Top 30+ CBSE Class 12 Business Studies MCQs for Board Exam 2024 with Answers to Secure Good Marks

Mar 26, 2024, 12:30 IST

Class 12 Business Studies MCQ: In this article, students can find CBSE Class 12 Business Studies MCQs for the upcoming CBSE Class 12 Business Studies Exam 2024. Check the list of top MCQs that have a high tendency of being asked in the upcoming paper.

Get here Top Business Studies Multiple Choice Questions for CBSE Board Exam 2024
Get here Top Business Studies Multiple Choice Questions for CBSE Board Exam 2024

CBSE Board Class 12 Business Studies MCQs (With Answers) 2024: Central Board of Secondary Education (CBSE) Class 12 Board Exams 2024 are currently going on across multiple centres in the country and abroad. The board has scheduled its CBSE Class 12 Business Studies Exam 2024 on March 27, 2024 from 10:30 AM onwards. All the aspirants who are looking for some study materials to boost their preparation and upscale their understanding of the subject can find those here. In this article, we have brought to you important MCQs for Class 12 Business Studies and a PDF download link of the same. Also, find links to other important resources for preparation for the upcoming Business Studies board exam. 

MCQs play a crucial role in determining your overall score in the subject since an entire section of the question paper is dedicated to MCQs and other objective-type questions. Such questions can completely make your score or break it since there is no step-marking involved. Wrong answers get you a complete zero whereas the correct one gets you a full 1 mark. Practising MCQs is quite important for students to ensure that they don’t lose out on these marks. 

MCQs for CBSE Class 12 Business Studies with Solutions

Find the list of Class 12 Business Studies Important MCQs 2024 here.

1. A bottle of Anti- dandruff shampoo mentions ' Clean your hair and get rid of dandruff in one squeeze'. The product related decision involved is

a) Branding

b) Product quality

c) Packaging

d) Labelling

Answer. d) Labelling

2. SEBI calls for information and issues a show cause notice to stock exchange and its officials seeking explanation and conducting audit and enquiry. Which function is SEBI performing?

a) Regulatory function

b) Development function

c) Protective function

d) Both a) and c)

Answer. a) Regulatory function

3. The allocative function of Financial market helps in ________

a) Bringing transparency in trading procedure

b) Earning higher rate of return to household sector

c) Better functioning of depository

d) Determining the prices of securities

Answer. b) Earning higher rate of return to household sector

4. Some employees have been assigned the job of measuring the output in an objective and reliable way. They are applying different techniques for achieving this aim. Some of these are personal-observation, sample-checking etc. They are also keeping the units of measurement same as that of the units in the standards.

Name the step of ‘Controlling process applicable in the above paragraph.

a) Analysing deviations

b) Comparing actual performance with standards.

c) Establishing standards.

d) Measurement of actual performance

Answer. d) Measurement of actual performance

5. STATEMENT I: Electronic holdings can be converted into physical certificates with the process of dematerialisation.

STATEMENT II: There is no danger of theft, loss or forgery of share certificates in dematerialisation.

Choose the correct option from the following:

a) Statement I is true and II is false

b) Statement II is true and I is false

c) Both the statements are true

d) Both the statements are false

Answer. b) Statement II is true and I is false

 6. The aim of demonetisation was not to____________

a) Curb corruption

b) Reduce the prices of real estate

c) Withhold the accumulation of black money generated by undeclared income

d) Counterfeit the use of high denomination notes for illegal activities

Answer. b) Reduce the prices of real estate

7. Aarohan Ltd. is a company manufacturing automobiles where division of work into key areas includes production, purchase, marketing, accounts and personnel. Which of the following is a disadvantage of the organization structure of Aarohan Ltd.?

a) It may lead to increase in cost

b) Managers may gain power and assert independence and ignore organization interests.

c) It ensures that different functions get due attention.

d) Heads do not get training for top management positions.

Answer. d) Heads do not get training for top management positions.

8. Identify the reason which makes management important in the light of the fact that it is generally seen that individuals in an organization resist change, as a change often means moving from a familiar, secure environment into a newer and a more challenging one.

a. Management helps in achieving group goals.

b. Management creates a dynamic organization

c. Management increases efficiency

d. Management helps in the development of society

Answer. b) Management creates a dynamic organization

9. Alo a mobility platform is in the process of laying off 400-500 employees in a move aimed at driving cost efficiency. Which objective of management will the firm not be able to achieve by carrying out this process.

a) Efficiency

b) Social

c) Profit

d) Survival

Answer. b) Social

10. Statement-I Transportation helps in creating time utility and warehousing helps in creating place utility

Statement-II The process of classification of products into different groups on the basis of their important characteristics is known as standardization.

Choose the correct option from the options given below:

a. Statement I is true and II is false
b. Statement II is true and I is false

c. Both the statements are true

d. Both the statements are false

Answer. d) Both the statements are false

For more MCQs, click on the link below

Download Class 12 Business Studies Important MCQs PDF

Important Resources for Preparation of CBSE Class 12 Business Studies Board Exam 2024

CBSE Class 12 Business Studies Syllabus 2024

CBSE Class 12 Business Studies Deleted Syllabus 2024

CBSE Class 12 Business Studies Marking Scheme and Exam Pattern 2024

CBSE Class 12 Business Studies Sample Paper 2024

NCERT Solutions for Class 12 Business Studies

Revision Notes for Class 12 Business Studies

MCQs for Class 12 Business Studies

Mind Maps for Class 12 Business Studies

CBSE Class 12 Business Studies Practice Paper 2024

CBSE Class 12 Business Studies Assertion Reasoning

 

Tanisha Agarwal
Tanisha Agarwal

Junior Content Writer

Hi! I am Tanisha Agarwal, a journalism and mass communication graduate from Times School of Media, Bennett University. With my first job as a content writer in Jagran New media, I look forward to creating powerful content and exploring every opportunity that lies on my way. I believe that words have the capability of moving rocks and I wish to do the same.
... Read More

Get here latest School, CBSE and Govt Jobs notification and articles in English and Hindi for Sarkari Naukari, Sarkari Result and Exam Preparation. Empower your learning journey with Jagran Josh App - Your trusted guide for exams, career, and knowledge! Download Now

Trending

Latest Education News