Search

SSC CGL: Repeated Aptitude questions in last year papers (set-5)

SSC used to put previously asked questions in the exam. So, we have bundled a few questions from aptitude section those were asked previously in SSC CGL exams for the last 5 years. Practice them and the similiar questions from you study material.

Jun 12, 2017 11:58 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
SSC Quant study material
SSC Quant study material

In this article, We are providing you the set of 10 questions, which are most repetitive questions of the quantitative aptitude came in last five years.  An important thing is that SSC repeats its questions, so it is very helpful to you as you may get the same question in exam.

Q1. If Rs.5,0000 becomes Rs. 5,700 in a year’s time, what will Rs. 7,000 become at the end of 5 years at the same rate of simple interest?

a) Rs.10,500

b) Rs.11,900

c) Rs.12,700

d) Rs.7,700

Answer: b

Solution:

CGL 2017 Most Repetitive Questions

Q2. A thief is noticed by a policeman from a distance of 200 m. The thief starts running and the policeman chases him. The thief and the policeman run at the rate of 10 km and 11 km per hour respectively. The distance (in metres) between then after 6 minutes is

a) 190

b) 200

c) 100

d) 150

Answer: c

Solution:

Relative speed of thief and policeman = 11 – 10 = 1km/hr

Distance covered in 6 minutes = (1/60)*60 = 1/10 km = 100 meters

So distance between them after 6 minutes = 200 – 100 = 100m

Q3. ‘A’ sells an article to ‘B’ at a profit of 20% and ‘B’ sells it to ‘C’ at a profit of 25%. If ‘C’ pays Rs.1,200, the cost price of the article originally (in Rs.) is

a) 700

b) 600

c) 1,000

d) 800

Answer: d

Solution:

CGL 2017 Most Repetitive Questions

Q4. The number nearest to 75070 which is divisible by 65, is

a) 75070

b) 75075

c) 75010

d) 75065

Answer: B

Solution:

CGL 2017 Most Repetitive Questions

Q5. The number 20% more than 80 in

a) 36

b) 30

c) 90

d) 96

Answer: d

Solution:

CGL 2017 Most Repetitive Questions

Q6. A tree is broken by the wind. If the top of the tree struck the ground at an angle of 30° and at a distance of 30m from the root, then the height of the tree is

a) 25 √3m

b) 30 √3m

c) 15 √3m

d) 20 √3m

Answer: c

Solution:

CGL 2017 Most Repetitive Questions

Q7. If cos A + cos2 A = 1, then sin2 A + sin4 A is equal to

a) 1

b) 1/2

c) 0

d) -1

Answer: a

Solution:

CGL 2017 Most Repetitive Questions

Q8. A farmer divides his herd of n cows among his four sons, so that the first son gets one half the herd, the second one-fourth, the third son and the fourth son 7 cows. Then the value of n is

a) 240

b) 100

c) 180

d) 140

Answer: d

Solution:

CGL 2017 Most Repetitive Questions

Q9. By what least number should 675 be multiplied to obtain a number which is a prefect cube?

a) 7

b) 8

c) 5

d) 6

Answer: c

Solution:

675 = 5 x 5 x 3 x 3 x 3

To make it perfect square it should be multiplied by 5,

675 x 5 = 3375 which is perfect cube of 15.

Therefore, 675 should be multiplied by 5.

Q10. The least number which when divided by 35, 45, 55 leaves the remainder 18, 28, 38 respectively is

a) 3448

b) 3482

c) 2468

d) 3265

Answer: a

Solution:

The difference between any divisor and the corresponding remainder is 17.

Required number = (L.C.M of 35, 45, 55) – 17 = 3465 – 17 = 3448.

All The Best!

SSC CGL: Aptitude questions repeated in last year papers (set-10)

SSC CGL repeated aptitude questions in last year papers (set-9)

SSC CGL: Repetitive aptitude questions in last years (set-8)

Repeated aptitude questions from SSC CGL last year papers (set-7)

SSC CGL 2017: Repetitive Aptitude questions in last year papers (set-6)

SSC CGL: Quantitative Aptitude repeated questions in last year papers (set-5)

SSC CGL 2017: Most repetitive quantitative questions in last year papers (set-4)

SSC CGL 2017: Most repetitive quantitative questions in last year papers (set-3)

SSC CGL 2017: Repetitive quantitative questions in last year papers (Set-2)

SSC CGL 2017: Most repetitive quantitative questions in last year papers (set-1)

Related Stories