Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Growth of Modern Education in India

03-MAY-2018 16:53
    GK Questions and Answers on the Growth of Modern Education in India

    The Modern Education during British India was a master stroke to breach the legacies of Indian traditional schools of learning and to create a class of subordinates. The imperial and expansionist policy British East India Company compels them to introduce Western Education, so that a small section of upper and middle classes get educated and help them to rule. In other words, they wanted to create a class “Indian in blood and colour, but English in taste” who would act as interpreters between the Government and the masses.

    1. Who among the following set the Calcutta Madrasa in 1781 AD?

    A. Warren Hasting

    B. Jonathan Duncan

    C. Lord Wellesley

    D. Sir Charles Wood

    Ans: A

    Explanation: Calcutta Madrasa, (later Calcutta Aliya Madrasa) was the earliest of the state-managed educational institutions under the British rule in India. It was founded by the Governor General Warren Hastings in 1781 AD for the study and learning of Persian and Arabic. Hence, A is the correct option.

    2. Who among the following was the founder of Sanskrit College at Banaras?

    A. Warren Hasting

    B. Jonathan Duncan

    C. Lord Wellesley

    D. Sir Charles Wood

    Ans: B

    Explanation: In 1791, the efforts of Jonathan Duncan resulted in the opening of the Sanskrit College at Banaras for the understanding of the laws, literature and religion of the Hindu. Hence, B is the correct option.

    3. Which of the college in India was set up by Lord Wellesley for the training of the civil servants of the company in vernacular languages and custom of India?

    A. East Indian College

    B. Punjab National College

    C. Fort William College

    D. Sanskrit College

    Ans: C

    Explanation: Fort William College was set up by Lord Wellesley for the training of the civil servants of the company in vernacular languages and custom of India. Hence, C is the correct option.

    GK Questions and Answers on the development of judicial system during British India

    4. Which of the following college in England was established to impart training to civil servants?

    A. East Indian College

    B. Punjab National College

    C. Fort William College

    D. Imperial College

    Ans: A

    Explanation: East Indian College at Hailey bury, England was established to impart training to civil servants in 1807 AD. Hence, A is the correct option.

    5. Which of the following British Act provided for an annual expenditure for the revival and promotion of literature and the encouragement of then learned natives of India and for the introduction and promotion of knowledge of the science among the inhabitants of the British territories?

    A. Indian Universities Act, 1904 AD

    B. Saddler University Commission, 1917-1919

    C. Hunter Education Commission, 1882-83

    D. Charter Act, 1813

    Ans: D

    Explanation: Charter Act of 1813 provided for an annual expenditure of one lakh of rupees "for the revival and promotion of literature and the encouragement of then learned natives of India and for the introduction and promotion of knowledge of the science among the inhabitants of the British territories." Hence, D is the correct option.

    6. Consider the following

    I. It is considered as the Magna Carta of English Education in India.

    II. It declared that the aim of the Government's educational policy was the teaching of Western Education.

    Which of the above statement (s) is/are correct about Sir Charles Wood's Despatch on Education, 1854?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    Explanation: Sir Charles Wood's Despatch on Education, 1854 is considered as the Magna Carta of English Education in India. It declared that the aim of the Government's educational policy was the teaching of Western Education. The three universities of Calcutta, Madras and Bombay came into existence in 1857. Hence, C is the correct option.

    7. Which of the following plan or scheme of Modern Education associated with Zakir Hussain Committee?

    A. Hunter Education Commission (1882-83)

    B. Wardha Scheme of Basic Education

    D. Sargent Plan of Education

    Ans: B

    Explanation: The Zakir Hussain Committee worked out the details of the Wardha Scheme of Basic Education and prepared detailed syllabi for a number of crafts and made suggestions concerning training of teachers, supervision, examination and administration. Hence, B is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Governors-General of British India

    8. Which of the following act/plan/scheme/commission of British envisages the introduction of universal free and compulsory education for children between the ages of 6 and 14?

    A. Sargent Plan of Education

    B. Wardha Scheme of Basic Education

    C. Indian Universities Act, 1904

    D. Hunter Education Commission, 1882-83

    Ans: A

    Explanation: Sargent Plan of Education envisaged the establishment of elementary schools and high schools (junior and senior basic schools) and the introduction of universal free and compulsory education for children between the ages of 6 and 14.

    9. Which of the following act/plan/scheme/commission of British recommended a twelve-year school course after passing the intermediate examination, rather than the Matriculation?

    A. Hunter Education Commission, 1882-83

    B. Indian Universities Act, 1904

    C. Sargent Plan of Education

    D. Sadler University Commission, 1917-19

    Ans: D

    Explanation: The Sadler University Commission (1917-19) recommended a twelve-year school course after passing the intermediate examination, rather than the Matriculation; the students were to enter a university.

    10. Which of the following act/plan/scheme/commission of British increased university control over private colleges by laying down stringent conditions of affiliation and periodical inspection by the Syndicate?

    A. Indian Universities Act, 1904

    B. Sadler University Commission, 1917-19

    C. Hunter Education Commission, 1882-83

    D. university Grand Commission

    Ans: A

    Explanation: The Indian Universities Act, 1904 increased university control over private colleges by laying down stringent conditions of affiliation and periodical inspection by the Syndicate. The private colleges were required to keep a proper standard of efficiency. The Government approval was necessary for grant of affiliation or disaffiliation of colleges.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on