Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC CGL Exam English study material: Sentence Completion-I

Apr 6, 2018 18:53 IST
    ssc cgl sentence completion
    ssc cgl sentence completion

    Through SSC CGL exam, candidates are recruited under various government ministries and departments on Grade-‘B’ & ‘C’ posts. A few of such posts are Examiner, Income tax Inspector, Statistical Investigator, etc. To get selected for these posts, you should have a sound knowledge of English language. This is necessary not only in the examination but also in daily works. There are a plenty of books in the market and it is not practical to go through and read all of them. Hence, you will need questions as per the SSC CGL exam syllabus and their difficulty level.

    In this article, we have prepared a set of 10 questions based on sentence completion with explanations. Go through them and understand the usage of work. Let us start-

    SSC CGL English study material: Sentence Completion

    Take Online Quiz

    Directions: In each of the following questions, a sentence is given with a blank to be filled with an appropriate word. Four alternatives are given for each question. Choose the best one.

    1. The teacher ordered Rajat to leave the room and ………… him to return.
    a. forbade
    b. Urged
    c. Refused
    d. Stopped
    Ans.:-a.
    Explanation:-
    forbade, refused, and stopped all are similar word. However, forbade matches with the verb of first sentence.

    2. Ravi was …………….on meeting his boss yesterday only.
    a. Determined
    b. Sure
    c. Keen
    d. Decided
    Ans.:-c.
    Explanation:-
    Other three options are not suitable to fit in the sentence as per its meaning.

    3. The firm…………its workers well.
    a. Cared
    b. Regarded
    c. Behaved
    d. Treated
    Ans.:-d.
    Explanation:-
    No firm care/regard/behave its workers. It does treat them in any way.

    4. He is a ……….writer.
    a. Skilled
    b. Adept
    c. Adopt
    d. Adapt
    Ans.:-a.
    Explantion:-
    Writing is a skill of a professional not his adaptation.

    5. The degree was awarded in the annual …………..
    a. Convolution
    b. Ceremony
    c. Convention
    d. Convocation
    Ans.:-d.
    Explanation:-
    For awarding degrees, there is a separate event called convocation.

    6. Handle with care, it is ………..
    a. Agile
    b. Ductile
    c. Fragile
    d. Volatile
    Ans.:-c.
    Explanation:-
    Agile/Ductile/Volatile have different meaning and out of the sentence context. Hence, fragile is the most appropriate word.

    7. Tensions in the Kashmir is likely to …………..now.
    a. Decline
    b. Fall
    c. Ease
    d. Drop
    Ans.:-c.
    Explanation: -
    In such sentences, all use antonyms of the word and the appropriate antonym for tension is ease.

    8. A glass of water is enough to …….. his thirst.
    a. Satisfy
    b. Fulfill
    c. Quench
    d. Any of the above
    Ans.:-c.
    Explanation:-
    Satisfy or fulfill is used in different context for agreeing the pre-stated conditions. While, quench is always used with the thirst of anything.

    9. We had a warm weather in the …… of March.
    a. Month
    b. Phase
    c. Time
    d. Period
    Ans.:-a.
    Explanation:-
    It is obvious word, which can be used with the March.

    10. Planets move in elliptical ……….. round the Sun.
    a. Orbits
    b. Circles
    c. Figure
    d. Shape
    Ans.:-a.
    Explanation:-
    if an object roams around a body in an irregular path, then such paths are known as orbits.

    For more related study material, keep on visiting us at our SSC webpage.

    All the Best!

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF