1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

IAS Exam: Prelims Economy NCERT Questions – INDIAN ECONOMY 1950-1990 Set I

Jan 21, 2016 16:18 IST

    NCERT Books are dispensable for the IAS Preparation. IAS Exam requires the good understanding of the NCERT Books. Economy is one of the most asked subjects on the IAS Prelims Exam. Here we present NCERT Based Questions for the IAS Prelims Exam.

    Q1. Consider the following statements with regard to Self-reliance:

    i) The first seven five year plans gave importance to self-reliance.

    ii) It means avoiding exports of those goods which are required for growth of India itself.

    Which of the above are correct?

    a) Only i

    b) Only ii

    c) Both i and ii

    d) Neither i nor ii

    Answer  a).

    Explanation: It means avoiding imports of those goods which could be produced in India itself.

    Q2. The policy makers of independent India tried to bring in growth and equity in the agriculture sector through:

    i) Bringing in land Reforms

    ii) Without using any ‘High Yielding Variety’ (HYV) seeds

    Which of the above are correct?

    a) Only i

    b) Only ii

    c) Both i and ii

    d) Neither i nor ii

    Answer  c).

    Explanation: The policy makers of independent India tried to bring in growth and equity in the agriculture sector through promoting the use of ‘High Yielding Variety’ (HYV) seeds.

    Q3. Which of the following explains the poor performance of the agricultural sector in the Soviet Union despite availability of vast areas of highly fertile land?

    a) Farmers in the former Soviet Union did not own any land, they only enjoyed the profits and had no share in the losses.

    b) In the absence of ownership, there was no incentive on the part of farmers to be efficient.

    Which of the above are correct?

    a) Only i

    b) Only ii

    c) Both i and ii

    d) Neither i nor ii

    Answer  b).

    Explanation: Since farmers in the former Soviet Union did not own any land, they neither enjoyed the profits nor suffered the losses.

    Q4. Which of the below statements are correct with reference to status of agriculture at the time of post-independence India.

    i) The low productivity of the agricultural sector forced India to import food from the United States of America (U.S.A.) under the PL 480 scheme.

    ii) The intermediaries (variously called zamindars, jagirdars etc.) collected rent from the actual tillers of the soil and contributed only towards improvements of the farm but not the farmers.

    Which of the above are not correct?

    a) Only i

    b) Only ii

    c) Both i and ii

    d) Neither i nor ii

    Answer b).

    Explanation: The intermediaries merely collected rent from the actual tillers of the soil without contributing towards improvements on the farm.

    Q5. Evaluate the below statements related to land reforms.

    i) Just a year after independence, steps were taken to abolish intermediaries and to make the tillers the owners of land.

    ii) The purpose of land ceiling was to keep the concentration of land ownership in the hands of a selected few.

    Which of the above are correct?

    a) Only i

    b) Only ii

    c) Both i and ii

    d) Neither i nor ii

    Answer a).

    Explanation: The purpose of land ceiling was to reduce the concentration of land ownership in a few hands.

    Q6. Consider the below statements with reference to Abolition of zamindari system.

    i) It brought some 200 lakh tenants into direct contact with the government.

    ii) The ownership conferred on tenants gave them the incentive to increase output and this contributed to growth in agriculture.

    iii) In some areas like Kerala and West Bengal, the former zamindars continued to own large areas of land by making use of some loopholes in the legislation.

    Select the appropriate combination:

    a) Only (i) correct

    b) Only (i) and (ii) correct

    c) Only (ii) and (iii) correct

    d) All are correct

    Answer  b).

    Explanation: Land reforms were successful in Kerala and West Bengal because these states had governments committed to the policy of land to the tiller.

    Q7. Which of the following are not correct with regard to Land reforms?

    i) In some places, tenants were evicted and the landowners claimed to be self-cultivators (the actual tillers), claiming ownership of the land.

    ii) The poorest of the agricultural labourers (such as sharecroppers and landless labourers) were the only ones to benefit from land reforms.

    iii) The big landlords challenged the legislation, regarding land ceiling, in the courts, delaying its implementation.

    iv) They used this delay to register their lands in the name of their tenants, thereby escaping from the punitive measures.

    a) i and iii

    b) i, iii and iv

    c) i, ii, iii and iv

    d) ii, iii and iv

    Answer  a).

    Explanation: The poorest of the agricultural labourers (such as sharecroppers and landless labourers) did not benefit from land reforms.

    The big landlords used this delay to register their lands in the name of close relatives, thereby escaping from the legislation.

    Q8. Which of the following statements regarding high yielding variety (HYV) seeds are correct?

    i) The use of these seeds requires neither the use of fertilisers nor the pesticides.

    ii) Dependence on regular supply of water is eliminated.

    iii) In the first phase of the green revolution(mid 1960s upto mid 1970s), the use of HYV seeds primarily benefited  the wheat growing regions only while In the second phase (mid-1970s to mid-1980s), the HYV technology benefited more variety of crops.

    iv) In the first phase of the green revolution, the use of HYV seeds was restricted to the more affluent states such as Punjab, Andhra Pradesh and Tamil Nadu.

    a) i and iii

    b) iii and iv

    c) i, ii, iii and iv

    d) ii, iii and iv

    Answer b)

    Explanation: The use of these seeds required the use of fertiliser and pesticide in the correct quantities as well as regular supply of water; the application of these inputs in correct proportions is vital. The farmers who could benefit from HYV seeds required reliable irrigation facilities as well as the financial resources to purchase fertiliser and pesticide.

    Q9. Match the following:

    1. Marketed surplus

    A. Large increase in production of food grains resulting from the use of high yielding variety seeds especially for wheat and rice.



    2. Green Revolution

    B. Portion of agricultural produce which is sold in the market by the farmers.



    3. HYV Seeds

    C. Seeds that give large proportion of output



     4. Land Reforms

    D. Improvements in the field of agriculture to increase its productivity

    Which of the above are not matched correctly?

    a) 1, 2 and 4

    b) 3 and 4

    c) 1 and 2

    d) 2 and 4

    Answer  c).

    Explanation: Correct combination is 1-B, 2- A, 3-C and 4-D

    Q10. With reference to outcomes of the green revolution, evaluate the following:

    1. The low income groups did not get any benefit from it.

    2. The HYV crops were more prone to attack by pests.

    Which of the above statements is/are not correct?

    a) 1 only

    b) 2 only

    c) Both 1 and 2

    d) Neither 1 nor 2

    Answer a)

    Explanation: The low-income groups, who spend a large percentage of their income on food, benefited as the price of food grains declined relative to other items of consumption. The second statement is correct.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF