Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. CBSE Board|  

CBSE Class 10 Science Exam 2018: Important Practical Based Questions

Feb 9, 2018 17:19 IST
    CBSE Class 10 Science Practical Based Questions
    CBSE Class 10 Science Practical Based Questions

    Here you will get important practical based questions to be prepared for CBSE class 10 Science Board exam 2018. From this year onwards CBSE class 10 Science paper will have a separate section consisted of practical based question only.

    Section- B will contain 6 practical based questions carrying 2 marks each.

    Given below are some very important practical based questions to prepare for CBSE class 10 Science exam:

    1. A student adds a spoon full of powdered sodium hydrogen carbonate to a flask containing ethanoic acid. List two main observations that he/she must note in his/her notebook about the reaction that takes place. Also, write chemical equation for the reaction

    Answer.

    Two main observations during the reaction are:

    (i) Brisk effervescence

    (ii) Sodium acetate is formed

    Chemical equation for the reaction is:

    2CH3COOH + Na2CO3 → 2CH3COONa + CO2 + H2O

    CBSE Class 10 Science Board Exam: Important Short Answer Type Questions

    2. Mention the essential material (chemicals) to prepare soap in the laboratory. Describe in brief the test of determining the nature (acidic/alkaline) of the reaction mixture of saponification reaction.

    Answer.

    Raw Materials Required For preparation of soap in laboratory are :

    • Vegetable oil
    • Sodium Hydroxide
    • Commom salt

    Test to determine the nature of reaction mixture: When a red litmus paper is dipped in the reaction mixture, the paper changes its colour to blue. Hence, the reaction mixture of the saponification reaction is basic in nature.

    3. Write two precautions to be taken while identifying different parts of an embryo of a dicot seed.

    Answer.

    (i) The slide should be properly focused.

    (ii) Slide should be observed first under low-power magnification and then under high-power magnification of the compound microscope.

    4. A student is to conduct an experiment to show CO2 is released during respiration. List two precautions that he/she must take for obtaining correct observation.

    Answer.

    Two precautions to be taken are:

    (i) Germinating seeds (living) should be used.

    (ii) The experiment set up must be air-tight.

    5. A student focuses the image of a candle flame, placed at about 2 m from a convex lens of focal length 10 cm, on a screen. After that he moves gradually the flame towards the lens and each time focuses its image on the screen.

    (a) In which direction does he move the lens to focus the flame on the screen?

    (b) What happens to the size of the image of the flame formed on the screen?

    (c) What difference is seen in the intensity (brightness) of the image of the flame on the screen?

    (d) What is seen on the screen when the flame is very close (at about 5 cm) to the lens?

    Answer.

    (a) The student moves the lens away from the screen to focus the image because on moving the candle towards the lens, the image distance increases.
    (b)The size of the image increases when the object is moved towards the lens.
    (c) Intensity of the image decreases.
    (d) When the candle is moved very close to the lens, no image is formed on the screen. A virtual image is formed behind the candle on the same side of the screen.

    6. A student dropped few pieces of marble in dilute hydrochloric acid contained in a test tube. The evolved gas was then passed through lime water. What change would be observed in lime water? Write balanced chemical equation for both the change observed?

    Answer.

    When dilute HCl is added to marble which is calcium carbonate, it forms calcium chloride, water and carbon dioxide. The chemical equation for the reaction is as follows:

                                         CaCO3 + 2HCl → CaCl2 + H2O + CO2

    Carbon dioxide gas turns lime water milky due to the formation of calcium carbonate.

    The chemical equation showing the reaction between lime water and carbon dioxide is as follows:

                                           Ca(OH)2 + CO2 → CaCO3 + H2O

    7. An incomplete ray diagram is shown below where the image A'B' for an object AB (placed somewhere in front of lens) is formed after refraction through the convex lens.

    Observe the above and use the given information to fill in the following blanks :

    (i) The object  AB would have been placed _________ .

    (ii) Size of the object would have been_________than the size of image.

    Answer.

    (i) The object  AB would have been placed beyond 2F

    (ii) Size of the object would have been greater than the size of image.

    CBSE Class 10 Science Exam 2018: Important Long Answer Type Questions

    8. What happens when ethanol is heated with acidified potassium dichromate solution? Write the chemical equation.

    Answer.

    Ethanol is oxidised to ethanoic acid with the help of acidified K2Cr2O7.

    CH3CH2OH + 2O → CH3COOH + H2O

    9. Students were asked to observe the permanent slides showing different stages of budding in yeast under high power of a microscope.

    (a) Which adjustment screw (coarse/fine) were you asked to move to focus the slides?

    (b) Draw three diagrams in correct sequence showing budding in yeast. 

    Answer.(a) A fine screw is used to focus the slides of budding in yeast under high power of a microscope. (b) Sequence showing budding in yeast: 

     

    10. 5% alkaline potassium permanganate solution is added drop by drop in a test tube containing warm ethanol. Write your observation and chemical equation of the reaction taking place.

    Answer.

    On adding 5% alakaline potassium permanganate (KMnO4) solution to warm ethanol, the purple colour of KMnO4 disappears with the appearance of brown colour and a smell of vinegar which indicates the formation of acetic acid.

     

    11. The values of current I flowing in a given resistor for the corresponding values of potential difference V across the resistor are given below:

     

    Plot a graph between V and I and calculate the resistance of the resistor.

    Answer.

    The plot for V vs. I for the given data is shown below: 

    The voltage is plotted on x-axis and current is plotted on y-axis. 

    12. Draw a path of light ray passing through a prism. Label angle of incidence and angle of deviation in the ray diagram.

    Answer.

    Diagram showing the path of light ray passing through a prism, is given below:

    Here, i = angle of incidence

    e = angle of deviation

    13. What do you observe when you drop a few drops of acetic acid to a test tube containing: 

    (a) Phenolphthalein 

    (b) Distilled water 

    (c) Universal indicator 

    (d) Sodium hydrogen carbonate 

    Answer.

    Acetic acid is a weak acid. On adding to the given solutions, it will show the following observations:

    (a) Acetic acid will remain colourless in phenolphthalein which is a base indicator.

    (b) Acetic acid will dissolve in distilled water forming a clear solution.

    (c) Acetic acid turns the colour of the universal indicator to pale orange. 

    (d) When added to sodium hydrogen carbonate powder, acetic acid will give brisk effervescence due to the formation of CO2 gas. 

    14. Mention about the four events that occur during binary fission in amoeba.

    Answer.

    Four events that occur during binary fission in amoeba are:

    (i) The cell elongates.

    (ii) The amount of cytoplasm and nucleus gets doubled.

    (iii) A furrow forms.

    (iv) The cell divides into two daughter cells.

    Practice is the key to sure success. So, students must solve more and more practice questions to assess their preparation for the board exams and keep a track of their performance.

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF