In this article, We are providing you the set of 10 questions, which are most repetitive questions of the quantitative aptitude came in last five years. An important thing is that SSC repeats its questions, so it is very helpful to you as you may get the same question in exam.
Q1. If Rs.5,0000 becomes Rs. 5,700 in a year’s time, what will Rs. 7,000 become at the end of 5 years at the same rate of simple interest?
Q2. A thief is noticed by a policeman from a distance of 200 m. The thief starts running and the policeman chases him. The thief and the policeman run at the rate of 10 km and 11 km per hour respectively. The distance (in metres) between then after 6 minutes is
Relative speed of thief and policeman = 11 – 10 = 1km/hr
Distance covered in 6 minutes = (1/60)*60 = 1/10 km = 100 meters
So distance between them after 6 minutes = 200 – 100 = 100m
Q3. ‘A’ sells an article to ‘B’ at a profit of 20% and ‘B’ sells it to ‘C’ at a profit of 25%. If ‘C’ pays Rs.1,200, the cost price of the article originally (in Rs.) is
Q4. The number nearest to 75070 which is divisible by 65, is
Q5. The number 20% more than 80 in
Q6. A tree is broken by the wind. If the top of the tree struck the ground at an angle of 30° and at a distance of 30m from the root, then the height of the tree is
a) 25 √3m
b) 30 √3m
c) 15 √3m
d) 20 √3m
Q7. If cos A + cos2 A = 1, then sin2 A + sin4 A is equal to
Q8. A farmer divides his herd of n cows among his four sons, so that the first son gets one half the herd, the second one-fourth, the third son and the fourth son 7 cows. Then the value of n is
Q9. By what least number should 675 be multiplied to obtain a number which is a prefect cube?
675 = 5 x 5 x 3 x 3 x 3
To make it perfect square it should be multiplied by 5,
675 x 5 = 3375 which is perfect cube of 15.
Therefore, 675 should be multiplied by 5.
Q10. The least number which when divided by 35, 45, 55 leaves the remainder 18, 28, 38 respectively is
The difference between any divisor and the corresponding remainder is 17.
Required number = (L.C.M of 35, 45, 55) – 17 = 3465 – 17 = 3448.
All The Best!