Girish Karnad: 10 GK Questions and Answers

Girish Karnad was well known actor-playwright whose works are famous in South India Cinema and in Bollywood. He is the recipient of the highest literary honour conferred in India that is Jnanpith Award. Let us play an interesting and interactive quiz on Girish Karnad.
Jun 15, 2019 17:17 IST
    Girish Karnad: 10 GK Questions and Answers

    Girish Karnad had composed plays whose themes are centred on the history and mythology to tackle several contemporary issues for four decades. He was not only famous as an actor-playwright but also as a film director, Kannada writer, Rhodes Scholar. In 1960s, he rises as a playwright. He was active in the world of Indian cinema as an actor, director and screenwriter in Hindi and Kannada cinema and earned several awards. Quiz on Girish Karnad may help you to know more about him and will also help in various competitive examinations.

    1. For which movie Girish Karnad won first President's Golden Lotus Award for Kannada cinema?
    A. Yayati
    B. Tughlaq
    C. Samskara
    D. Hayavadana
    Ans. C
    Explanation:
    In the Kannada movie 'Samskara'he had done his screen debut and won first President's golden Lotus Award for Kannada cinema. Options given above are the names of plays written by Girish Karnad except options C.

    2. For which TV series he had played the role of father?
    A. Malgudi Days
    B. Karamchand
    C. Nukkad
    D. Vikram aur betal
    Ans. A
    Explanation:
    Girish Karnad is also known for his role of Swami's father in the TV series "Malgudi Days" which is based on R.K. Narayan's books.

    3.  Girish Karnad was born on.....
    A. 15 May, 1937
    B. 19 May, 1938
    C. 10 June, 1938
    D. 21 June, 1939
    Ans. B
    Explanation:
    Girish Karnad was born on 19 May, 1938 in Matheran, Bombay Presidency now in Maharashtra, India.

    4. Which play Girish Karnad had written first?
    A. Yayati
    B. Tughlaq
    C. Taledanda
    D. Hayavadana
    Ans. A
    Explanation:
    Girish Karnad had written his first play in 1961 namely Yayati. This play was based on a mythological king Yayati.

    List of all 25 books written by Dr. A. P. J. Abdul Kalam

    5. In which year, Girish Karnad was awarded with the Padma Shri?
    A. 1971
    B. 1974
    C. 1978
    D. 1981
    Ans. B
    Explanation:
    Girish Karnad was awarded the Padma Shri, one of the India's top civilian honours in 1974 for his contributions to the theatre.

    6. Which of the following films is/are written by Girish Karnad in Kannada language?
    A. Tabbaliyu Neenade Magane
    B. Ondanondu Kaaladalli
    C. Only A
    D. Both A and B
    Ans. D
    Explanation:
    Girish Karnad well known films in Kannada language include abbaliyu Neenade Magane (1977) and Ondanondu Kaaladalli (1978).

    7. When did an actor-playwright Girish Karnad was conferred with Tata Literature Live Lifetime Achievement Award?
    A. 2015
    B. 2016
    C. 2017
    D. 2018
    Ans. C
    Explanation:
    Girish Karnad was conferred with 2017 Tata Literature Live Lifetime Achievement Award for his outstanding contribution in field of theatre at the eighth edition of the Tata Literature festival held in Mumbai, Maharashtra.

    8. Girish Karnad full name was ......
    A. Girish Ram Karnad
    B. Girish Raghu Karnad
    C. Girish Rahu Karnad
    D. Girish Raghunath Karnad
    Ans. D
    Explanation:
    Girish Karnad is also known as Girish Raghunath Karnad. After a long suffering from some health issues, he died on 10 June, 2019.

    9. Girish Karnad has given voice to which autobiography?
    A. Wings of Fire
    B. Target 3 Billion
    C. Turning Points
    D. None of the above
    Ans. A
    Explanation:
    Girish Karnad had given his voice to autobiography of the Dr. A.P.J Abdul Kalam, Wings of Fire when it was turned into an audiobook by the company Charkha Audiobook.

    10. Girish Karnad film Samskara is directed by....
    A. Pattabhirama Reddy
    B. U.R. Ananthamurthy
    C. Rajendra Singh Babu
    D. S. Mahendar
    Ans. A
    Explanation:
    His film Samskara (1970) was directed by Pattabhirama Reddy, the screenwriting and acting debut was done by the legend Girish Karnad.

    Hope, quiz on Girish Karnad help you to know more about him and you like it.

    List of Books and Poetries of Atal Bihari Vajpayee

    List of books written by Dr. Bhimrao Ambedkar

    Loading...

    Latest Stories

      Most Popular

        Register to get FREE updates

          All Fields Mandatory
        • (Ex:9123456789)
        • Please Select Your Interest
        • Please specify

        • ajax-loader
        • A verifcation code has been sent to
          your mobile number

          Please enter the verification code below

        Loading...
        Loading...