Search

SSC MTS 2019: Memory Based General Awareness & Current Affairs Questions

In this article, you will get the important memory based Current Affairs and GK questions that came in SSC MTS Paper-1 2019 Exam held on 2nd August (All Shifts). Let’s have a look at the Important Memory Based Questions that are being asked in the SSC SSC MTS Paper-1 2019 Computer Based Exam (CBE).

Aug 5, 2019 19:16 IST
SSC MTS 2019 Exam: Memory Based General Awareness & Current Affairs Questions

SSC MTS Paper-1 2019 Computer Based Exam (CBE) has been started from 2nd August and will last till 6th September 2019. In this article we are going to share the important Memory Based General Awareness & Current Affairs Questions as per the feedback shared by the candidates who have appeared for SSC MTS 2019 Exam. Candidates are advised to definitely cover these questions for scoring high marks in the Exam.

Click here to get the Detailed Analysis of SSC MTS 2019 Exam

Let’s have a look at the General Awareness & Current Affairs Questions that are being covered in the SSC MTS Paper-1 2019 Exam:

SSC MTS 2019 Exam: Day 2 – 5th August 2019

1. Article 343 of Constitution of India is related to:

Ans: Official Language of the Union government shall be Hindi in Devanagari script

2. How many Digits are there in Debit Card Number?

Ans: 16

3. As per 2011 Census, what is the population density per square kilometer?

Ans: 382 per square kilometre

4. War and peace book written by:

Ans: Leo Tolstoy

5. Who has presented the budget maximum number of times?

Ans: Morarji Desai

6. Who was the 17th Lok Sabha Speaker?

Ans: Om Birla

Click here to know 7 Last Minute Tips to score high in SSC MTS 2019 Exam

7. When was the National Flag of India adopted in its present form?

Ans: 22 July 1947

8. Who have won the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award 2018?

Ans: Virat Kohli (Cricket) and Saikhom Mirabai Chanu (Weightlifting)

9. Who was the 5th guru in Sikh Religion?

Ans: Guru Arjan

10. Which element present in water can cause cancer?

Ans: Arsenic

11. India UK relationship has included whom as one of the top women of India?

Ans: Nirmala Sitharaman

12. Qutubuddin Aibak belonged to which dynasty?

Ans: Slave Dynasty

13. How many times has the emergency been implemented in India?

Ans: 3

Click here to know 7 Last Minute Tips to score high in SSC MTS 2019 Exam

14. Who is the Minister of Water Resources?

Ans: Nitin Gadkari

15. What is the SI unit of power of a lens?

Ans: Dioptre

16. Who is the chairman of the lokpal committee?

Ans: Pinaki Chandra Ghose

17. Which State has the longest coastline in India?

Ans: Gujarat (7516.6 kilometers)

18. Time trial is used in which sport?

Ans: Cycling

19. Which river falls in Arab Sagar?

Ans: Indian Subcontinental rivers which fall into Arabian Sea are Indus, Narmada and Tapti.

20. How many Schedules are there in the Indian constitution?

Ans: 12 schedules

Best Book for SSC MTS 2019 Exam recommended by Experts

SSC MTS 2019 Exam: Day 1 – 2nd August 2019

1. Who was the first Indian Woman to Swim across Indian Channel?

Ans: Arati Saha

2. Pin Valley National Park is located in which State?

Ans: Himachal Pradesh

3. When was Quit India Movement happened?

Ans: 9 August 1942

4. Who won Icc Rachael Heyhoe Flint award 2018?

Ans: Smriti Mandhana

5. Full form of GDP:

Ans: Gross Domestic Product

Attempt Numerical Aptitude Mock Test

6. Who is the Director of Mission Mangal Movie?

Ans: Jagan Shakti

7. Where is Hawa Mahal situated?

Ans: Jaipur

8. Bhavai Dance is a Folk Dance of which State?

Ans: Rajasthan

9. Citizenship comes under which article of Constitution of India?

Ans: Article 9

10. Who has been named as ‘Parrot of India’?

Ans: Amir Khosrow

Attempt General English Mock Test

11. Rajiv Gandhi Airport is located in:

Ans: Hyderabad

12. Tomb of Babur is located in:

Ans: Gardens of Babur, Kabul, Afghanistan

13. Longest bone in Human Body:

Ans: Femur

14: Who built the Kailash Temple at Ellora?

Ans: Krishna I

15. What is the currency of France?

Ans: Euro

Attempt General Intelligence & Reasoning Mock Test

16. Who is the author of the book ‘Becoming’?

Ans: Michelle Obama

17. Right against Discrimination comes under which section of Constitution of India?

Ans: Article 15

18. How many High Courts are there in India?

Ans: 25

Attempt General Awareness Mock Test

19. Neelkanth or Indian Roller is the State Bird of how many States?

Ans: 4 – Andhra Pradesh, Karnataka, Odisha, Telangana

20. G-20 2019 Summit was held in:

Ans: Osaka, Japan

21. Headquarters of BRICS is located in:

Ans: Shanghai, China

Important Numerical Aptitude Topics for SSC MTS 2019 Exam

22. When was the Air Transport started in India?

Ans: 1911

23. Who became the Nawab of Bengal after Alivardi Khan?

Ans: Siraj Ud daulah

24. Who is the President of South Africa?

Ans: Cyril Ramaphosa

Important General Intelligence & Reasoning Topics for SSC MTS 2019 Exam

25. Who was the First PM of Pakistan?

Ans: Liaquat Ali Khan

26. Capital of Andaman & Nicobar Islands:

Ans: Port Blair

27. First Biosphere Reserve of India:

Ans: Nilgiri Biosphere Reserve

 Important General Awareness Topics for SSC MTS 2019 Exam

28. Who is the state governor of Bihar?

Ans: Fagu Chauhan

29. Which instrument is used to measure Humidity?

Ans: Hygrometer

30. Mosses belong to which phylum?

Ans: Phylum Bryophyta

Important General English Topics for SSC MTS 2019 Exam

31. Study of Plants is known as:

Ans: Botany

32. Which committee recommended the Fundamental Duties of citizens?

Ans: Swaran Singh Committee

33. Saraswati Samman is related to which field?

Ans: Literary Work

Click here to know SSC MTS Region-wise Previous Year Cut-Off Marks

34. Who is the founder of blue revolution?

Ans: Hiralal Chaudhuri

35. Agriculture contributed what percentage in GDP in 2018-19?

Ans: 15.87%

36. Timeline in Mirzapur:

Ans: 82.5° E longitude, from a clock tower in Mirzapur

Click here to know the Latest Exam Pattern and Syllabus of SSC MTS 2019 Exam

37. Which city became India's first UNESCO Heritage city?

Ans: Ahmedabad

38. Who gold medal in women's 100-metre sprint in Intaly?

Ans: Dutee Chand has won the gold medal in women's 100-metre sprint at the 30th Summer University Games in Naples, Italy

39. Directive Principles of State Policy (DPSP) is borrowed from:

Ans: India borrowed the DPSP from Irish Constitution of 1937

Click here to Download Previous Year Papers of SSC MTS Exam for free

Click here to know the SSC MTS 2019 Eligibility Criteria