Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

CDS (I) 2018 Exam: Indian Polity practice Qns. on Preamble, FRs, DPSP & Fundamental Duties

Dec 27, 2017 18:59 IST
    CDS I 2018 Exam Indian Polity Practice Questions
    CDS I 2018 Exam Indian Polity Practice Questions

    For the beginners, the UPSC will conduct the CDS (I) 2018 Exam on 4 February 2018. The exam will have three papers – English, Elementary Mathematics and General Knowledge (GK).

    In the GK Paper, questions from Indian Polity are more compared to other components of the syllabus. Within Indian Polity, Preamble to the Constitution, Fundamental Rights, Directive Principles of State Policy (DPSP) and Fundamental Duties are more important than others.

    For the benefit of CDS (I) 2018 Exam aspirants, we are providing a set of ten practice questions on the above mentioned topics. Answers along with detailed explanation will be useful for aspirants in answering the questions in the exam.

    1. In the constitution of India, promotion of international peace and security is included in the

    a) Preamble to the Constitution
    b) Directive Principles of State Policy
    c) Fundamental Duties
    d) Ninth Schedule

    Answer. (b) Directive Principles of State Policy

    Article 51 of the Directive Principles of State Policy is as given below.
    “ Promotion of international peace and security The State shall endeavour to
    (a) promote international peace and security;
    (b) maintain just and honourable relations between nations;
    (c) foster respect for international law and treaty obligations in the dealings of organised peoples with one another; and encourage settlement of international disputes by arbitration”

    2. Consider the following statements regarding the Directive Principles of State Policy:

    1) The principles spell out the socio-economic democracy  in the country.
    2) The provisions contained in the Principles are not enforceable by any court.
    Which of the statements given above is/are correct?
    a) 1 only
    b) 2 only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

    Answer. (c) Both 1 and 2

    Article 38 of the Directive Principles of State Policy is as given below.
    “State to secure a social order for the promotion of welfare of the people
    (1) The State shall strive to promote the welfare of the people by securing and protecting as effectively as it may a social order in which justice, social, economic and political, shall inform all the institutions of the national life
    (2) The State shall, in particular, strive to minimize the inequalities in income, and endeavor to eliminate inequalities in status, facilities and opportunities, not only amongst individuals but also amongst groups of people residing in different areas or engaged in different vocations”.
    The DPSPs are non justiciable and cannot be enforced by any court of law.

    3. “To uphold and protect the Sovereignty, Unity and Integrity of India” is a provision made in the

    a) Preamble of the Constitution
    b) Directive Principles of State Policy
    c) Fundamental Rights
    d) Fundamental Duties

    Answer. (d) Fundamental Duties

    Article 51A (c) states that it shall be the duty of every citizen of India to uphold and protect the sovereignty, unity and integrity of the country.

    CDS (I) 2018 Exam: Reading Comprehension Practice Questions

    4. The ideal of ‘Welfare State’ in the Indian Constitution is enshrined in its

    a) Preamble of the Constitution
    b) Directive Principles of State Policy
    c) Fundamental Rights
    d) Seventh Schedule

    Answer. (b) Directive Principles of State Policy

    Welfare State means a system whereby the State undertakes to protect the health and well-being of its citizens, especially those in financial or social need, by means of grants, pensions, and other benefits. The ideal of ‘Welfare State’ in the Indian Constitution is enshrined in the Directive Principles of State Policy.

    5. Which one of the following objectives is not embodied in the Preamble to the Constitution of India?

    (a) Liberty of thought
    (b) Economic liberty
    (c) Liberty of expression
    (d) Liberty of belief

    Answer. (b) Economic liberty

    The preamble of the Constitution is as given below.
    “WE, THE PEOPLE OF INDIA, having solemnly resolved to constitute India into a SOVEREIGN, SOCIALIST, SECULAR ,DEMOCRATIC REPUBLIC and to secure to all its citizens:
    JUSTICE, social, economic and political;
    LIBERTY of thought , expression, belief, faith and worship;
    EQUALITY of status and of opportunity; and to promote among them all[6]
    FRATERNITY assuring the dignity of the individual and the unity and integrity of the Nation;
    IN OUR CONSTITUENT ASSEMBLY this twenty-sixth day of November, 1949, do HEREBY ADOPT, ENACT AND GIVE TO OURSELVES THIS CONSTITUTION.”

    6. Which of the following words inserted in the preamble to the Constitution through the 42nd Amendment Act?

    a) Socialist
    b) Secular
    c) Integrity
    d) All of the above

    Answer. (d) All of the above

    The 42nd Amendment changed the description of India from a "sovereign democratic republic" to a "sovereign, socialist secular democratic republic", and also changed the words "unity of the nation" to "unity and integrity of the nation".

    CDS Previous Year Papers: Answer Key & Detailed Solution to Indian History Qns.

    7. The mind of the makers of the Constitution of India is reflected in which of the following?

    (a) The Preamble
    (b) The Fundamental Rights
    (c) The Directive Principles of State Policy
    (d) The Fundamental Duties

    Answer: (a) The Preamble

    In its various judgments the Supreme Court mentioned that the Preamble is the key to the Constitution and it embodies the basic philosophy and fundamental values—political, moral and religious —on which the Constitution is based.

    8. Which principle among the 'following was added to the Directive Principles of Stat Policy by the 42nd Amendment to the Constitution?

    (a) Equal pay for equal work for both men and women
    (b) Participation of workers in the management of industries
    (c) Right to work, education and public assistance
    (d) Securing living wage and human conditions of work to workers

    Answer. (b) Participation of workers in the management of industries

    In 1976, the 42nd Amendment Act to the Constitution added four new Directive Principles to the original list. They require the State:
    1. To secure opportunities for healthy development of children (Article 39).
    2. To promote equal justice and to provide free legal aid to the poor (Article 39 A).
    3. To take steps to secure the participation of workers in the management of industries (Article 43 A).
    4. To protect and improve the environment and to safeguard forests and wild life (Article 48 A).

    9. Which one of the following statements is correct?

    (a) Rights are claims of the State against the citizens.
    (b) Rights are privileges which are incorporated in the Constitution of a State.
    (c) Rights are claims of the citizens against the State.
    (d) Rights are privileges of a few citizens against the many.

    Answer. (c) Rights are claims of the citizens against the State.

    Fundamentally, modern States are democratic in nature and people-centric. To protect the citizens from the undue acts of the State, rights are bestowed upon the citizens.

    10. In the context of India, which one of the following is the correct relationship between Rights and Duties?

    (a) Rights are correlative with Duties.
    (b) Rights are personal and hence independent of society and Duties.
    (c) Rights, not Duties, are important for the advancement of the personality of the citizen.
    (d) Duties, not Rights, are important for the stability of the State.

    Answer: (a) Rights are correlative with Duties

    Rights and duties are correlative. They are also inseparable and fundamental to the existence of citizenship in a State.

    CDS (I) 2018 Exam: Syllabus Analysis & Tips to prepare for Geography Qns. in GK

    CDS Exam Previous Year Question Papers (2014-2017) with Answers

     

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    X

    Register to view Complete PDF