Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC GD Constable reasoning study material: Analogy-I

Apr 4, 2018 19:11 IST
    SSC(GD) Constable analogy questions
    SSC(GD) Constable analogy questions

    SSC GD constable exam is one of the eleven exams conducted by SSC for recruiting the staff in various government departments and ministries. As a constable, you will be deputed under Delhi Police, CISF, and other forces. This exam is also comprised of four sections namely General Intelligence & Reasoning, Quantitative Aptitude, General English, and General Awareness.  You have to practice hard to clear this exam. In addition to this, you should have an idea of questions pattern and their types.

    In this article, we have prepared a set of 10 questions with answers & explanations based on Analogy topic. Go through all the questions and practice attentively-

    SSC GD Constable Exam Reasoning study material:  Analogy

    Take Online Quiz

    In the following text, you will find all types of analogy questions of verbal reasoning. Let us go through them-

    1. Man : Machine :: Master : ?

    a. Employee

    b. Manager

    c. Worker

    d. Slave

    Ans.:- d.

    Explanation:- Machines are operated & guided by the man; similarly, a slave is guided by the master.

    2. Drama is related to Director in the same way as newspaper is related to …….?

    a. Producer

    b. Reader

    c. Editor

    d. Press

    Ans.:- c.

    Explanation:- First one is created by the directions of the second. Similarly, editor is responsible for generating the newspaper.

    3. Bird : Cage

    a. Antique : Museum

    b. Fish : Ocean

    c. Animals : jungle

    d. Thief : Jail

    Ans.:- d.

    Explanation:- Second is the place, where first one is kept captive. Hence, option(d) is the suitable answer as per the problem.

    4. ………… is to difference as Add is to ………

    a. Same – More

    b. Deduct – Decrease

    c. Subtract – Total

    d. Agreement – Increase

    Ans.:- c.

    Explanation:- Subtraction is done for measuring the difference between two quantity and addition is done for finding the total or aggregate of the two/several quantities.

    5. Which of the following is same as Copper, Gold, Silver?

    a. Methane

    b. Baking powder

    c. Calcium Carbonate

    d. Titanium

    Ans.:-d.

    Explanation:-Copper, Gold, Silver, and Titanium all are metals.

    6. Cinema : Television : Press

    a. They all are means of entertainment.

    b. They all are means of providing worldwide news.

    c. They all are means of mass media.

    d. They all are undertaken by the Government.

    Ans.:-c.

    Explanation:- Cinema, Television, and Press are used to transmit information to the subscribers. Hence, these are the means of mass media.

    7. Music : Flute : Performer

    a. Trick : Rope : Acrobat

    b. Dance : Music : Instrument

    c. Food : recipe : restaurant

    d. Patient : Medicine : Hospital

    Ans.:- (a.)

    Explanation: - A performer plays music on a flute. Similarly, an acrobat performs trick using rope.

    8. 121 : 12 :: 25 : ?

    a. 5

    b. 6

    c. 7

    d. 8

    Ans.:- b.

    Explanation: - The given statement follows the following relationship-

    (11)2 : (11+1) :: (5)2 : (5 +1 );

    Hence, 6 is the correct answer.

    9. MN : OP

    a. AD : PQ

    b. FB : PL

    c. TU : VW

    d. AD : FG

    Ans.:-c.

    Explanation:- The problem statement contains four consecutive letters. Similar to this, T, U, V, and W are the other consecutive letters.

    10. 9 : 810

    a. 6 : 216

    b. 8 : 448

    c. 17 : 2890

    d. 15: 2150

    Ans.:-c.

    Explanation:- Second one is the 10 times the square of first one. Hence, option(c) is the correct option.

    For more study material for SSC exams, keep on visiting our SSC page.

    All the Best!

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF