Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

[Solved]-SSC CHSL 2017 question paper 21 Jan 2017: General Intelligence & Reasoning (Evening shift)

Apr 24, 2018 15:34 IST
    ssc chsl solved paper
    ssc chsl solved paper

    In this article, we have shared all questions of general intelligence & reasoning with answers & proper explanations of SSC CHSL tier-1 exam held on 21 Jan 2017 (Evening shift). It will give you an clear idea of time consumed by each question and their difficulty level. So that, you can prepare accordingly for the upcoming SSC CHSL exam.

    Online Quiz

    Question 1 - Select the related word/letters/number from the given alternatives.

    Democracy : India : : Communism : ?

    (a) France

    (b) China

    (c) Britain

    (d) America

    Ans.:- b.

    Explanation:- India is a democratic country, while China is a communist country.

    Question 2 - Select the related word/letters/number from the given alternatives.

    ? : DDY : : BIG : CLL

    (a) TAK

    (b) CAT

    (c) TAC

    (d) TEF

    Ans.:-b.

    Explanation:-  B I G ---------+1 / + 3 / + 5 -------> C L L.

    Similarly, D D Y ----------------(-1) / (-3) / (-5) --------> C A T .

    Question 3 - Select the related word/letters/number from the given alternatives.

    ? : LLH : : RMS : SLU

    (a) NMK

    (b) KMF

    (c) MKF

    (d) MMF

    Ans.:-b.

    Explanation:-   R M S -------- (+1) / (-1) / (+2) --------- S L U.

    Similarly, in reverse order, signs will get change-

    L L H ---------(-1)/ (+1)/(-2)---------> K M F.

    Question 4 - Select the related word/letters/number from the given alternatives.

    11 : 1210 : : 10 : ?

    (a) 910

    (b) 980

    (c) 1000

    (d) 970

    Ans.:-c.

    Explanation:-  1210 = (11)2 * 10; Similary, ? = (10)2*10 = 1000.

    Question 5 - Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

    (a) Cap

    (b) Turban

    (c) Trouser

    (d) Hat

    Ans.:-c.

    Explanation:- All except trouser are weared on the head.

    Question 6 - Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

    (a) DAH

    (b) IFM

    (c) ROV

    (d) FHA

    Ans.:-d.

    Explanation:-  

    = D ------ (-3) ----------- A --------(+7) -------- H;

    = I --------(-3) ----------- F --------- (+7) ------- M;

    = R -------(-3) ----------- O ---------(+7) ------- V;

    = F -------( +2) ------- H --------(-7) ----------- A; Hence, this is not following the sequence.

    Question 7 - Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

    (a) 12

    (b) 24

    (c) 80

    (d) 48

    Ans.:-c.

    Explanation:- all except 80 are multiple of 12. Hence, option (c.) is the correct answer.

    Question 8 - Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

    (a) 125

    (b) 144

    (c) 256

    (d) 361

    Ans.:-

    Explanation:- All except 125 are perfect squares of 12, 16, and 19 respectively.

    Question 9 - A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

    ? , James Garfield, William McKinley, John F. Kennedy

    (a) Franklin Roosevelt

    (b) George W. Bush

    (c) Abraham Lincoln

    (d) Bill Clinton

    Ans.:-c.

    Explanation:- This series is given in chronological order; Hence, Abraham Lincolon was the oldest president given in the question list and options list.

    Question 10 - A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

    AK, CO, ES, ?

    (a) NO

    (b) FH

    (c) GW

    (d) GV

    Ans.:-d.

    Explanation:-  A K ------ (+2) / (+3) -------- C O ------ (+2) / (+3) -------- E S ------ (+2) / (+3) ------ G V.

    Question 11 - A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

    CDE, HIJ, MNO, ?

    (a) KNM

    (b) TRS

    (c) QRS

    (d) RST

    Ans.:-d.

    Explanation:- In the given question series, all alphabets are consecutive in pairs and all pairs are exceed in +3 to the previous ones. Hence, the next pair will be-

    O ------(+3) ------- R; So, the appropriate answer will be RST.

    Question 12 - A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

    3, 6, 11, 20, ?

    (a) 42

    (b) 41

    (c) 37

    (d) 47

    Ans.:-c.

    Explanation:-

    3 * 2 = 6 -0 = 6;

    6 * 2 = 12 -1 = 11;

    11* 2 = 22 -2 = 20;

    20*2 = 40 -3 = 37;

    Question 13 - In the following question, two statements are given each followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.

    Statements:

    (I) All dogs are bullocks.

    (II) All bullocks are goats.

    Conclusion:

    (I) All dogs are goats.

    (II) All goats are dogs.

    (a) Conclusion I follows

    (b) Conclusion II follows

    (c) Neither I nor II follows

    (d) Both I and II follows

    Ans.:-a.

    Explanation:- As per the given statements, following diagram can be sketched. Now, we can conclude that All dogs are goats but all goats cannot be dogs. Hence, only option (a.) follows.

     

    Question 14 - Sumit wants to get his clothes washed. The laundry service charges in his city are such that for the first kg of clothes, he is charged Rs.150 and after that, he is charged Rs.50 for every kg that follows. If he gets 10kg of clothes washed, how much money does he pay for the laundry service ?

    (a) Rs 250

    (b) Rs 450

    (c) Rs 650

    (d) Rs 600

    Ans.:-d.

    Explanation:- Total amount of clothes to be washed = 10 kgs;

    If first kg is washed on the rate of Rs. 150 and remaining for Rs. 50, then-

    Total amount to pay =  150 x 1 + 9 x 50 = 150 + 450 = Rs. 600.

    Question 15 - Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.

    i. Latitude

    ii. Longitude

    iii. Laugh

    iv. Latent

    (a) iii, ii, i, iv

    (b) iv, iii, i, ii

    (c) iv, i, iii, ii

    (d) iv, i, ii, iii

    Ans.:-c.

    Explanation:- These words will be in the following order in English dictionary-

    Latent ----------> Latitude ------------------->  Laugh ----------------> Longtitude.

    Question 16 - In a certain code language, "SIGHT" is written as "@?*^!" and "ANT" is written as "#&!". How is "NIGHT" written in that code language?

    (a) &?*^!

    (b) &?*!^

    (c) &*?^!

    (d) ?&*^!

    Ans.:-a.

    Explanation:- Symbols are assigned to the each alphabets in the same order as they are given in the question.

    S I G H T == @ ? * ^ ! ; A N T == # & !;

    Hence, N I G H T == & ? * ^ !;

    Question 17 – In the following question, select the missing number from the given series.

    B

    J

    I

    E

    K

    B

    G

    U

    ?

    (a) O

    (b) M

    (c) K

    (d) P

    Ans.:-c.  

    Explanation:- Replacing the alphabets with their positions in alphabetic series, we will get the following matrix;

    2

    10

    9

    5

    11

    2

     7

    21

    x

    Here, 3rd row is the sum of first two rows; Hence, x= 9 + 2 = 11= K.

    Question 18 - If "A" means "subtraction", "B" means "division", "C" means "addition" and "D" means "multiplication", then

    294 B 7 A 40 C 33 D 11 = ?

    (a) 369

    (b) 365

    (c) 368

    (d) 363

    Ans.:-b.

    Explanation:- Replace the alphabets with the mathematical operations given in the question-

    = 294 B 7 A 40 C 33 D 11;

    = 294 / 7 – 40 + 33 * 11;

    = 42 – 40 + 363;

    = 365.

    Question 19 - In the following question, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

    X_ZX_YY_ZX_Z

    (a) XXYY

    (b) YXZY

    (c) YYXY

    (d) XXXY

    Ans.:-b.

    Explanation:- ‘Y’ is always preceded by ‘Y’, and  ‘X’ is preceded by ‘Z’. Hence, the correct answer will be – Y X Z Y.

    Question 20 - A girl is standing facing towards the east. She turns 45 degree in the anticlockwise direction and then turns 180 degree in the clockwise direction. Which direction is she facing now?

    (a) West

    (b) South

    (c) North

    (d) South-West

    Ans.:-d.

    Explanation:- As the diagram illustrates, Now girl is heading towards south-west.

    Question 21 – A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-Il are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, A can be represented by 01, 30, etc., and M can be represented by 56, 59, etc. Similarly, you have to identify the set for the word CARGO.

    Matrix – I

     

    1

    2

    3

    4

    R

    A

    R

    Y

    A

    1

    A

    C

    G

    Q

    H

    2

    U

    G

    L

    C

    P

    3

    A

    V

    A

    P

    C

    4

    R

    A

    C

    G

    O

    Matrix – II

     

    5

    6

    7

    8

    9

    5

    C

    M

    R

    G

    M

    6

    A

    R

    C

    O

    U

    7

    R

    G

    A

    C

    A

    8

    C

    X

    C

    A

    Y

    9

    O

    G

    Y

    S

    L

    (a) 78, 10, 57, 21, 95

    (b) 55, 31, 75, 12, 68

    (c) 42, 65, 02, 98, 44

    (d) 34, 88, 40, 76, 86

    Ans.:-a.

    Explanation:- Let us find out the numbers for the word CARGO:

    C = 11, 23, 34, 42, 55, 67, 78, 85, 87

    A =01, 04, 10, 30, 32, 41, 65, 77, 79, 88

    R = 00, 02, 40, 57, 66, 75

    G = 12, 21, 43, 58, 76, 96

    O = 44, 68, 95.

    Comparing each option with the above data, option (a.) is the correct one.

    Question 22 - Introducing a man, Amar says, "His wife is the only daughter of my maternal grandfather". How is the man related to Amar?

    (a) Father

    (b) Grandfather

    (c) Son

    (d) Grandson

    Ans.:-a.

    Explanation:- If the wife of the man is the only daughter of his maternal grandfather, then she is his mother. Hence, the man will be his father.

    Question 23 - If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

    (a)

    (b)

    (c)


    (d)

    Ans.:-c.

    Explanation:- In mirror reflection, the image is flipped 180 degree clockwise. Hence, objects are also rotated 180 degrees. Hence, option (c.) is the correct answer.

    Question 24 - Identify the diagram that best represents the relationship among the given classes.

    Omnivores, Bear, Dear

    (a)

    (b)

    (c)

    (d)

    Ans.:-d.

    Explanation:- Bears are omnivores, while Deers are herbivoures. Hence, option (d.) will be the correct option.

    Question 25 – A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

    (a)

    (b)

    (c)

    (d)

    Ans.:-b.

    Explanation:- As there are only two foldings of paper and three holes are there. Hence, if we unfold the paper twice, then there will be four times of the holes punched in the paper. So, option (b.) will be the correct answer.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    X

    Register to view Complete PDF