CTET February 2016: Quiz Set -8

Feb 15, 2016 15:18 IST

    CTET Exam (21st Feb 2016)

    Mock Test (Child Development and Pedagogy)


    Q1.Which of the following is not a feature of an objective question paper?
    1.it depends upon the knowledge of the student
    2.it is an open ended test
    3.it is used to test the knowledge in specific areas
    4.ie needs thorough knowledge and careful preparations
    Answer: 2
    Q2.Multiple choice questions are:
    1.quick and easy to score
    2.enables wide sampling of subject content
    3.only option 1
    4.both 1 & 2
    Answer: 4
    Q3.A formative assessment is one which:
    1.is used to aid learning
    2.is generally carried out throughout a course/project
    3.aims to see whether the students are able to understand and follow the instructions
    4.all of these
    Answer: 4
    Q4.Who is considered to be the father of educational psychology?
    1.Johann Herbert
    2.William James
    3.Johann Pestalozzi
    4.Juan Vives
    Answer: 1
    Q5.The classroom teaching should strive:
    1.healthy student relationship
    2.student - student relationship
    3.providing counselling and psychological needs if required
    4.all of these
    Answer: 4
    Q6.Which of the following is not a salient feature of Navodaya Vidyalaya?
    1.entrance not on merit basis
    2.reservation for rural, SC/ST, girls
    3.adherence to three language formula
    4.co-education
    Answer: 1
    Q7. Identify the statement that does not hold true for Central Schools.
    1.Sanskrit as a compulsory subject for classes 6th - 8th
    2.co-education
    3.admission cannot be given to students from non-government backgrounds
    4.common syllabus and bilingual instruction in all the schools
    Answer: 3
    Q8.The Operant Conditioning is where:
    1.an observation of behaviour is followed by modeling
    2.an antecedent stimuli is followed by a consequence of the behaviour through a reward or punishment
    3.where behaviour becomes a reflex response to an antecedent stimulus
    4.none of the statements is correct
    Answer: 2
    Q9.The technique of Simulating is a kind of transfer of learning. Identify.
    1.Bridging
    2.Hugging
    3.both are same
    4.none of these
    Answer: 2
    Q10.According to constuctivism, knowledge is constructed based on __________-. Complete the sentence.
    1.personal experiences
    2.hypotheses of the environment
    3.both are correct
    4.none of these
    Answer: 1

    CTET February 2016: Quiz Set -7

    CTET 2016: Environmental Studies notes

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF