Search

CBSE 10th Maths Exam 2020: Important MCQs from Chapter 7 Coordinate Geometry with Detailed Solutions

MCQs on Class 10 Maths Chapter 7 - Coordinate Geometry are provided here to prepare for the latest format of CBSE 10th Maths question paper in Board Exam 2020.

Jan 23, 2020 12:48 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 7 Coordinate Geometry
CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 7 Coordinate Geometry

We are providing here the Multiple Choice Type Questions (MCQs) on CBSE Class 10 Maths Chapter 7: Coordinate Geometry. All these questions are provided to help students easily revise important fundamental concepts to prepare the objective type questions for CBSE Class 10 Maths Exam 2020. You will also get accurate answers of all questions here with detailed solution/explanation.

Check below the solved MCQs from Class 10 Maths Chapter 7 Coordinate Geometry:

1. If the distance between the points (2, –2) and (–1, x) is 5, one of the values of x is

(A) –2

(B) 2

(C) –1                                                 

(D) 1

Answer: (B)

Explanation: According to question

CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 7 Coordinate Geometry

2. The mid-point of the line segment joining the points A (–2, 8) and B (– 6, – 4) is

(A) (– 4, – 6)                                       

(B) (2, 6)

(C) (– 4, 2)                                          

(D) (4, 2)

Answer:  (C)

Explanation: Let the coordinates of midpoint be (x, y) then

CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 7 Coordinate Geometry

Therefore the coordinates are

3. The points A (9, 0), B (9, 6), C (–9, 6) and D (–9, 0) are the vertices of a

(A) Square                                          

(B) Rectangle

(C) Rhombus                                      

(D) Trapezium

Answer:  (B)

Explanation: Here we will calculate the measure of all four sides of the quadrilateral fromed by given points A, B, C and D.

CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 7 Coordinate Geometry

Since, AB = CD and BC = AD

Therefore given points A,B,C and D are the vertices of a rectangle.

4. The distance of the point P (2, 3) from the x-axis is

(A) 2                                                               

(B) 3

(C) 1                                                               

(D) 5

Answer:  (B)

Explanation: Distance of the point P (2, 3) from the x-axis =Ordinate of the point (2, 3) i.e.3.

5. The distance between the points A (0, 6) and B (0, –2) is

(A) 6                                                   

(B) 8

(C) 4                                                   

(D) 2

Answer:  (B)

Explanation: Here, x1 = 0, y1 = 6, x2 = 0, y2 = –2

CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 7 Coordinate Geometry

6. AOBC is a rectangle whose three vertices are vertices A (0, 3), O (0, 0) and B (5, 0). The length of its diagonal is

(A) 5                                                   

(B) 3

(C) √34                                               

(D) 4

Answer:  (C)

Explanation:

The length of the diagonal is distance between the points AB.

 The distance is calculated as,

CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 7 Coordinate Geometry

7. If P (a/3, 4) is the mid-point of the line segment joining the points Q (– 6, 5) and R (– 2, 3), then the value of a is

(A) – 4                                                

(B) – 12

(C) 12                                                 

(D) – 6

Answer:  (B)

Explanation: As (a/3, 4) is the mid – point of the line segment joining the points Q (– 6, 5) and R (– 2, 3). Therefore

CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 7 Coordinate Geometry

8. The coordinates of the point which is equidistant from the three vertices of the Δ AOB as shown in the figure is:

CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 7 Coordinate Geometry

(A) (x, y)                                                         

(B) (y, x)

(C) (x/2, y/2)                                                  

(D) (y/2, x/2)  

Answer:  (A)

Explanation: As we have to find the coordinates which are equidistant from A and B, Let the points be (a, b).

Then (a, b) will be the midpoint of AB.

Therefore,

CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 7 Coordinate Geometry

Hence the coordinates are (x, y)

9. A circle drawn with origin as the centre passes through The point which does not lie in the interior of the circle is

CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 7 Coordinate Geometry

(C) (5, –1/2)                                       

(D) (–6, 5/2)

Answer:  (D)

Explanation:If the point lies in the interior of circle, the distance of the point from the centre should be less than radius of circle.

The radius of circle is the distance between origin and the point

CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 7 Coordinate Geometry

Distance between origin and (-3/4, 1) is

CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 7 Coordinate Geometry

Similarly the distance of points (2, 7/3) and (5, –1/2) is also less than 6.5

But the distance of (–6, 5/2) is equal to 6.5.

So the point (–6, 5/2) does not lie in the interior of circle.

10. If the distance between the points (4, p) and (1, 0) is 5, then the value of p is

(A) 4 only                                                        

(B) ± 4

(C) – 4 only                                                     

(D) 0

Answer:B

Explanation:   According to question:

CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 7 Coordinate Geometry

11. The area of a triangle with vertices A (3, 0), B (7, 0) and C (8, 4) is:

(A) 14                                                 

(B) 28

(C) 8                                                   

(D) 6

Answer:  (C)

Explanation: Area of triangle is calculated as,

CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 7 Coordinate Geometry

12. The point which divides the line segment joining the points (7, –6) and (3, 4) in ratio 1 : 2 internally lies in the

(A) I quadrant                                                 

(B) II quadrant

(C) III quadrant                                               

(D) IV quadrant

Answer: (D)

Explanation: Let the point be (x, y)

Then, by using section formula

CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 7 Coordinate Geometry

Therefore, the point is (17/3, -8/3) which lies in fourth quadrant.

13. One of the two points of trisection of the line segment joining the points A (7, – 2) and B (1, – 5) which divides the line in the ratio 1:2 are:

(A) (5, –3)                                                       

(B) (5, 3)

(C) (–5, –3)                                                     

(D) (13, 0)

Answer:  (A)

Explanation: Required point of trisection that divides the given line in the ratio 1: 2 is

CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 7 Coordinate Geometry

14. A line intersects the y-axis and x-axis at the points P and Q, respectively. If (2, –5) is the mid - point of PQ, then the coordinates of P and Q are, respectively.

(A) (0, – 5) and (2, 0)                                     

(B) (0, 10) and (– 4, 0)

(C) (0, 4) and (– 10, 0)                                   

(D) (0, – 10) and (4, 0)

Answer:  (D)

Explanation: As the line intersects the y and x axis, let the coordinates be (0, b) and (a, 0) respectively. Since (2, –5) is the midpoint of the axis. Therefore,

CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 7 Coordinate Geometry

Therefore, the coordinates are (0, –10) and (4, 0).

15. The ratio in which the point P (3/4, 5/12)divides the line segment joining the Points A (1/2, 3/2) and B (2, –5) is:

(A) 1:5                                                            

(B) 5:1

(C) 1:3                                                            

(D) 3:1

Answer:  (A)

Explanation: Let the ratio be m : n then, according to the question:

CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 7 Coordinate Geometry

All the above MCQ questions can also be downloaded in PDF from the following link:

 

Also check below MCQs from other chapters of CBSE Class 10 Maths:

Important MCQs from Class 10 Maths Chapter 1

Important MCQs from Class 10 Maths Chapter 2

Important MCQs from Class 10 Maths Chapter 3

Important MCQs from Class 10 Maths Chapter 4

Important MCQs from Class 10 Maths Chapter 5

Important MCQs from Class 10 Maths Chapter 6

MCQs on remaining chapters will be provided here soon.

Important Articles for the Preparations of Class 10 Maths Exam 2020:

To help students revise their class 10 Maths syllabus effectively, we have created some important resources. These resources will bring you the extract of the whole syllabus so that you can recall all important topics and concepts in a short time before the exam. Article links are provided below:

CBSE Class 10 Maths Exam Pattern 2020 with Blueprint & Marking Scheme

CBSE Class 10 Maths Important Questions and Answers for Board Exam 2020

CBSE Class 10 Maths Solved Previous Year Question Papers

CBSE Class 10th Maths Chapter-wise Important Formulas, Theorems & Properties

Related Stories