Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Geography of North America

16-APR-2018 17:59
    GK Questions and Answers on the Geography of North America

    North America is the third largest continent. It is situated in the Western Hemisphere. It is also a portion of the second largest supercontinent if North and South America are combined into the Americas and Africa, Europe, and Asia are considered to be part of one supercontinent called Afro-Eurasia.

    1. Who among the following discovered the North America?

    A. Columbus

    B. Vasco De Gama

    C. Bartolomeo Dias

    D. John Cabot

    Ans: A

    Explanation: North America was discovered by Columbus in 1492 AD. Therefore, it is called as ‘The Continent of New World’. Hence, A is the correct option.

    2. Which of the following strait separate North America from Asia?

    A. Bering Strait

    B. Cabot Strait

    C. Strait of Canso

    D. Cebu Strait

    Ans: A

    Explanation: North America is separated from Asia by the Bering Strait. Hence, A is the correct option.

    3. Which of the following latitude forms the boundary between the two big countries- USA and Canada?

    A. 45 Degree North latitude

    B. 46 Degree North latitude

    C. 47 Degree North latitude

    D. 49 Degree North latitude

    Ans: D

    Explanation: The 49 Degree North latitude forms the boundary between the two big countries- USA and Canada. Hence, D is the option.

    4. Which of the following lakes act as the dividing line between the USA and Canada?

    A. Athabasca Lake and Reindeer Lake

    B. Great Lakes and St. Lawrence River

    C. Erie Lake and Ontario Lake

    D. Superior Lake and Huron Lak

    Ans: B

    Explanation: Great Lakes and St. Lawrence River act boundary between the USA and Canada. Hence, B is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Geography of Antarctica

    5. Which of the following is highest peak as well as active volcano of North America?

    A. Mt. Aconcagua

    B. Mt. Etna

    C. Mt. Mackenzie

    D. All of the above

    Ans: C

    Explanation: Mt. Mackenzie is a volcanic peak, located 40 km (25 mi) northeast of Hagensborg, British Columbia, Canada. It is one of the volcanic peaks of the Rainbow Range, which is one of the three major shield volcanoes that form the Anahim Volcanic Belt. Hence, C is the correct option.

    6. Which of the following is not the part of physiographic regions of North America?

    A. Canadian Shield

    B. Appalachian Mountains

    C. Atlantic Coastal Plain

    D. Ethiopian Highlands

    Ans: D

    Explanation: North America is located between five physiographic regions- Canadian Shield; Appalachian Mountains; Atlantic Coastal Plain; Interior Lowlands; and North American Cordillera. Hence, D is the correct option.

    7. Which is the largest fresh water lake in the world?

    A. Great Bear Lake

    B. Great Slave Lake

    C. Lake Superior

    D. Erie Lake

    Ans: C

    Explanation: Lake Superior is the largest fresh water lake in the world. Hence, C is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Geography of Australia

    8. Which of the following North American waterfalls comprises of three waterfalls: the Horseshoe Falls, the American Falls and the Bridal Veil Falls?

    A. Yosemite Waterfalls

    B. Niagara Falls

    C. Cumberland Falls

    D. Bash Bish Falls

    Ans: B

    Explanation: The world famous Niagara Falls is located between Lake Erie and Lake Ontario. It is comprises of three waterfalls: the Horseshoe Falls, the American Falls and the Bridal Veil Falls. Hence, B is the correct option.

    9. Which North American country known as the 'Sugar Bowl of the World'?

    A. Cuba

    B. Canada

    C. USA

    D. Mexico

    Ans: A

    Explanation: Cuba is the major producer of Sugarcane and hence called the ‘Sugar Bowl of the World’. Hence, A is the correct option.

    10. Which of the following type of grassland found in the North America?

    A. Savannas

    B. Prairies

    C. Steppes

    D. Meadows

    Ans: B

    Explanation: The temperate grassland in North America is called ‘prairies’. Maize is called corn here. It is also called ‘Corn Belt’. Hence, B is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Geography of Asia

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on