Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Administration of Sher Shah Suri

14-DEC-2017 12:56
    GK Questions and Answers on the Administration of Sher Shah Suri

    Sher Shah Suri was benevolent ruler and introduced many reforms and on that basis Akbar built a superstructure of Mughal administration. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Administration of Sher Shah Suri, which will concretise the readings of the aspirants.

    1. Sher Shah Suri divided his whole empire into ________ divisions called ‘Sarkars’ and these were again subdivided into smaller administrative units called ‘Parganas’.

    A. 47

    B. 48

    C. 49

    D. 50

    Ans: A

    2. How many central departments were established by Sher Shah Suri?

    A. Six

    B. Five

    C. Four

    D. Three

    Ans: C

    3. Who among the following headed the central department of Diwan-i-arz?

    A. Dabir

    B. Ariz-i-mamalik

    C. Qazi

    D. Monarch

    Ans: B

    4. Match the following

          Set I

    a. Diwan-i-wijarat

    b. Diwan-i-arz

    c. Diwan-i-insha

    d. Diwan-i-Rasalat

         Set II

    1. Finance Department

    2. Military Department

    3. Royal Secretariat

    4. Department for religious and foreign affairs

    Code:

         a    b      c       d

    A.  1    2      3       4  

    B.  4    3      2       1

    C.  1    4      2       3

    D.  3    1      2       4

    Ans: A

    GK Questions with Answers on Revenue System under Delhi Sultanate

    5. Which was not the copper coin denomination introduced by Sher Shah Suri?

    A. Dam

    B. Half Dam

    C. Quarter Dam

    D. Aana

    Ans: D

    6. Consider the following

    I. Peasants had to pay jaribana (survey charge) and muhasilana (tax collection charge).

    II. The rates of these charges were 2.5 per cent and 5 per cent respectively.

    Which of the above statement (s) is/are correct about revenue policy of Sher Shah Suri?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    7. Which of the following is not correctly matched?

    A. Shikdar: maintain law and order.

    B. Amin: collect revenue.

    C. Munsif:  look after judicial matters

    D. Shiqdar-i-shiqadaran: supervise the revenue collection

    Ans: D

    GK Questions and Answers on the Sur Empire

    8. Which of the following is correctly matched?

    A. Dabir: Diwan-i-insha

    B. Qazi: Diwan-i-insha

    C. Munshife-i-munshifan: maintain law and order

    D. All of the above

    Ans: A

    9. Consider the following statement related to the Sher Shah Suri coinage.

    I. He introduced a system of tri-metalism which came to characterise Mughal coinage (Silver coin) which was called 'Rupia'.

    II. Rupee is today used as the national currency in India, Indonesia, Maldives, Mauritius, Nepal, Pakistan, Seychelles, Sri Lanka among other countries.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    10. Who among the following look after judicial matters at pargana level during Sher Shah reign?

    A. Munsif

    B. Shikdar

    C. Amin

    D. Qazi

    Ans: A

    Above 10 GK Questions and Answers on the Administration of Sher Shah Suri are designed for the aspirants of different competitive exams who can practice and evaluate their readings.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK