Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Indian Railway Schemes

07-OCT-2017 13:22

    Indian Railways plays an important role in our life. It is the cheapest mode of transportation which makes us to travel across country. It is owned and operated by the Government of India through the Ministry of Railways. It was nationalised in 1951 and today is the largest rail network in Asia and the world’s second largest network operated under a single management. Indian Railways started its service 161 years ago on 16 April 1853 when the first passenger train was run over a stretch of 33 kilometres from Mumbai to Thane. The first live telecast of railway budget took place on 24 March 1994. This Quiz is related with the various schemes of Indian railway which will upgrade your knowledge.

    Indian railway Schemes Questions
    1. What do you mean by the Vikalp or Alternative train accommodation system scheme?
    A. It aims to provide reserved berths to waitlisted passengers in an alternative train within 12 hours.
    B. Under this scheme passengers will get reservation on reserved berths without any difference of fare or extra charges.
    C. These alternative berths will depend upon the availability of vacant seats in another train.
    D. All of the above.
    Ans. D
    2. Which of the following statements are correct about Indian Railway Scheme ‘buy tickets now and pay later’?
    (a) This service is for only Rajdhani trains.
    (b) Under this scheme passengers would be able to buy tickets from the IRCTC website and pay later.
    (c) Through this service a passenger can book a ticket five days prior to the journey with a service charge of 3.5 percent and pay it in the next 14 days.
    (d) This scheme option is valid only on e-tickets.
    Correct Options are:
    A. Both (a) and (b)
    B. Only (b)
    C. Both (c) and (d)
    D. (b), (c) and (d)
    Ans. D
    3. Under which scheme hot milk, hot water and baby food will be available at railway stations?
    A. Janani Sewa Scheme
    B. Janani Suraksha Scheme
    C. Janani Vikas Scheme
    D. None of the above
    Ans. A
    4. Vikalp Scheme was introduced from?
    A. 1.11.2015
    B. 1.10.2016
    C. 1.11.2016
    D. 1.02.2017
    Ans. A

    How to register complaints with Indian Railways
    5. Which of the following statement is correct about Optional Travel Insurance Scheme of Indian Railway?
    A. It has been launched for one year on 1.09.2016
    B. This scheme is for those passengers who book e-ticket through official website of Indian Railway Catering & Tourism Corporation (IRCTC).
    C. Both A and B are correct
    D. Only B is correct
    Ans. C
    6. Mission 25 tonne of IRCTC is:
    A. It aims to increase revenue by augmenting carrying capacity.
    B. To achieve this 10-20% freight loading would be done through 25-tonne axle-load wagons in 2016-17.
    C. A target movement of 70% of freight traffic on high axle load wagons by FY19-20.
    D. All of the above are correct
    Ans. D
    7. Select the correct options related to Mission zero accident of Indian Railway which comprises two submissions name them?
    (a) Elimination of unmanned level crossings.
    (b) Train Collision Avoidance System
    (c) Procurement and Consumption Efficiency
    (d) Train accident Avoidance System
    Correct Options are:
    A. Both (a) and (b)
    B. Both (b) and (c)
    C. Both (c) and (d)
    D. Both (a) and (d)
    Ans. A
    8. What is mission PACE of Indian Railway?
    A. It aims to improve the procurement and consumption practices to improve the quality of goods and services.
    B. It had introduced a culture of optimum usage by adopting practices such as Vendor Managed Inventory etc.
    C. Only A is correct
    D. Both A and B are correct
    Ans. D
    9. What is Mission Raftaar of IRCTC?
    A. It was introduced in Railway Budget 2016.
    B. It targets doubling of average speeds of freights trains and increasing the average speed of superfast mail/express trains by 25 kmph in the next 5 years.
    C. Only B is correct
    D. Both A and B are correct
    Ans. D
    10. Which of the following statement is correct regarding Railway Budget 2017?
    (a) For passenger safety, a Rashtriya Rail Sanraksha Kosh will be created with a corpus of Rs. 1 lakh crore over a period of five years.
    (b)'Coach Mitra', a single-window interface to register all coach-related complaints and requirements, will be launched.
    (c) SMS-based Clean My Coach Service has been started.
    (d) Unmanned level crossings on broad gauge lines will be eliminated by 2020.
    Correct Options are:
    A. Both (a) and (b)
    B. Both (b) and (c)
    C. Both (c) and (d)
    D. All the above options are correct
    Ans. D

    First undersea Bullet Train in India

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK