - A manufacturer faces a -1.2 price elasticity of demand for its product. It is presently selling 7,500 units/day. If it wants to increase quantity sold by 9%, it must lower its price by

    (a) 7.5 percent

    (b) 7.8 percent

    (c) 10.2 percent

    (d) 10 percent

    Ans.:-a.

    Explanation:- Price elasticity of demand= [% change in quantity demanded]/ [% change in prices];

    % change in price = 9/-1.2 = -7.5%.

    Question 11 - Government borrowing to finance budget deficits _____.

    (a) will exert downward pressure on interest rates

    (b) will have no effect on interest rates

    (c) will increase supply of loanable funds

    (d) will put upward pressure on interest rates

    Ans.:-d.

    Explanation:- If fiscal deficit is raised in a particular year, then to compensate it; Government used to raise the interest rate/discount rate.

    Question 12 - Which of the following is also known as the Biochemical Laboratory of the Human Body?

    (a) Small Intestine

    (b) Brain

    (c) Pancreas

    (d) Liver

    Ans.:-d.

    Explanation:-The Liver produces biochemical necessary for digestion.

    Question 13 - Bandhavgarh National Park is in which state?

    (a) Rajasthan

    (b) Chhattisgarh

    (c) Uttar Pradesh

    (d) Madhya Pradesh

    Ans.:-d.

    Explanation:- Bandhavgarh National Park is located in the Umaria district of Madhya Pradesh. 

    Question 14 - How many steps are there in Suryanamaskar?

     (a) 24

    (b) 12

    (c) 6

    (d) 3

    Ans.:-b.

    Explanation:- Surya Namaskar is systematic techniques, which combines 12 asanas in yoga sequence.

    Question 15 - Who proposed Continental drift theory?

    (a) Alfred Wegener

    (b) Alfred Worwick

    (c) Alfred Hanks

    (d) Alfred Mane

    Ans.:-a.

    Explanation:- Alfred wegener proposed Continental drift theory in 1912.

    Question 16 - What is the capital of Canada?

    (a) Wellington

    (b) Canberra

    (c) Oslo

    (d) Ottawa

    Ans.:-d.

    Explanation:- Ottawa is the capital city of Canada. It stands on the south bank of the Ottawa River.

    Question 17 - The Renaissance is a period in Europe, from the ________________________.

    (a) 18th to the 20th century

    (b) 14th to the 17th century

    (c) 11th to the 13th century

    (d) 7th to the 10th century

    Ans.:-b.

    Explanation:- The Renaissance is a period in European history covering the span between the 14th and 17th centuries. 

    Question 18 - Aurangzeb (1658–1707 AD) was the ruler of which dynasty?

    (a) Nanda

    (b) Mughal

    (c) Maurya

    (d) Haryanka

    Ans.:-b.

    Explanation:- Aurangzeb (4 November 1618 – 3 March 1707) was the sixth emperor of theMughal Empire.

    Question 19 - Who invented the contact lens?

    (a) Enrico Fermi

    (b) Adolf Gaston Eugen Fick

    (c) Sandford Fleming

    (d) Benoit Fourneyron

    Ans.:-b.

    Explanation:- In 1888, German ophthalmologist Adolf Gaston Eugen Fick constructed and fitted the first successful contact lens.

    Question 20 - Electrons move around the nucleus in _______ motion.

    (a) translatory

    (b) spin

    (c) orbital

    (d) vibrational

    Ans.:-c.

    Explanation:-Electrons do not move around the nucleas in a certain motion path. Their motion is orbital.

    Question 21 - Blood pressure is measured by _______.

    (a) Barometer

    (b) Sphygmomanometer

    (c) Hydrometer

    (d) Thermometer

    Ans.:-b.

    Explanation:- Blood pressure is measured with an instrument called a sphygmomanometer.

    Question 22 - First Leader of opposition in Lokshabha was _____.

    (a) B. R. Ambedkar

    (b) A. K. Gopalan

    (c) S Radhakrishnan

    (d) Vallabhbhai Patel

    Ans.:-b.

    Explanation:- AK Gopalan is wrongly mentioned at 1952 elections as the first Leader of the opposition in India.

    Question 23 - The number of parliamentary seats (Rajya Sabha) of West Bengal is-

    (a) 12

    (b) 16

    (c) 18

    (d) 31

    Ans.:-b.

    Explanation:- West Bengal elects 16 seats and they are indirectly elected by the state legislators of West Bengal.

    Question 24 - ________ recommended change in the structure and working of BCCI.

    (a) Lodha committee

    (b) Parekh committee

    (c) Sena committee

    (d) Akhil committee

    Ans.:-a.

    Explanation:- The Supreme Court-appointed Justice R.M. Lodha Committee has recommended a root-and-branch change in the structure of the BCCI.

    Question 25 - Who wrote the book "Five Point Someone: What Not to Do at IIT"?

    (a) Jhumpa Lahiri

     (b) Amish Tripathi

    (c) Kiran Bedi

    (d) Chetan Bhagat

    Ans.:-d.

    Explanation:- Five Point Someone: What not to do at IIT is a 2004 novel written by Chetan Bhagat, an alumnus of Indian Institute of Technology, Delhi.

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF