Gk Questions & Answers on International Organisation Set V

02-NOV-2016 13:06

    Gk Questions & Answers on International Organisation Set V consist of 10 MCQs are created while keeping in mind the relevance of the subject and its importance for an examination point of view. These MCQs helps the aspirant in the preparation of examinations like UPSC-Prelims, CDS, NDA, State-PSC, SSC, Railways etc. It will concretise the reading experience of aspirants who are aspiring for cracking different competitive exams.

    1. Which of the following is the apex judicial organ of the UN?

    A. ILO

    B. IMF

    C. International Court of Justice

    D. None of the above

    Ans: C

    2. How many parameters or conditions are required to become a member of the UN as per Article 4 of the UN Charter?

    A. 6

    B. 5

    C. 3

    D. 2

    Ans: D

    3. Which of the following attribute (s) are required to become a member of the UN?

    A. It must be a state, it must be peace loving

    B. It must accept the obligations to the Charter; it must be willing to carry out these obligations

    C. It must be able to carry out these obligations

    D. All the above

    Ans: D

    4. How many types of members are there in UN as per UN Charter?

    A. 2

    B. 4

    C. 3

    D. 1

    Ans: A

    5. What are the types of Category outline by the Charter of the UN?

    A. Original members

    B. States which may be admitted to the UN in accordance with the provision of Article 4 of the Charter

    C. A and B

    D. None of the above

    Ans: C

    6. Which of the following organ of UN who takes the decision whether a state is peace loving and whether it is able and willing to carry out obligations of

    the UN Charter?

    A. UN General Assembly

    B. Security Council

    C. A and B

    D. None of the above

    Ans: C

    7. Which of the following article of the UN Charter envisages the exclusion of the member from the UN?

    A. Article 6

    B. Article 8

    C. Article 9

    D. Article 10

    Ans: A

    8. Who recommends the UN General Assembly on the suspension of UN membership?

    A. Judicial Body

    B. International Judicial Community

    C. Security Council

    D. All of the above

    Ans: C

    9. How many votes are required for the suspension of a state from UN membership?

    A. One-fourth majority

    B. Two-third majority

    C. Absolute majority

    D. Two-fourth majority

    Ans: B

    10. How many representatives can acclaim from a member state in the UN General Assembly?

    A. Not more than 10

    B. Not more than 8

    C. Not more than 7

    D. Not more than 5

    Ans: D

    List of International organisation and their abbreviation

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK