Jagran Josh Logo

Gk Questions & Answers on Computer Science Set VI

03-NOV-2016 17:39

    Gk Questions & Answers on Computer Science Set VI consist of 10 MCQs are created while keeping in mind the relevance of the subject and its importance for an examination point of view. These MCQs helps the aspirant in the preparation of examinations like UPSC-Prelims, CDS, NDA, State-PSC, SSC, Railways etc. It will concretise the reading experience of aspirants who are aspiring for cracking different competitive exams.

    1. What is set of dynamic named values that can affect the whole running processes will behave on a computer called?

    A. Environment variables

    B. Batch Processing

    C. Binary Unit

    D. None of the above

    Ans : A

    2. Which unit is used for measuring the speed of processor?

    A. MPIS

    B. MISP

    C. MIPS

    D. MSIP

    Ans : C

    3. Programs written for .NET Framework execute in a software environment (as contrasted to hardware environment) is known as?

    A. Common Memory Runtime

    B. Common Language Runtime

    C. Computer Readable Language

    D. Common Language

    Ans: B

    4. What is the function of autoexec.bat?

    A. It’s the batch file that is read while booting the computer

    B. It’s a batch file that is copied while booting the computer

    C. It’s a batch file that is closed while booting the computer

    D. It’s a batch file that is used to stop virus attacking from the computer

    Ans: A

    5. In which format Windows NT system store the Registry?

    A. Point of Sale

    B. Mesh

    C. Binary

    D. STP Coax

    Ans : C

    6. What is the full form of RISC?

    A. Readable Instruction set computing

    B. Reduced instruction set computing

    C. Rational Instruction Set computing

    D. None of the above

    Ans: B

    7. Which out of the following is true about bit?

    A. It is the biggest unit of storage

    B. It is a collection of date arranged in rows

    C. It is a collection of date arrange in columns

    D. It is the smallest unit of storage

    Ans : D

    8. What is the full form of ASCII?

    A. American Standard Computer for Information Interchange

    B. American Standard Code for Internet Interchange

    C. American Standard Computer for Internet Interchange

    D. American Standard Code for Information Interchange

    Ans : D

    9. CTRL+Z are short cut for which of the following?

    A. Short cut to open new folder

    B. Short cut for Redo

    C. Shortcut for Undo

    D. Shortcut for renaming file

    Ans: C

    10. What is the function of assembler?

    A. A packet of information that travels between a browser and the web server

    B. An early distributed document search and retrieval network protocol on the Internet

    C. A program which translates assembly language to an object file or machine language format

    D. A command in the ex editor which helps users to switch to the visual mode from the ex mode

    Ans : C

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on