Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC CHSL 2017 question paper 21 Jan 2017: English Language and Comprehension

Apr 17, 2018 19:15 IST
    ssc chsl question paper
    ssc chsl question paper

    There are four sections in SSC CHSL exam and English language is one of them. The total number of questions asked from this section is 25. The level of some questions is not so easy and need a lot of practice, while rests are easy. Easy questions are to be attempted attentively.

    Please find SSC CHSL 2017 English language and comprehension questions of question paper held on 21 Jan 2017. 

    Online Quiz

    Question 1. Select the word with the correct spelling.

    (a) enarvate

    (b) liggament

    (c) accesses

    (d) dweling

    Ans.:-c.

    Explanation:- ‘access’ is the correct word as per the English dictionary. ’accesses’ is in present definite tense.

    Question 2 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

    to be indecisive

    (a) to vex

    (b) to dither

    (c) tiff

    (d) to stew

    Ans.:-c.

    Explanation:- ‘to be indecisive’ phrase means a state of agitation and tiff is a short word used for such person.

    Question 3 - In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

    The last Mughal emperor was(A)/send into exile(B)/by the British.(C)/No error(D)

    (a) The last Mughal emperor was

    (b) send into exile

    (c) by the British.

    (d) No error

    Ans.:-b.

    Explanation:- In passive voice, third form of voice is always used. Hence, ‘send’ must be replaced by ‘sent’.

    Question 4 - Select the antonym of

    elf

    (a) pixie

    (b) nisse

    (c) fay

    (d) giant

    Ans.:-d.

    Explanation:- ‘elf’ is used for dwarf person and the suitable antonym for this will be ‘giant’.

    Question 5 - Improve the bracketed part of the sentence. Bunty did not just throw the toy, he (has broken it).

    (a) had broken it

    (b) broke it too

    (c) breaks it

    (d) no improvement

    Ans.:-a.

    Explanation:- In grammar, if a sentence is broken down into two parts and first part is in past tense, then the second sentence must be in past tense.

    Question 6 - In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

    Being a sunny day(A)/I decided to stay at home(B)/and take a nap.(C)/No error(D)

    (a) A

    (b) B

    (c) C

    (d) D

    Ans.:-a.

    Explanation:- ‘Being’ is used, when you pretend to be someone. Here, ‘during’ should be used instead of ‘being’.

    Question 7 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

    to pull or twist out of shape

    (a) to distort

    (b) to gnarl

    (c) pervert

    (d) to repudiate

    Ans.:-a.

    Explanation:- ‘twist out of shape’ stands for ruining something. Hence, ‘distort’ is the most suitable verb for this.

    Question 8 - Select the synonym of batter

    (a) insulate

    (b) assure

    (c) bash

    (d) bulwark

    Ans.:-c.

    Explanation:-‘batter’ is used for striker and bash stands for hitting hard. Hence, this is the most suitable word used as synonym for ‘batter’.

    Question 9 - Improve the bracketed part of the sentence.

    You ought not to (go) there but you did.

    (a) have gone

    (b) be going

    (c) going

    (d) no improvement

    Ans.:-a.

    Explanation:-‘Ought’ is used for expressing the something morally correct, predicting something expected, and offering some advice. As the second part after ‘but’ is in past tense; hence, the first part should also be in past tense.

    Question 10 - In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

    Keynesian economic theory _______ differs from Marxian.

    (a) variably

    (b) markedly

    (c) literally

    (d) usually

    Ans.:-b.

    Explanation:- Keynesian theory is explicitly different from Marxist theory. Markedly and explicitly are the synonyms to each other.

    Question 11 - Select the antonym of

    Imminent

    (a) friendly

    (b) nigh

    (c) escapable

    (d) dangerous

    Ans.:-c.

    Explanation:- ‘Imminent’ is used for the event, which is about to happen. Hence, ‘escapable’ will be the most suitable antonym.

    Question 12 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative, which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

    No horse in this race

    (a) A rigged contest

    (b) A very easily won contest where there are no strong contestants

    (c) To have no vested interest in the outcome of a contest

    (d) To have no chance of winning

    Ans.:-c.

    Explanation:- ‘No horse in this race’ phrase is used, when one is not invested in or affected by the outcome of something.

    Question 13 - In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

    The management should have put up a notice __________the dates of the event

    (a) illustrating

    (b) implying

    (c) indicating

    (d) expressing

    Ans.:-c.

    Explanation:- ‘notice’ is not ‘illustrated’, ’implied’, or ‘expressed’. Hence, ‘indicating’ will be the right word to use here.

    Question 14 - Rearrange the parts of the sentence in correct order:

    Therefore, perhaps

    P-on ensuring learning standards

    Q-there is a case

    R-to introduce some clauses

    (a) RQP

    (b) QRP

    (c) PRQ

    (d) PQR

    Ans.:-b.

    Explanation:- The correct sentence out of all three option will be- “There is a case to introduce some clauses on ensuring learning standards.”

    Question 15 - Select the synonym of

    jeer

    (a) compliment

    (b) hoot

    (c) flatter

    (d) praise

    Ans.:-b.

    Explanation:- ‘Jeer’ means making a joke of someone or satirize. ‘hooting’ refers to all such activities.

    Question 16 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

    To be pushing up daisies

    (a) To get up feeling fresh

    (b) To be dead and buried

    (c) To smell like flowers

    (d) Once beautiful but now ugly

    Ans.:-b.

    Explanation:- A phrase used to describe someone dead.

    Question 17 - Rearrange the parts of the sentence in correct order.

    Public interest litigation,

    P-presently serves a role distinctly opposed

    Q-therefore,

    R-to the rationale behind its fashioning

    (a) QPR

    (b) RQP

    (c) PQR

    (d) PRQ

    Ans.:-a.

    Explanation:- the correct sentence out of these options will be- “Public interest litigation, therefore, presently serves a role distinctly opposed to the rationale behind its fashioning.”

    Question 18 - In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

    The dog is being fed by us.

    (a) We fed the dog.

    (b) We have had been feeding the dog.

    (c) We are feeding the dog.

    (d) We had been feeding the dog.

    Ans.:-c.

    Explanation:- The problem sentence is in passive voice, hence its active voice sentence will be-“we are feeding the dog.”

    Question 19 - Select the word with the correct spelling.

    (a) autarchie

    (b) inately

    (c) choossers

    (d) gimmicks

    Ans.:-d.

    Explanation:- only the word ‘gimmicks’ has meaning in dictionary instead of others.

    Question 20 - In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Indirect/Direct speech.

    The professor said to the students, 'Work hard if you want to pass the test'

    (a) The professor said to the students work hard if they wanted to pass the test.

    (b) The professor said to the students work hard if you want to pass the test

    (c) The professor advised the students to work hard if they wanted to pass the test

    (d) The professor informed the students to work hard if you want to pass the test

    Ans.:-c.

    Explanation:- As per the rules of Direct/Indirect speech, only option (c.) follows all of them.

    Question 21 - In the following passage, some of the words have been left out Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

    In the course ____________ the hearing, the Central government to concede that it had not fulfilled many of its statutory _____________ . The National Disaster Policy required under the Disaster Management Act did not exist The Disaster Mitigation Fund proposed under the same Act _________. The National Disaster Response Force did not have ____________ expertise to deal with the drought. It also admitted that the Centre had delayed releasing assistance to States under the National Disaster Response Fund.

    In the course _________ the hearing

    (a) of

    (b) for

    (c) to

    (d) with

    Ans.:-a.

    Explanation:- Course suffixed with of is used for some event as ‘hearing’ is mentioned here.

    Question 22 - In the following passage, some of the words have been left out Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

    In the course ____________ the hearing, the Central government to concede that it had not fulfilled many of its statutory _____________ . The National Disaster Policy required under the Disaster Management Act did not exist The Disaster Mitigation Fund proposed under the same Act _________. The National Disaster Response Force did not have ____________ expertise to deal with the drought. It also admitted that the Centre had delayed releasing assistance to States under the National Disaster Response Fund. 

    The Central government ________ to concede

    (a) forced

    (b) was forced

    (c) was being forced

    (d) forces 

    Ans.:-b.

    Explanation:- this sentence is formed in passive voice. Hence, option (b.) follows all the grammar rules of voices.

    Question 23 - In the following passage, some of the words have been left out Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

    In the course ____________ the hearing, the Central government to concede that it had not fulfilled many of its statutory _____________ . The National Disaster Policy required under the Disaster Management Act did not exist The Disaster Mitigation Fund proposed under the same Act _________. The National Disaster Response Force did not have ____________ expertise to deal with the drought. It also admitted that the Centre had delayed releasing assistance to States under the National Disaster Response Fund. 

    it had not fulfilled many of its statutory ______________.

    (a) liabilities

    (b) contracts

    (c) rights

    (d) obligations

    Ans.:-d.

    Explanation:- ‘Liabilities’, ’contracts’, and ‘rights’ can never be statutory. Hence, ‘obligations’ is the only suitable word here.

    Question 24 - In the following passage, some of the words have been left out Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

    In the course ___________ the hearing, the Central government to concede that it had not fulfilled many of its statutory ___________. The National Disaster Policy required under the Disaster Management Act did not exist. The Disaster Mitigation Fund proposed under the same Act _______. The National Disaster Response Force did not have ___________expertise to deal with the drought. It also admitted that the Centre had delayed releasing assistance to States under the National Disaster Response Fund.

    The Disaster Mitigation Fund proposed under the same Act ________________.

    (a) would not be created

    (b) was not being created

    (c) has not been created

    (d) could not be created

    Ans.:-c.

    Explanation:- The correct answer for the given problem sentence will be- “The Disaster Mitigation Fund proposed under the same act has not been created.”

    Question 25 - In the following passage, some of the words have been left out Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

    In the course ___________ the hearing, the Central government to concede that it had not fulfilled many of its statutory ___________. The National Disaster Policy required under the Disaster Management Act did not exist. The Disaster Mitigation Fund proposed under the same Act _______. The National Disaster Response Force did not have ___________expertise to deal with the drought. It also admitted that the Centre had delayed releasing assistance to States under the National Disaster Response Fund.

    The National Disaster Response Force did not have ___________expertise to deal with the drought.

    (a) any

    (b) some

    (c) all

    (d) little

    Ans.:-a.

    Explanation:-In negation, only ‘any’ word is used.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF