GK Quiz on Important Days in August 2020

Important days, dates, events, and festivals are often asked in the various competitive examinations. And to learn all the dates of all the months are difficult. So, to make competitive examination preparation easy, we have given important days, dates, events of only August 2020 in the form of questions and answers. Let's have a Look!
Created On: Jul 30, 2020 17:11 IST
Modified On: Jul 30, 2020 17:11 IST
GK Quiz on important days in August
GK Quiz on important days in August

Let us solve some interesting quiz on important days and dates that fall in the month of August 2020. It will not only help in the preparation of competitive examinations but also increase general knowledge.

1. First Sunday of August is celebrated as:
A. Friendship Day
B. National Mountain Climbing Day
C. Yorkshire Day
D. None of the above
Ans. A
Explanation: Friendship Day is celebrated on the first Sunday of August and in 2020 it falls on 2 August. 

2. 4th August is celebrated as:
A. Yorkshire Day
B. National Fried Clam Day
C. U.S. Coast Guard Day
D. World UFO Day
Ans. C
Explanation: Every year on 4 August U.S. Coast Guard Day is observed to honour the establishment of the Revenue Marine on 4 August in 1790 by the Secretary of the Treasury Alexander Hamilton.

3. Hiroshima Day is observed on:
A. 3 August
B. 4 August
C. 5 August
D. 6 August
Ans. D
Explanation: Hiroshima Day is observed on 6 August every year. This is the day when atomic bomb was dropped on the Japanese city of Hiroshima.

4. 12 August is celebrated as:
A. Nagasaki Day
B. International Youth Day
C. World Zoonoses Day
D. Canada Day
Ans. B
Explanation: International Youth Day is celebrated on 12 August across the globe to focus on the development and protection of youth in the society.

5. Quit India Movement was launched in:
A. August 1940
B. August 1941
C. August 1942
D. August 1943
Ans. C
Explanation: In August, 1942 Mohandas Karamchand Gandhi launched the 'Quit India Movement' in All India Congress Committee session in Bombay.

6.  International Day of World's Indigenous Peoples is celebrated on:
A. 3 August
B. 5 August
C. 7 August
D. 9 August
Ans. D
Explanation: Every year International Day of the World's Indigenous Peoples is celebrated on 9 August.

7. On which date the U.S dropped a bomb named 'Fat Man' on Japan?
A. 7 August, 1940
B. 8 August, 1942
C. 9 August, 1943
D. 9 August, 1945
Ans. D
Explanation: United States on 9 August, 1945 dropped a second bomb on Japan at Nagasaki and the bomb is also known as ‘Fat Man’. It was dropped three days after the atomic bombing of Hiroshima.

8. International Lefthanders Day is celebrated on:
A. 11 August
B. 12 August
C. 13 August
D. 14 August
Ans. C
Explanation: Every year on 13 August Lefthanders Day is observed. It was first celebrated in 1976.

9. 15 August is celebrated as:
A. Independence Day in India
B. Victory over Japan Day
C. National Day of mourning (Bangladesh)
D. All the above
Ans. D
Explanation: Every Year on 15 August, India celebrates Independence Day. On 15 August, National Day of mourning in Bangladesh is also observed. World War II was ended in 1945 and celebrates the victory over Japan.

10. World Photography Day is observed on:
A. 16 August
B. 17 August
C. 18 August
D. 19 August
Ans. D
Explanation: World Photography Day is observed on 19 August annually to raise awareness about the importance of photography.

11. To commemorate the memory of late Prime Minister Rajiv Gandhi on which day Sadbhavna Diwas is observed?
A. 19 August
B. 20 August
C. 22 August
D. 23 August
Ans. B
Explanation: Sadbhavna Divas is observed on 20 August every year to commemorate the memory of our late Prime Minister Rajiv Gandhi.

12.  World Mosquito Day is observed on:
A. 20 August
B. 22 August
C. 23 August
D. None of the above
Ans. A
Explanation: World Mosquito Day is observed on 20 August every year.

13. National Sports Day is celebrated in honour of:
A. Dhyan Chand
B. Kapil Dev
C. Dhanraj Pillay
D. Kothajit Singh
Ans. A
Explanation: National Sports Day is celebrated on 29 August every year to honour the birthday of Dhyan Chand a field hockey player.

14. Malaysia National Day is celebrated on:
A. 26 August
B. 27 August
C. 19 August
D. 31 August
Ans. D
Explanation: Every year Malaysia National Day is celebrated on 31 August.

15. 26 August is celebrated as:
A. Small Industry Day
B. Women's Equality Day
C. Indian Akshay Urja Day
D. World Humanitarian Day
Ans. B
Explanation: 26 August commemorates the passage of the 19th Amendment to the U.S. Constitution which granted the women right to vote.

So, these are the National and International important Days in August 2020 which may also help in the preparation for several exams and also enhance your knowledge.

Important Days and Dates in August 2020

Important Days and Dates in 2020: National and International

Comment ()

Related Categories