Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Plant Diseases

01-FEB-2018 17:08
    GK Quiz on Plant Diseases

    Plants are important for our life. Most of the diseases in plants are caused by the fungus and rest due to bacteria and virus. Some diseases in plants are classified as abiotic or diseases that are non-infectious and include damage from air pollution, deficiency of nutrients, grow under less than optimal conditions etc. Symptoms of plant disease may include change in colour, shape and function of plant in responds to the pathogen, colour of the leaves fades away or some patch appears on the leaves of the plant etc. This article deals with various plant diseases in the form of questions and answers.
    1. Which disease of plant is known as ring disease?
    A. Citrus Canker
    B. Black arm of cotton
    C. Wilt of Potato
    D. None of the above
    Ans. C
    Wilt of Potato is a disease of plant caused by the bacteria. It is also known as ring disease because brown ring is formed on the xylem.
    2. Name the disease of plant in which large yellow spot appears on the leaves?
    A. Bacterial Blight
    B. Bacterial Spot
    C. Aphids
    D. Botrytis
    Ans. A
    In Bacterial Blight disease of plant large yellow spots appear on leaves that eventually turn brown.
    3. Bunchy top of banana plant disease is caused due to:
    A. Bacteria
    B. Fungus
    C. Virus
    D. None of the above
    Ans. C
    Bunchy top of Banana disease of plant is caused due to virus. In this disease plant becomes dwarf and all the leaves get accumulated.
    4. Name a disease of plant in which dark to light brown rot forms around wounded plant tissue?
    A. Gray Mold
    B. Citrus Canker
    C. Spider Mites
    D. None of the above
    Ans. A
    Gray Mold disease of plant is also known as Botrytis. It is caused due to dying or wounded parts of plants like leaves and petals.
    5. In which disease of plant white mildew appears typically on underside of leaves?
    A. Cylindrocladium
    B. Angular leaf Spot
    C. Downy Mildew
    D. Black arm of Cotton
    Ans. C
    Downy Mildew plant disease is caused due to prolonged wetness. In this disease white mildew appears typically on underside of leaves.

    What is Nastic movement in plants?
    6. Bacterial blight of Rice disease of plant is caused due to which bacteria?
    A. Pseudomonas bacteria
    B. Xanthomonas citri bacteria
    C. Xanthomonas oryzae bacteria
    D. None of the above
    Ans. C
    Bacterial blight of Rice disease of plant is caused due to Xanthomonas oryzae bacteria. In this disease vascular bundles get blocked due to bacterial growth.
    7. In which of the following diseases of plant chlorophyll of the leaves get destroyed and leaves get shrinked?
    A. Mosaic disease of tobacco
    B. Citrus Canker
    C. Tundu disease of wheat
    D. Rhizoctonia
    Ans. A
    In Mosaic disease of tobacco leaves get shrinked and become small.  Even chlorophyll of the leaves gets destroyed.
    8. Name the disease of plant in which leaves, branches, fruits all are affected?
    A. Spider Mites
    B. Mealybugs
    C. Aphids
    D. Citrus Canker
    Ans. D
    This disease of plant is originated in China. Leaves, branches, fruits all are affected by this disease.
    9. Name a disease of plant in which fine webbing occurs on undersides of the leaves?
    A. Spider Mites
    B. Anthracnose
    C. Mealybugs
    D. Rhizoctonia
    Ans. A
    Spider Mites disease of plant fine webbing occurs on undersides of the leaves.
    10. In which disease of plant stem rot at soil line with brown to red lesions?
    A. Rhizoctonia
    B. Angular leaf Spot
    C. Bacterial Blight
    D. Bacterial Spot
    Ans. A
    In Rhizoctonia disease plant stem rot at soil line with brown to red lesions.
    From the above article we have learnt various diseases of plants, causal organisms and their symptoms.

    Why Lichens are important for environment?

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK