GK Questions & Answers on Medieval History: Art & Culture Set IV

Jun 21, 2016, 09:59 IST

GK Questions & Answers on Medieval History: Art & Culture Set IV consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

GK Questions & Answers on Medieval History: Art & Culture Set IV consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.  

1. Who established Chishti order in india?
A.    Baba Farid
B.    Nizamuddin Aulia
C.    Al Biruni
D.    Moinuddin Chishti
Answer: D

2. Who built the famous Charminar of Hyderabad?
A.    Krishndev Rai
B.    Muhammad Quli Qutb Shah
C.    Nadir Shah
D.    Aurangzeb
Answer: B

3. Who was famously known as the Tuti-e-Hindustan?
A.    Utbi
B.    Nakhshabi
C.    Amir Khusarau
D.    Tansen
Answer: C

4. Name of the Bengali poet who was conferred with the title of Gunraj Khan in the Sultanate period?
A.    Maladhar Basu
B.    Rahim
C.    Chaitanya
D.    Jayadeva
Answer: A

5. During the reign of which Pallava ruler Ratha temples at Mahabalipuram were built?
A.    Narasimhavarman I
B.    Adivarman
C.    Nandivarman
D.    None of the above
Answer: A

6. The art patronised in seven pagodas of Mahabalipuram are a witness of?
A.    Chola
B.    Pallavas
C.    Pandyas
D.    Kakatiya
Answer: B

7. Which Tamil poet wrote Ramayana in Tamil language?
A.    Kamban
B.    Kapilar
C.    Pulamaipithan
D.    Perumal Rasu
Answer: A

8. Brihadeeswara Temple which was built by Raja Raja Chola I is dedicated to?
A.    Vishnu
B.    Shiva
C.    Brahma
D.    None of the above
Answer: B

9. Which noted scholar wrote Vikramankadevacharita?
A.    Kalhan
B.    Bilhana
C.    Kalidas
D.    Jayadeva
Answer: B

10. Which of the following saint wrote Sri-Bhasya?
A.    Ramanuja
B.    Vallabh
C.    Tukaram
D.    Eknath
Answer: A

Jagranjosh
Jagranjosh

Education Desk

Your career begins here! At Jagranjosh.com, our vision is to enable the youth to make informed life decisions, and our mission is to create credible and actionable content that answers questions or solves problems for India’s share of Next Billion Users. As India’s leading education and career guidance platform, we connect the dots for students, guiding them through every step of their journey—from excelling in school exams, board exams, and entrance tests to securing competitive jobs and building essential skills for their profession. With our deep expertise in exams and education, along with accurate information, expert insights, and interactive tools, we bridge the gap between education and opportunity, empowering students to confidently achieve their goals.

... Read More

Get here current GK and GK quiz questions in English and Hindi for India, World, Sports and Competitive exam preparation. Download the Jagran Josh Current Affairs App.

Trending

Latest Education News