Jagran Josh Logo

GK Quiz on Indian Geography: General Geography & Physical Features Set 1

25-SEP-2018 11:16
    GK Quiz on Indian Geography: General Geography & Physical Features Set 1

    India is a land of diversity in all manners. From culture, economy and even the landscape of India has diverse elements, all on one landmass. The wide range of physical features of India makes the country a complete geographical study. In fact, India has every possible landscape that the earth has. From cold mountains to arid deserts, vast plains, hot and humid plateau and wide sea shores and tropical islands, the physical features of India cover every terrain.

    1. Which of the following geographical term related with the ''piece of sub-continental land that is surrounded by water''?

    A. Peninsula

    B. Gulf

    C. Strait

    D. Island

    Ans: D

    2. Which of the following geographical term related with a body of land surrounded by water on three sides?

    A. Peninsula

    B. Gulf

    C. Strait

    D. Island

    Ans: A

    3. Which of the following geographical term related with a naturally formed, narrow, typically navigable waterway that connects two larger bodies of water?

    A. Peninsula

    B. Gulf

    C. Strait

    D. Island

    Ans: C

    4. Which of the following is suitable definition of ‘Archipelago’?

    A. A circular coral reef that encloses a shallow lagoon.

    B. A chain or set of islands grouped together.

    C. The plant and animal life on the earth.

    D. None of the above

    Ans: B

    5. Which of the following is the largest Archipelago in the world?

    A. Andaman & Nicobar Island

    B. Malaysia

    C. Indonesia

    D. Maldives

    Ans: C

    GK Questions and Answers on Rivers of India

    6. Which of the following is the world’s largest peninsula?

    A. India

    B. South Africa

    C. Arabia

    D. Both A & B

    Ans: C

    7. Which of the following passes cuts through the Pir Panjal range and links Manali and Leh by road?

    A. Rohtas Pass

    B. Mana Pass

    C. Niti Pass

    D. Nathula Pass

    Ans: A

    8. Which of the following pass has been created by the Indus River?

    A. Rohtas Pass

    B. Nathula Pass

    C. Baralachala Pass

    D. Banihal Pass

    Ans: D

    9. Which passes make way to the land route between Kailash and the Manasarovar?

    A. Mana Pass

    B. Rohtas Pass

    C. Nathula Pass

    D. Baralachala Pass

    Ans: A

    10. Which of the following pass link the Srinagar to Leh?

    A. Mana Pass

    B. Rohtas Pass

    C. Nathula Pass

    D. Zoji La Pass

    Ans: D

    1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK