Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC CGL solved question paper Tier-I exam held on 7 September 2016: English language & Comprehension

Jul 2, 2018 19:01 IST
    SSC CGL solved paper
    SSC CGL solved paper

    In this article, we are providing all 25 solved questions of English language & comprehension asked in SSC CGL tier-1 exam held on 7thSeptember, 2016 (Morning shift). Please go through the given table to find the question’s distribution that were asked in this exam-

    Sub-topics

    No. of questions

    Spotting Errors

    3

    Fill in the Blanks

    3

    Antonyms

    1

    Synonyms

    1

    Spelling Errors

    1

    Idioms and Phrases

    3

    One Word Substitution

    3

    Sentence Improvement

    5

    Reading comprehension

    5

    From the above table, it can be concluded that aspirants should focus more on sentence improvement, reading comprehension, idioms & phrases, one-word substitution, fill in the blanks, and spotting errors to score more in the SSC CGL exam. Let us now have a look at the asked questions for more detailed insights of the difficulty level of exam and types of inquired questions-

    Question 1.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word.
    PALLID

    a. FRIENDLY
    b. PALE
    c. WORTHLESS
    d. COMFORTING

    Ans. PALE

    Explanation: ‘Pallid’ is an adjective typically used for poor health. Similarly, ‘pale’ is also used for showing the bad health, generally yellowness of body/eyes.

    Question 2.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word.
    INTANGIBLE

    a. ETHEREAL
    b. CONCRETE
    c. INSUBSTANTIAL
    d. ABSTRACT

    Ans. CONCRETE

    Explanation: ‘Intangible’ is used for describing the things, which cannot be touched or felt. While ‘concrete’ is used to represent some materialistic or physical form of the substances.

    Question 3.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word.

    a. Pontifical
    b. Pontiffical
    c. Pontifecal
    d. Pontificol

    Ans. Pontifical

    Explanation: ‘Pontifical’ word is used to describe the things, which is related to the roman pope.

    SSC CGL 2018 English Language and Comprehension Preparation Strategy: Detailed Chapter-wise Syllabus

    Question 4.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
    I always enjoy (A)/ to read (B)/ books (C)/ No Error (D)

    a. A
    b. B
    c. C
    d. D

    Ans. B

    Explanation: The correct sentence formation will be-“I always enjoy reading book.” Hence, option(b.) is the correct answer.

    Question 5.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error . If the sentence is free from error, click the "No error" option.

    Variety (A)/ is (B)/ spice of life (C)/ No Error (D)

    a. A
    b. B
    c. C
    d. D

    Ans. C

    Explanation: The error-free sentence will be-“Variety is the spice of life.” Hence, option(c.) is the correct choice.

    Question 6.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error . If the sentence is free from error, click the "No error" option.
    Neither of the scout leaders know (A)/ how to trap wild animals (B)/ or how to prepare them for mounting (C)/ No Error (D)

    a. A
    b. B
    c. C
    d. D

    Ans. A

    Explanation: The correct sentence formation in the above case will be-“None of the scout leaders know how to tarp wild animals or how to prepare them for mounting.”

    Question 7.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative.
    We can __________ see anything in the dim light.

    a. badly
    b. scarcely
    c. fairly
    d. rather

    Ans. scarcely

    Explanation: In such sentences, we have to use only those words, which make appropriate sense. Hence, the most suitable word in this case is ‘scarcely’.

    Question 8.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative .
    Few countries can __________ India in variety, colour and the richness of dance forms.

    a. compare
    b. rival
    c. perform
    d. prevail

    Ans. rival

    Explanation: The correct sentence after applying the word will be-“Few countries can rival India in variety, colour, and the richness of dance forms.”

    Question 9.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative .
    The scheme allows students from different countries to communicate __________.

    a. each other
    b. with each others
    c. themselves
    d. with one another

    Ans. with one another

    Explanation: The most appropriate word to be use here is “with one another”.

    Question 10.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

    Straw in the wind

    a. A light-weight object
    b. A lucky charm
    c. A game that kids play
    d. An indication of what might happen

    Ans. An indication of what might happen

    Explanation: ‘Straw in the wind’ is an idiom used for a minor event that predicts the future events. Hence, option(d.) is the most appropriate answer.

    SSC CGL 2018 Tier-I Exam: Preparation Tips and Strategy

     

    Question 11.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.
    Face the music

    a. Be applauded
    b. Be ridiculed
    c. Be punished
    d. Be dismissed

    Ans. Be punished

    Explanation: The phrase for the idiom ‘Face the music’ is ‘to experience negative repercussions for one’s actions or words’. Hence, the most suitable option for this idiom is (c.).

    Question 12.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.
    Curry favour

    a. Seek impartial judgement
    b. Seek favourable attention
    c. Prepare a dish
    d. Attract attention

    Ans. Seek favourable attention

    Explanation: The phrase for the idiom ‘curry favour’ is ‘To ingratiate oneself to someone’.

    Question 13.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.
    A brief or short stay at a place

    a. Solitude
    b. Soiree
    c. Sojourn
    d. Solistice

    Ans. Sojourn

    Explanation: Sojourn is used to stay somewhere temporarily. Hence, this is most appropriate word to be used here.

    Question 14.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences .
    That which can be believed

    a. Miraculous
    b. Creditable
    c. Credible
    d. Gullible

    Ans. Credible

    Explanation: ‘Credible’ is a word generally used for a person, who can be trusted. Hence, this is most appropriate word to be used here.

    Question 15.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.
    One who is indifferent to pain or pleasure

    a. Eccentric
    b. Philosopher
    c. Fatalist
    d. Stoic

    Ans. Stoic

    Explanation: ‘Stoic’ word is used for a person, who can endure pain or hardship without showing his feelings or complaining.

    Question 16.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative . In case no improvement is needed, choose"No improvement".
    Knowing that the area was prone to earthquakes, all the buildings were reinforced with additional concrete.

    a. On being prone to earthquakes,
    b. Having been knowing that the area was prone to earthquakes,
    c. Since the area was known to be prone to earthquakes,
    d. No improvement

    Ans. Since the area was known to be prone to earthquakes,

    Explanation: The correct sentence formation complying to the grammar rules will be-“Since the area was known to be prone to earthquakes, all the buildings were reinforced with additional concrete.”

    Question 17.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative . In case no improvement is needed, choose"No improvement".
    I will not buy some mangoes.

    a. a little
    b. much
    c. any
    d. No improvement

    Ans. any

    Explanation: In negative sentences, we use ‘any’ instead of ‘some’. Hence, the correct word will be-“I will not buy any mangoes”.

    Question 18.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative . In case no improvement is needed, choose"No improvement".
    He would surely assist me if I had requested him to do so.

    a. would surely assisted me
    b. would have surely assisted me
    c. will have surely assisted me
    d. No improvement

    Ans. would have surely assisted me

    Explanation: if the second sentence is in past perfect tense, then the first sentence must be formed in past perfect tense. Hence, the correct sentence will be-“He would have surely assisted me if I had requested him to do so”.

    SSC CGL Syllabus 2018: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern

     

    Question 19.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative . In case no improvement is needed, choose"No improvement".
    The alarming report of the plane crash left everyone in a state of shock.

    a. alarmed report
    b. alarmed reporting
    c. reported alarm
    d. No improvement

    Ans. No improvement

    Explanation: This sentence comply to the rules of English grammar and language. Hence, it does not require any changes.

    Question 20.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative . In case no improvement is needed, choose"No improvement".
    We were not the wiser after hearing the explanation.

    a. none
    b. neither
    c. nevertheless
    d. No improvement

    Ans. none

    Explanation: The appropriate sentence will be-“We were none the wiser after hearing the explanation”.

    Question 21.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. 
    Another marvel on the far side of the lake was a little farm that felt like a secret in the city. Some of the gaunt Karnataka labourers even looked away when children came to dig and eat. But the greatest pleasure, this side of the lake, was the jamun tree. A few months back, Kalu and Sunil had a feast in the branches, shaking down a few berries for Mirchi.
    That's when they came to know the second-coolest thing about the jamun tree : There were parrots nesting in it. Since then, some other road boys had been capturing the parrots one by one to sell at the Marol Market, but Sunil had brought Kalu around to the belief that the birds should be left as they were. Sunil listened for their squawks each morning, to make sure they hadn't been abducted in the night.
    Kalu's expertise was in the recycling bins inside airline catering compounds. Private waste collectors emptied these dumpsters on a regular basis, but Kalu had mastered the trash truck's schedules. The night before pickup, Kalu would climb over the barbed-wire fences and raid the overflowing bins.
    Kalu's routine had become known by the local police, however. He kept getting caught, until some constables proposed a different arrangement. Kalu could keep his metal scrap if he'd pass on information he picked up on the road about local drug dealers.
    What was the greatest pleasure this side of the lake?

    a. A secret farm
    b. The Jamun tree
    c. Feasting on the branches of the Jamun tree
    d. Labourers looking away when the children came to dig and eat

    Ans. The Jamun tree

    Explanation: The answer to this question can be found in the following lines taken from the paragraph-“But the greatest pleasure, this side of the lake, was the jamun tree.”

    Question 22.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. 
    Another marvel on the far side of the lake was a little farm that felt like a secret in the city. Some of the gaunt Karnataka labourers even looked away when children came to dig and eat. But the greatest pleasure, this side of the lake, was the jamun tree. A few months back, Kalu and Sunil had a feast in the branches, shaking down a few berries for Mirchi.
    That's when they came to know the second-coolest thing about the jamun tree : There were parrots nesting in it. Since then, some other road boys had been capturing the parrots one by one to sell at the Marol Market, but Sunil had brought Kalu around to the belief that the birds should be left as they were. Sunil listened for their squawks each morning, to make sure they hadn't been abducted in the night.
    Kalu's expertise was in the recycling bins inside airline catering compounds. Private waste collectors emptied these dumpsters on a regular basis, but Kalu had mastered the trash truck's schedules. The night before pickup, Kalu would climb over the barbed-wire fences and raid the overflowing bins.
    Kalu's routine had become known by the local police, however. He kept getting caught, until some constables proposed a different arrangement. Kalu could keep his metal scrap if he'd pass on information he picked up on the road about local drug dealers.
    What was the second coolest thing about the Jamun tree?

    a. Shaking down the berries for Mirchi
    b. There were parrots nesting in the tree
    c. Selling parrots in the Marol Market
    d. Capturing parrots in the tree

    Ans. There were parrots nesting in the tree

    Explanation: The correct answer can be found with the following lines-“That's when they came to know the second-coolest thing about the jamun tree : There were parrots nesting in it.”

    Question 23.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. 
    Another marvel on the far side of the lake was a little farm that felt like a secret in the city. Some of the gaunt Karnataka labourers even looked away when children came to dig and eat. But the greatest pleasure, this side of the lake, was the jamun tree. A few months back, Kalu and Sunil had a feast in the branches, shaking down a few berries for Mirchi.
    That's when they came to know the second-coolest thing about the jamun tree : There were parrots nesting in it. Since then, some other road boys had been capturing the parrots one by one to sell at the Marol Market, but Sunil had brought Kalu around to the belief that the birds should be left as they were. Sunil listened for their squawks each morning, to make sure they hadn't been abducted in the night.
    Kalu's expertise was in the recycling bins inside airline catering compounds. Private waste collectors emptied these dumpsters on a regular basis, but Kalu had mastered the trash truck's schedules. The night before pickup, Kalu would climb over the barbed-wire fences and raid the overflowing bins.|
    Kalu's routine had become known by the local police, however. He kept getting caught, until some constables proposed a different arrangement. Kalu could keep his metal scrap if he'd pass on information he picked up on the road about local drug dealers.
    What did Sunil think of parrots?

    a. That they should be captured and sold.
    b. That they had been abducted in the night.
    c. That they should not be captured and sold.
    d. That they squawked every morning.

    Ans. That they should not be captured and sold.

    Explanation: The correct answer can be found with the following lines-“But Sunil had brought Kalu around to the belief that the birds should be left as they were.”

    Question 24.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. 
    Another marvel on the far side of the lake was a little farm that felt like a secret in the city. Some of the gaunt Karnataka labourers even looked away when children came to dig and eat. But the greatest pleasure, this side of the lake, was the jamun tree. A few months back, Kalu and Sunil had a feast in the branches, shaking down a few berries for Mirchi.
    That's when they came to know the second-coolest thing about the jamun tree : There were parrots nesting in it. Since then, some other road boys had been capturing the parrots one by one to sell at the Marol Market, but Sunil had brought Kalu around to the belief that the birds should be left as they were. Sunil listened for their squawks each morning, to make sure they hadn't been abducted in the night.
    Kalu's expertise was in the recycling bins inside airline catering compounds. Private waste collectors emptied these dumpsters on a regular basis, but Kalu had mastered the trash truck's schedules. The night before pickup, Kalu would climb over the barbed-wire fences and raid the overflowing bins.
    Kalu's routine had become known by the local police, however. He kept getting caught, until some constables proposed a different arrangement. Kalu could keep his metal scrap if he'd pass on information he picked up on the road about local drug dealers.
    How did Kalu manage to raid the airline recycling bins before they were emptied?

    a. He was an expert
    b. He jumped over the barbed wire fences.
    c. He had mastered the trash trucks schedules.
    d. He worked at night

    Ans. He had mastered the trash trucks schedules.

    Explanation: the answer to this question can be given using the following lines-“ Kalu's expertise was in the recycling bins inside airline catering compounds.”

    Question 25.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. 
    Another marvel on the far side of the lake was a little farm that felt like a secret in the city. Some of the gaunt Karnataka labourers even looked away when children came to dig and eat. But the greatest pleasure, this side of the lake, was the jamun tree. A few months back, Kalu and Sunil had a feast in the branches, shaking down a few berries for Mirchi.
    That's when they came to know the second-coolest thing about the jamun tree : There were parrots nesting in it. Since then, some other road boys had been capturing the parrots one by one to sell at the Marol Market, but Sunil had brought Kalu around to the belief that the birds should be left as they were. Sunil listened for their squawks each morning, to make sure they hadn't been abducted in the night.
    Kalu's expertise was in the recycling bins inside airline catering compounds. Private waste collectors emptied these dumpsters on a regular basis, but Kalu had mastered the trash truck's schedules. The night before pickup, Kalu would climb over the barbed-wire fences and raid the overflowing bins.
    Kalu's routine had become known by the local police, however. He kept getting caught, until some constables proposed a different arrangement. Kalu could keep his metal scrap if he'd pass on information he picked up on the road about local drug dealers.
    Why was a different arrangement proposed?

    a. Because Kalu's routine was known by the police
    b. So that Kalu would be able to keep his metal scrap.
    c. So that Kalu could pass on information about local drug dealers
    d. Because Kalu kept getting caught

    Ans. Because Kalu kept getting caught

    Explanation: The answer can be given using the following lines-“ The night before pickup, Kalu would climb over the barbed-wire fences and raid the overflowing bins. Kalu's routine had become known by the local police, however. He kept getting caught, until some constables proposed a different arrangement.”

    SSC CGL Tier-I Exam Previous Year Papers with Solutions

     

     

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF