GK Questions with answers on Indian Geography: Agriculture Set I

29-AUG-2016 11:57

    GK Questions with answers on Indian Geography: Agriculture Set I, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that is made as per latest examination pattern of UPSC (IAS, IPS, IES, IFS, CDS, and NDA), State-PSC, SSC, Railways and other competitive examinations.

    1. Who is known as father of green revolution in India?

    A. MS Swaminathan

    B. Vikram Sarabhai

    C. Somnath Desai

    D. S. Radhakrishnan

    Ans: A

    2. In which year Indian Council of Agricultural Research institution was established in India?

    A. 1919

    B. 1929

    C. 1939

    D. 1949

    Ans: B

    3. What was Tinkathia system during British rule in India?

    A. To cultivate Indigo on 3/20th of land

    B. To cultivate Tea on 3/20th of land

    C. To cultivate Indigo on half of land

    D. None of the above

    Ans: A

    4. The scientific study of soil is known as?

    A. Soilology

    B. Pedology

    C. Soil Science

    D. Soil culture

    Ans: B

    Read More...

    Soil profile of India

    5. Which is the largest cotton growing State in India?

    A. Gujarat

    B. Bihar

    C. Tamilnadu

    D. Karnataka

    Ans: A

    6. Which of the following is a not cash crop in India?

    A. Sugarcane

    B. Cashew

    C. Tobacco

    D. Wheat

    Ans: D

    7. The Minimum Support Price (MSP) for Food Grains was introduced in the year?

    A. 1954

    B. 1964

    C. 1974

    D. 1984

    Ans: B

    Read More....

    Agro-Based Industries in India

    8. Under which plan did the Government introduce an agricultural strategy which gave rise to Green Revolution?

    A. First five year plan

    B. Second five year plan

    C. Third five year plan

    D. Fourth five year plan

    Ans: C

    9. National Horticulture Mission (NHM) promoted by Government of India was launched under which five-year plan?  

    A. 9th five-year plan

    B. 10th five-year plan

    C. 5th five-year plan

    D. 6th five-year plan

    Ans: B

    10. The National Bamboo Mission was launched in 2006-07 is a completely?

    A. Centrally sponsored scheme

    B. State sponsored scheme

    C. Center and state funded scheme

    D. None of the above

    Ans: A

    Read More......
    Indian Geography: A Complete Study Material

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK