Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Environment & Ecology: Set 3

17-JUN-2016 16:32

    Dear students, jagran josh is presenting you a collection of 10 MCQs of Environment & Ecology based on its different topics. These questions are made like the exam pattern of IAS but we hope that these questions are important not only for IAS but also for other exams like PCS, SSC, CDS, and Railways etc.

    1. Which of the following wetlands and state is not matched correctly?

    (a)Andhra Pradesh: Kolleru
    (b)Assam : Deepor
    (c)Odisha: Bhitarkanika
    (d)Gujarat: Bhoj
    Ans. d

    2. Which of the following mangrove forest and state is not matched correctly?

    (a)Mahanadi delta: Odisha
    (b)Point Calimere: Karnataka
    (c)Pichvaram : Tamil Nadu
    (d)Sunarban delta : West Bengal
    Ans. b

    3.Which of the following statement is not correct about Western Ghats?

    (a)It is tagged as world heritage site in 2012
    (b)‘Doddabetta’ is the highest peak of it.
    (c)It separates the Deccan plateau from the narrow coastal plain along the Arabian sea.
    (d)It starts from south of the Tapi River in Gujarat and runs about 1600 through maharashtra.
    Ans. b

    4.Where is the National Coral Reef Research Centre?

    (a)Andaman  and Nicobar Islands
    (b)Lakshadweep Island
    (c)Gulf of Mannar
    (d)Rann of Kachchh
    Ans. a

    5.Which of the following statement is not correct about earth summit 1992?

    (a)It was organized in Geneva, Switzerland.
    (b)Its main conclusion was in the name of Agenda 21.
    (c)It was attended by the 195 countries
    (d)It was sponsored by the united nations
    Ans. a

    6.Which of the following statement is correct about Kyoto Protocol?

    (i)  It was adopted in the conference held at Kyoto, Switzerland.
    (ii) It was adopted in 1997.
    (iii)Its target was to reduce the emission of green house gases by an average of 5.2% below 1990 levels      by 2012.
    (iv) Indian did not sign it.

    Options are
    (a)    Only ii, iii
    (b)    Only ii, iii, iv
    (c)    Only ii, iv
    (d)    All of the above
    Ans.  a

    7.Which of the following is not correct about the Montreal Protocol?

    (a)It is related to the ozone layer depletion.
    (b)It came into force since 1992
    (c)It has been ratified by the 196 nations
    (d)Its first meeting was held at Helsinki in 1989
    Ans. b

    8.Which of the following is not matched correctly?

    (a)Bali summit : 2007
    (b)Montreal action plan: 2005
    (c)Poznan summit:2010
    (d)Copenhagen summit: 2009
    Ans. c

    9.Which of the following is NOT correct about Copenhagen summit?

    (a)It is related to climate change.
    (b)Copenhagen is in Denmark
    (c)It was attended by 150 leaders
    (d)This summit emphasized on mobilization of financial resources for supporting reforestation efforts    of the developed countries.
    Ans. d

    10.Nagoya protocol is related to …….

    (a)Biodiversity
    (b)Climate change
    (c)Treaty on hazardous chemicals and pesticides
    (d)Coral bleaching
    Ans. a

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on