1. Home
  2. |  
  3. ARTICLE
  4. |  
  5. SSC 2019 |  

SSC CGL Memory Based Question Paper for Tier-1 2018-19 Exam

In this article, you will get the important memory based Current Affairs and GK questions that came in SSC CGL Tier-I 2018-19 Online Exam held on 10th, 7th, 6th and 4th June 2019 (All Shifts). Let’s have a look at the Important Memory Based Questions that are being asked in the SSC CGL Tier-I 2018-19 Online Exam.

Jun 12, 2019 19:10 IST
    SSC CGL Memory Based Questions for Tier-I 2018-19 Exam
    SSC CGL Memory Based Questions for Tier-I 2018-19 Exam

    SSC CGL Tier-I 2018-19 Online Exams have been started from 4th June and will last till 13th June 2019. In this article we are going to share the important memory based Questions as per the feedback received by the candidates who have appeared for SSC CGL Tier-I 2018-19 Exam. Candidates are advised to definitely cover these questions for scoring high marks in the Exam.

    Click here to know the SSC CGL Tier-I (CBE) 2018-19 Exam Analysis

    Let’s have a look at the Important Questions that are being covered in the SSC SSC CGL Tier-I 2018-19 Exam:

     

    Day 4: 10th June 2019

    1. Which Mughal Emperor named “Nur Jahan”?

    Ans: Jahangir

    2. Which Mughal Emperor had the largest empire (area wise)?

    Ans: Akbar

    3. What is the duration of Special Olympic Game?

    Ans: 1 week

    4. Who is the First Indian Woman Flight Engineer?

    Ans: Flight Lieutenant Hina Jaiswal

    5. Which News reporter was killed in 2017 in Karnataka?

    Ans: Gauri Lankesh

    6. Who is the CM of Chattisgarh?

    Ans: Bhupesh Baghel

    7. Who wrote Akbarnama?

    Ans: Abu'l-Fazl ibn Mubarak

    8. Theory of Relativity was invented in which year?

    Ans: 1905

    9. Law of Octaves was discovered by:

    Ans: J.A.R. Newlands

    10. When was "global recycling day 2019" celebrated?

    Ans: 18th March 2019

    11. Who is the recipient of first Pulitzer Prize in India?

    Ans: Gobind Behari Lal

    12. How many member of parliament are there in Sri Lanka?

    Ans: 225

    13. Ascorbic acid is the name of which vitamin?

    Ans: Vitamin C

    14. Gamocha culture belongs to which State?

    Ans: Assam

    15. Author of the book ‘a century is not enough’:

    Ans: Saurav Ganguly

    16. Pakistan’s first president:

    Ans: Iskander Mirza

    17. Indian Territory in Andaman Nicobar Island:

    Ans: Bay of Bengal

    18. Giddha dance from which state?

    Ans: Punjab

    19. Largest parliament in world:

    Ans: China

    20. Birth date of Mother Teresa:

    Ans: 26 August 1910

    21. Russian award fiven to PM Modi:

    Ans: Order of St Andrew the Apostle

    22. 1st king of Nepal:

    Ans: Prithvi Narayan Shah

    23: How many Provinces in Nepal?

    Ans: 7

    24. How many constitution seats in Nepal?

    Ans: 275

    25. How many canine Teeth are there?

    Ans: 4

    26. Hindustan Socialist Republican Army was founded in:

    Ans: 1924

    27. Rowlatt Act was passed in:

    Ans: 1919

    28. Khilafat Movement started in which year:

    Ans: 1919

    29. First woman to win abel prize:

    Ans: Karen Uhlenbeck

    30. vestigial organ in human:

    Ans: Appendix

    Click here to know the Expected Cut-Off Marks for SSC CGL Tier-I 2018-19 Exam

    Day 3: 7th June 2019

    1. Who was the first emperor of Mughal empire?

    Ans: Babur

    2. Akbar died in which

    Ans: Fatehpur Sikri

    3. If the President of India has to resign, to whom should he submit his resignation letter?

    Ans: Vice President

    4. Who can act as president of India in the absence of both president and vice president?

    Ans: Chief Justice of India’

    5. India’s highest Populated State?

    Ans: Uttar Pradesh

    6. Chief of the Indian Naval Staff?

    Ans: Karambir Singh

    7. Bihar Diwas is held on:

    Ans: March 22

    8. Tsunamis are caused by:

    Ans: Earthquakes

    9. What was the venue of Global Business Summit 2019?

    Ans: New Delhi

    10. What is the Growth rate of India for the year 2019-20 as predicted by ADB?

    Ans: 7.2%

    11. As per the Census 2011 which is the most Populated District of India?

    Ans: Thane, Maharashtra

    12. Who has been named PETA India’s Person of the Year for 2018?

    Ans: Sonam Kapoor

    13. Vivekananda Rock Memorial is situated in:

    Ans: Vavathurai, Kanyakumari, India

    14. What was the Theme of Special Olympics 2019?

    Ans: Meet the determined

    15. City with highest population as per 2011 census in India?

    Ans: Mumbai

    16. City with smallest population as per 2011 census in India?

    Ans: Kapurthala

    17. Who built the monuments Taj Mahal and Lal Quila?

    Ans. Shah Jahan

    18. Asia’s longest river:

    Ans: Yangtze - 3,915 miles

    19. Mughal Emperor after Humayun:

    Ans: Akbar

    20. Present Chairperson og National Green Tribunal:

    Ans: Adarsh Kumar Goel

    Click here to know 7 last Minute tips to crack SSC CGL Tier-I Exam

    21. Longest River in India (Ganga, Yamuna, Brahmaputra, Godavari):

    Ans: Brahmaputra

    22. Who wrote Ramacharitmanas?

    Ans: Tulsidas

    23. How much loan amount was provided to Nepal by India for 2015 Earthquake?

    Ans: Rs. 2.1 billion

    24. Who is the CEO of NITI AAYOG?

    Ans: Mr Amitabh Kant

    25. Where does Ganga River and Yamuna River Meet?

    Ans: Prayag

    26. Odisha Day is held on?

    Ans: 1st April

    27. Who is the first Lok pal of India?

    Ans: Pinaki Chandra Ghose

    28. who started Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY)?

    Ans: Narendra Modi

    29. Name of commission for changes in Indian Constitution:

    Ans: Justice Manepalli Narayana Rao Venkatachaliah Commission

    30. Khajuraho monument is situated in?

    Ans: Madhya Pradesh

    31. Rickets is caused by the deficiency of:

    Ans: Vitamin D

    32. Who is the Ambassador of the United Nations Development Programme?

    Ans: Padma Lakshmi

    33. When does World meteorological day held?

    Ans: March 23

    34. Which amendment is related to free and compulsory education?

    Ans: 86th Ammendment

    35. What did William Crookes discovered?

    Ans: Thallium

    36. What was built by Maharaj Sawai?

    Ans: Hawa Mahal

    37. Who got a Nobel Prize for the neuron in 1906?

    Ans: Santiago Ramón y Cajal

    38. Who was the PM of India when National Emergency between 1975-1977?

    Ans: Indira Gandhi

    39. Who got a Nobel Prize for discovering x-ray?

    Ans: Wilhelm Conrad Röntgen

    40. Pollination of the plant by birds is called:

    Ans: Ornithophily

    Day 2: 6th June 2019

    1. Theme of 2019 International Day of Forests (IDF)

    Answer: Forests and Education

    2. Makran Cup is for which Sports

    Ans: Boxing

    3. Who won Gold medal in 2019 Makran Cup held in Iran?

    Answer: Deepak Singh (49kg)

    4. Who is the CM of Maharashtra?

    Ans: Devendra Fadnavis

    5. Which article covers freedom to travel anywhere in India?

    Ans: Article 19

    6. Who was the first muslim ruler who conquered the southern region of India?

    Ans: Ala-ud-din Khilji

    7. Bandipur National Park is situated in which state?

    Ans: Karnataka

    8. Bagh Painting is related to which state?

    Ans: Madhya Pradesh

    9. What was the theme of the International Water Day 2019?

    Ans: Leaving no one behind

    10. Who was the founder of Slave Dynasty?

    Ans: Quṭb al-Dīn Aibak

    Practice Free SSC CGL Tier-I Mock Tests with Answers - Click Here

    11. Which was the first Dynasty to rule India?

    Ans: Haryanka Dynasty

    12. Earth Day is celebrated on which Day?

    Ans: April 22

    13. Which of the following metal is most reactive in nature? Au, Zn, Ag, Al

    Ans: Al (Aluminium)

    14. Battle of Plassey was fought in which year?

    Ans: 23 June 1757

    15. Who won Rabindranath Tagore Literary Prize 2019?

    Ans: Rana Dasgupta for his 2010 novel “Solo”.

    16. Who was the first ruler of Delhi Sultanate?

    Ans: Qutb-ud-din Aybak

    17. Which is the softest metal?

    Ans: Gold

    18. Which coating is used for galvanization process?

    Ans: Zinc

    19. Longest national highway in india:

    Ans: NH 44 (a length of 3,745 kilometers running from Srinagar in the north to Kanyakumari in the south.)

    20. Ozone layer depletion is caused by:

    Ans: Chlorofluorocarbon (CFC) molecules

    21. Who won Nobel Peace Prize 2014?

    Ans: Kailash Satyarthi

    22. Quaternary sector belongs to which part of economy?

    Ans: Knowledge

    23. Mid day meal comes under which Ministry?

    Ans: Ministry of Human Resource Development (MHRD)

    24. Tarapur is situated in which state?

    Ans: Maharashtra

    25. Majuli Island is part of which State?

    Ans: Assam

    26. Who discovered Electromagnetic Induction?

    Ans: Michael Faraday

    27. Who won Padma vibhushan for mars mission?

    Ans: Dr. Krishnaswamy Kasturirangan

    28. Most Ductile Metal:

    Ans: Platinum

    29. Who was the governor during Sayyid dynasty?

    Ans: Khizr Khan

    30. Article for Equal Justice and Law:

    Ans: Article 14

    31. Pushkar Mela is conducted in which State?

    Ans: Rajasthan

    32. Who has been recently appointed Director of Bhabha Atomic Research Centre (BARC)?

    Ans: Ajit Kumar Mohanty

     

    Day 1: 4th June 2019

    1. Who is the new CM of Goa?

    Ans: Pramod Sawant

    2. Malimath committee is related to which issue?

    Ans: Criminal Justice System

    3. Yaduraya Wodeyar was the ruler of which place?

    Ans: Mysore

    4. Metalloid is an example of:

    Ans: Arsenic (As)

    5. JJ Thomson won Nobel Prize for:

    Ans: The Nobel Prize in Physics 1906 was awarded to Joseph John Thomson "in recognition of the great merits of his theoretical and experimental investigations on the conduction of electricity by gases."

    SSC CGL Tier-I Exam Previous Year Papers with Solutions - Click Here

    6. Australian Open Winner 2019:

    Ans. Novak Djokovic (Men), Naomi Osaka (Women)

    7. Which of the following city is not the Cheapest city of india? 1)Mumbai  2)Chennai   3)Delhi  4)Bengaluru

    Ans: Mumbai

    8. First Chief Justice of India who faced impeachment proceedings:

    Ans: V, Ramaswami

    9. Where is sundari tree found in India?

    Ans: West Bengal

    10. First women CJI of high court

    Ans: Leila Seth

    11. First female president in world:

    Ans: Marma Estela 'Isabel' Martinez Cartas de Peron of Argentina. She was the President of Argentina from 1974 to 1976

    12. 2017 Ranji trophy winner

    Ans: Vidarbha won the tournament, beating Delhi by 9 wickets in the final, to win their first Ranji Trophy title.

    13. Project Tiger was initiated in:

    Ans: 1973

    14. Uniform Civil Code Article

    Ans: Article 44

    15. Britain’s second female Prime Minister

    Ans: Theresa May

    16. First female president of SAARC

    Ans: Fathimath Dhiyana Saeed

    17. How many Mahajanapads were there in 7th century?

    Ans: 16

    18. Who is the father of biology?

    Ans: Aristotle

    19. First woman prime minister in the world

    Ans: Sirimavo Bandaranaike

    20. Who was the first female DGP of Pondicherry?

    Ans: S Sundari Nanda

    Click here to know the Complete SSC CGL Syllabus 2018-19: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern

    21. Methyl propane isomer is also known as:

    Ans: Butane

    22. Olympic council of Asia.

    Ans: The Olympic Council of Asia (OCA) is a governing body of sports in Asia, currently with 45 member National Olympic Committees. The current president is Sheikh Fahad Al-Sabah. The headquarters of the OCA is located at Kuwait City.

    23. Which of the following is a Dance of Himachal Pradesh.

    Ans: Nati

    24. Which country first introduced GST?

    Ans: France

    25. TISCO was established in which year?

    Ans: 1907

    26. Dry ice is a solid form  of:

    Ans: Carbon Dioxide

    27. Who was the first Judge of Supreme Court?

    Ans: HJ Kania

    28. Somnath Temple is located in which state?

    Ans: Gujarat

    29. Which is the most expensive city in Cost of Living Survey 2019?

    Ans: Singapore

    30. Who is the founder of facebook?

    Ans: Mark Zuckerberg

    SSC CGL 2018-19 Exam Date, Vacancies, Eligibility Criteria, Exam Pattern, Syllabus and Cut-Off - Click Here

    Loading...

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Loading...