CTET 2018: Important Questions on Child Development and Pedagogy (with Answers)

Dec 7, 2018 19:14 IST
    CTET 2018
    CTET 2018

    Important questions for CTET 2018 (with answers) are available here. CTET 2018 is scheduled to be held on 9 December 2018. CTET 2018 Admit Cards are also available for download at official website ctet.nic.in. Now there is very less time left for the preparation and this is the time when candidates should focus more on practice and revision. Here we have provided a few important questions which are expected in CTET 2018. Many of them are based on theories of Piaget, Kohlberg and Vygotsky. These questions are helpful for CTT 2018 Paper 1 and Paper 2 as well.

    Candidates preparing for CTET 2018 are also advised to practice with previous years’ papers of CTET, as many questions are often expected to be asked from previous years’ papers.

    CTET Previous Years’ Solved and Unsolved Papers - Check here

    Candidates preparing for this exam should watch a video (3 minutes approx.) from the link given below where we have given some important tips for the preparation of CTET 2018

    CTET 2018: Tips & Strategies for Exam Preparation - Check here

    CTET 2018: Important Questions in Hindi (with Answers)

    CTET 2018: Important Questions on Environmental Studies

    Important questions with answers for CTET 2018 are given below

    Question1. The word ‘Socialisation’ means

    (1) following social norms relentlessly

    (2) revolting against social norms

    (3) understanding the social diversity

    (4) adjusting in the society

    Answer: (4)

    Question2.

    Which of the followings is NOT a feature of a child-centered outlook?

    (1) Each child makes his or her curriculum.

    (2) Children are inactive participants.

    (3) Each child is unique in its own way.

    (4) Each child has a right to education.

    Answer: (1)

    Question3.

    "Thought not only determines language but also precedes it.” Who among the following set forth this idea?

    (1) Jean Piaget

    (2) Kohlberg

    (3) Pavlov

    (4) Vygotsky

    Answer: (4)

    Question4. Which of the followings theory best describes the ‘Heinz’s Dilemma’?

     (1) Vygotsky’s theory

     (2) Piaget’s theory

    (3) Kohlberg’s theory

    (4) Binet’s theory

    Answer: (3)

    Question5. The environmental factors that shape development include all of the following except

    (1) quality of education

    (2) quality of nutrition

    (3) culture

    (4) physique

    Answer: (4)

    Question6.

    Which of the following implications can’t be derived from Piaget’s theory of cognitive development?

    (1) Children’s desire to learn

    (2) Need of verbal teaching

    (3) Acceptance of individual differences

    (4) Discovery learning

    Answer: (2)

    Question7.  ________________ can be best used in teaching to encourage democratic living among students.

    (1) Lecture method

    (2) Social interaction

    (3) Experimental method

    (4) Discovery method

    Answer: (4)

    Question8. Physical traits such as height, eye colour, bone structure and hair are

    (1) primary qualities

    (2) secondary qualities

    (3) not inherited

    (4) inherited

    Answer: (4)

    Question9. Piaget proposes that preoperational children are unable to conserve. Which of the following factors attributes this inability?

    (1) Inability of hypothetic-deductive reasoning

    (2) Irreversibility of thought

    (3) Lack of high-level abstract reasoning

    (4) None of the above

    Answers: (2)

    Question10. Development starts from the

    (1) stage of infancy

    (2) pre-natal stage

    (3) pre-childhood stage

    (4) post-childhood stage

    Answer: (2)

    Question11. The use of technology to enhance learning process is called __________ in education.

    (1) IT

    (2) ICT

    (3) Communication technology

    (4) Information technology

    Answer: (2)

    Question12. “Individual learns from his own mistakes” This statement is based on which learning theory?

    (1) Instrumental conditioning

    (2) Insight

    (3) Trial & Error

    (4) Classical conditioning

    Answer: (3)

    Question13. According to John Dewey, school is a __________ institution, and education is a __________ process.

    (1) Social, Social

    (2) Social, Philosophical

    (3) Philosophical, Philosophical

    (4) Environmental, Psychological

    Answer: (1)

    Question14. At the pre-primary stage reading aloud while writing is given importance. This is based on which theory of learning?

    (1) Trial & Error

    (2) Conditioning

    (3) Insight

    (4) Imitation

    Answer: (2)

    Question15. According to Jean Piaget, children develop abstract logic and reasoning skill during:

    (1) Sensorimotor stage

    (2) Preoperational stage

    (3) Formal operational stage

    (4) Concrete operational stage

    Answer: (3)

    More questions will be avaialble here on shortly.

    Check more articles on Teachers Eligibility Test (TET)

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF