1. Home
  2.  |  
  3. General Knowledge Quiz  |  

GK Questions and Answers on the Post Mauryan Age

May 22, 2018 15:14 IST
    GK Questions and Answers on the Post Mauryan Age

    After the death of the King Ashoka, his successors were not able to keep the vast marine kingdom intact. As a result, chieftain of the provinces started declaring independence. Therefore, north-west India, Kalinga, south Satavahanas slipped out of the Mauryan control and the Mauryan Empire was confined to Gangetic valley which was soon replaced by the Sunga Dynasty.

    1. Who among the following assassinated the last Mauryan King Brihadrath?

    A. Pushyamitra Sunga

    B. Vasudeva

    C. Bhadrabahu

    D. Kanishka

    Ans: A

    Explanation: Pushyamitra Sunga assassinated the last Mauryan King Brihadrath in 184 BC. He was founder of the Sunga Dynasty. Hence, A is the correct option.

    2. Who among the following was the hero of Kalidasa’s drama malvikagnimitran?

    A. Vasumitra

    B. Agnimitra

    C. Susarman

    D. Bindusara

    Ans: B

    Explanation: Agnimitra was the son of Pushyamitra, who was the hero of Kalidasa’s drama malvikagnimitran. Hence, B is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Historical Events of Indian History

    3. Who among the following was the immediate successor of Ashoka?

    A. Kanishka

    B. Rudradaman I

    C. Simuka

    D. Gautami Putra Satkarni

    Ans: C

    Explanation: The Satvahanas appeared as the successors of Mauryas in Deccan. Simuka was the founder of this dynasty. He was the immediate successor of Ashoka and there are references that he built many Buddhist and Jaina temples. Hence, C is the correct option.

    4. Who was the first Indo-Greek ruler to issue gold coins in India?

    A. Gondophernes

    B. Kadphises

    C. Rudradaman I

    D. Menander

    Ans: D

    Explanation: The most famous Indo-Greek ruler was Menander with his capital at Sakala in Punjab. Menander was the first Indo-Greek ruler to issue gold coins in India, which increased in number under Kushanas. Hence, D is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Satraps System of Ancient India

    5. Which of the following was written by Sushruta Samhita?

    A. Sushruta

    B. Kalidasa

    C. Vishakhadutta

    D. Aryabhatt

    Ans: A

    Explanation: Sushruta was belongs to Kanishka’s time. He wrote the Sushruta Samhita. Hence, A is the correct option.

    6. Who of the following ruler controlled the Silk route which started from China and passed through Central Asia, Afghanistan and Western Asia?

    A. Gondophernes

    B. Kanishka

    C. Rudradaman I

    D. Menander

    Ans: B

    Explanation: Kanishka controlled the Silk route which started from China and passed through Central Asia, Afghanistan and Western Asia.

    GK Questions and Answers on the Vedic Literature

    7. Which of the following era is used by the Government of India?

    A. Vikram Era (56 BC)

    B. Harsha Era (606 AD)

    C. Saka Era (78 AD)

    D. Gupta Era (320 AD)

    Ans: C

    Explanation: Kanishka was the most famous Kushana ruler. He is known to history because he started an era in 78 AD which is known as the Saka Era which is used by the Government of India. Hence, C is the correct option.

    8. Who introduced the Satrapa System in the administrative set-up?

    A. Satavahanas Dynasty

    B. Kanva Dynasty

    C. Sunga Dynasty

    D. Sakas Dynasty

    Ans: D

    Explanation: The Ancient Sakas in India had introduced Satrap system of government, along with the Parthians, which was quite similar to the Iranian Achaemenid and Seleucid. It was the best example of monarchical decentralisation and crude form of modern-day provincial administration. Hence, D is the correct option.

    GK Questions and Answers on the First ancient Indian Territorial States

    9. The Gandhara art was the most significant feature of the_______.

    A. Kushana period

    B. Sakas period

    C. Satvahanas period

    D. Sungas period

    Ans: A

    Explanation: The growth and origin of the Gandhara art was the most significant feature of the Kushana period. The new theory of Buddhism Mahayanism was responsible for the growth of this art. Hence, A is the correct option.

    10. Which of the following dynasty referred to as Scythians?

    A. Kushana Dynasty

    B. Sakas Dynasty

    C. Satvahanas Dynasty

    D. Sungas Dynasty

    Ans: B

    Explanation: The Sakas are referred to as Scythian. Scythian and Parthians foregather as Saka-Pahlawa. The Sakas came to India through the Bolan Pass and first settled in lower Indus region. Hence, B is the correct option.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below