Jagran Josh Logo

GK Questions & Answers on Modern Indian History: Indian National Movement Set 5

17-JUN-2016 17:23

    GK Questions & Answers on Modern Indian History: Indian National Movement Set 5 is the repository of 10 Multiple Choice Questions that ease the preparation of aspirants of various examinations like UPSC (IAS, IPS, IES, IFS, CDS, and NDA), State-PSC, SSC, Railways and other competitive examinations. So, solve these Questions and evaluate your performance.

    1. Which revolutionist of freedom struggle was hanged till death at the age of 14?

    A. Batukeshwar Dutt

    B. Khudiram Bose

    C. Bhagat Singh

    D. Sukhdev

    Ans. B

    2. Vernacular Act was associated with which subject?

    A. Demonstration

    B. Press

    C. Judiciary

    D. Education

    Ans. B

    3. Who was the political guru of Mahatma Gandhi?

    A. R.N Tagore

    B. Vivekananda

    C. G.K Gokhale

    D. AO Hume

    Ans. C

    4. In which of the following sessions of INC, was National Anthem sung for the first time?

    A. 1915

    B. 1885

    C. 1911

    D. 1902

    Ans. C

    5. Surya Sen was associated with which of the event during Indian Freedom Struggle?

    A. Chittagong Armoury Raid

    B. Kakori Conspiracy

    C. Civil Disobedience Movement

    D. Home Rule Movement

    Ans. A

    6. Who is known as Lion of Punjab?

    A. Bhagat Singh

    B. Chandrashekhar Azad

    C. Saifuddin Kichlu

    D. Lala Lajpat Rai

    Ans. D

    7. Who repaired the Grand Trunk Road from Calcutta to Delhi?

    A. Lord Dufferin

    B. Lord Auckland

    C. Sir Charles Metcalfe

    D. Lord Canning

    Ans. B

    8. In what way did the early nationalists undermine the moral foundations of the British rule with great success?

    A. By their agitation for Constitutional reforms.

    B. By advocating open revolt.

    C. By seeking foreign help against the British.

    D. By seeking the support of the Indians living abroad.

    Ans. A

    9. Which of the points regarding the background in which Jinnah’s points were given is/ are correct?

    I. It was given in a meeting of All India Muslim League (1929).

    II. It was in reaction to Nehru’s report which they considered as death warrant.

    III. Initially few reforms were stated by Aga Khan and Karim Jalal later Jinnah consolidated them to 14 points based on Hindus reaction.

    Code:

    A. I and II only

    B. I and III only

    C. II and III only

    D. All of the above

    Ans.  A

    10. What was the outcome of league’s attitude towards constituent assembly meetings and interim government?

    A. League went ahead with the appointments and decisions of congress members.

    B. League came to a compromise with congress to its fight for Pakistan.

    C. British tried to impress league by bringing in to interim government ambit though league had objected to it.

    D. None of the above

    Ans. B

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK