Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

[Solved]-SSC CHSL 2017 question paper 22 Jan 2017: General Awareness (Evening Shift)

Apr 18, 2018 19:58 IST
    ssc chsl question paper
    ssc chsl question paper

    SSC had conducted its CHSL exam for 2016-17. Here, we have shared the questions of general awareness section of the SSC CHSL 2016 question paper held on 22 Jan 2017 in evening shift. We have provided their appropriate answers with supported explanations. These questions range from history, geography, physics, chemistry, biology, economics, politics, current affairs, etc.

    Go through all of them and understand the difficulty level and areas from which questions are taken. So that, you can understand, which information is useful for SSC exam preparation?

    Online Quiz

    Question 1: Which of these railway stations is a World Heritage Site?

    (a) Kharagpur Railway Station

    (b) Howrah Station

    (c) Chhatrapati Shivaji Terminus

    (d) Kanpur Central

    Ans.:-c.

    Explanation:- Chhatrapati Shivaji Terminus is a historic railway station in Mumbai, which serves as the headquarters of the Central Railways for preserving the artwork.

    Question 2: Name the first female Nobel Prize winner from India.

    (a) Indira Gandhi

    (b) Mother Teresa

    (c) Kavitha Krishnan

    (d) Sarojini Naidu

    Ans.:-b.

    Explanation:- Mother Teresa became the first Indian woman to win a Nobel Peace Prize in 1979.

    Question 3: Intestinal bacteria synthesizes, which of the following in the human body?

    (a) Vitamin K

    (b) Proteins

    (c) Fats

    (d) Vitamin D

    Ans.:-a.

    Explanation:- Vitamin K majorly  is synthesized by bacteria in the large intestine. Dietary sources include the photosynthetic (green) parts of plants.

    Question 4: _______ is the study of the physical form and external structure of plants.

    (a) Physiology

    (b) Anatomy

    (c) Phytomorphology

    (d) Cytology

    Ans.:-c.

    Explanation:- Phytomorphology is the study of the physical form and external structure of plants and considered distinct from plant anatomy, which is the study of the internal structure of plants at the microscopic level.

    Question 5: Which of the following is a structural and functional unit of kidneys?

    (a) Renette Cells

    (b) Flame Cells

    (c) Nephrites

    (d) Nephrons

    Ans.:-d.

    Explanation:- The nephron is the microscopic structural and functional unit of the kidney. It is composed of a renal corpuscle and a renal tubule.

    Question 6: The Chemical formula of Acetic acid is _____.

    (a) CH3COH

    (b) CH3COOH

    (c) CH3COCH3

    (d) CH2COOH

    Ans.:-b.

    Explanation:- CH3COOH is the chemical formula of acetic acid.

    Question 7: The common name of sodium tetraborate decahydrate is _____.

    (a) epsom salt

    (b) gypsum

    (c) Borax

    (d) galena

    Ans.:-c.

    Explanation:- Borax, also known as sodium borate, sodium tetraborate, is an important boron compound, a mineral, and a salt of boric acid. 

    Question 8: ASP in computer science stands for?

    (a) Abstract Service Provider

    (b) Application Service Provider

    (c) Application Signal Provider

    (d) Abstract Syntax Provider

    Ans.:-b.

    Explanation:- An application service provider (ASP) is a business providing computer-based services to customers over a network.

    Question 9: Giddha is a folk dance of which state?

    (a) Rajasthan

    (b) Uttar Pradesh

    (c) Punjab

    (d) Bihar

    Ans.:-c.

    Explanation:- Giddha is a popular folk dance of women in Punjab region of India.

    Question 10: A manufacturer faces price elasticity of demand of a -1.25 for its product. If it lowers its price by 6.4%, the increase in quantity sold will be _____.

    (a) 5.15 percent

    (b) 7.65 percent

    (c) 8 percent

    (d) 5.12 percent

    Ans.:-c.

    Explanation:-

    Price elasticity of demand = Change in quantity demanded/change in price;

    % change in quantity= -1.25*-6.4=8%

    Question 11 If Money supply growth is faster than real GDP growth, it results in _____.

    (a) Inflation

    (b) deflation

    (c) budget surplus

    (d) budget deficit

    Ans.:-a.

    Explanation:- The increase in the money supply will lead to an increase in consumer spending resulting to inflation.

    Question 12: Algae belongs to which of the following levels of the ecosystem?

    (a) Decomposers

    (b) Destructors

    (c) Producers

    (d) Consumers

    Ans.:-c.

    Explanation:- Algae comprise the lowest level of the trophic system called primary producers, which create their own food using photosynthesis.

    Question 13 Which park also shares its boundaries with Bangladesh?

    (a) Sundarbans National Park

    (b) Kaziranga National Park

    (c) Kanchendzonga National Park

    (d) Panna National Park

    Ans.:-a.

    Explanation:- The Sundarbans National Park is a National Park, part of the Sundarbans on the Ganges Delta, and adjacent to the Sundarban Reserve Forest in Bangladesh.

    Question 14: ATM stands for

    (a) Any Time Money

    (b) Auto Technology Money

    (c) Automated Teller Machine

    (d) Automatic Transaction Machinery

    Ans.:-c.

    Explanation:- ATM stands for Automated Teller Machine.

    Question 15: In terms of size, Neptune ranks no. ___ in our Solar System.

    (a) 1

    (b) 2

    (c) 3

    (d) 4

    Ans.:-d.

    Explanation:- The size order of

    Jupiter > Saturn > Uranus > Neptune > Earth > Venus > Mars > Mercury .

    Question 16: Abu Dhabi is the Capital City of _____.

    (a) United Arab Emirates

    (b) Netherlands

    (c) South Korea

    (d) Italy

    Ans.:- a.

    Explanation:- Abu Dhabi is the capital and the second most populous city of the United Arab Emirates.

    Question 17: In Akbar's regime, _____ was the military head.

    (a) Sultan Ahmed Fawad

    (b) Suri Moja

    (c) Mir Khaas

    (d) Mir Bakshi

    Ans.:-d.

    Explanation:- The head of the military was called the mir bakshi  and  in charge of intelligence gathering. He also made recommendations to the emperor for military appointments and promotions.

    Question 18: Who pioneered the guerrilla warfare methods?

    (a) Babur

    (b) Akbar

    (c) Shivaji

    (d) Bajirao Peshwa

    Ans.:-c.

    Explanation:- Shivaji, a pioneer in guerilla warfare , he unleashed a firestorm of fiery action conquering many more forts and as a result getting many more enemies.

    Question 19: Who Invented Universal Standard Time?

    (a) Enrico Fermi

    (b) Adolf Gaston Eugen Fick

    (c) Sandford Fleming

    (d) Benoit Fourneyron

    Ans.:-c.

    Explanation:- Standard time was proposed by Scottish-Canadian Sir Sandford Fleming in 1879, divided the world into twenty-four time zones, each one covering 15 degrees of longitude. 

    Question 20: _____________________ states that the total current entering a junction is equal to the total current leaving the junction.

    (a) Lenz's Law

    (b) Hooke's Law

    (c) Ohm's Law

    (d) Kirchhoff's First Law

    Ans.:-d.

    Explanation:- Kirchhoff Junction Rule states that at any junction point, the sum of all currents entering thejunction must equal the sum of all currents leaving the junction.

    Question 21: Acceleration due to gravity on a planet decreases with ______.

    (a) decrease in radius of the planet

    (b) increase in mass of the planet

    (c) decrease in mass of the body

    (d) increase in altitude from surface of the planet

    Ans.:-d.

    Explanation:- Acceleration due to gravity on a planet decreases with the increase in altitude from surface of the planet.

    Question 22: Who is the Chairman of NITI Aayog?

    (a) President

    (b) RBI Governor

    (c) Finance Secretary

    (d) Prime Minister

    Ans.:-d.

    Explanation:- On 1 January 2015, a Cabinet resolution was passed to replace the Planning Commission with the newly formed NITI Aayog (National Institution for Transforming India). The first meeting of NITI Aayog was chaired by Narendra Modi on 8 February 2015.

    Question 23: Who is the Chairman of the Rajya Sabha?

    (a) President of India

    (b) Prime Minister of India

    (c) Vice President of India

    (d) Speaker of Lok Sabha

    Ans.:-c.

    Explanation:- The Vice President of India is the ex-officio Chairman of the Rajya Sabha, who presides over its sessions.

    Question 24: Shiva Thapa is related to _______.

    (a) Badminton

    (b) Lawn tennis

    (c) Boxing

    (d) Cricket

    Ans.:-c.

    Explanation:- Shiva Thapa (born 8 December 1993) is an Indian boxer from Guwahati, Assam, India. 

    Question 25: Who is the author of the book "My Truth".

    (a) Khuswant Singh

    (b) Kiran Bedi

    (c) Narendra Modi

    (d) Indira Gandhi

    Ans.:-d.

    Explanation:- Indira Gandhi wrote her autobiography “My Truth”.

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF