Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment|  

IBPS Clerk Mains Exam 2018: Important General Awareness Quiz 9 Jan 2018

Jan 9, 2018 19:07 IST
    General Awareness Quiz for IBPS Clerk Mains Exam 2018
    General Awareness Quiz for IBPS Clerk Mains Exam 2018

    There will be 40 questions of general awareness in IBPS clerk mains examination. The questions basically based on banking / economy news. Here is a quiz on General Awareness.

    1.       Which of the following banks has entered into an MoU with Hindustan Petroleum Corporation for enabling all its retail outlets with BHIM/UPI merchant solutions?

    a)      State Bank of India (SBI)

    b)      Punjab National Bank (PNB)

    c)       Vijaya Bank

    d)      Allahabad Bank

    e)      None of these

    Ans: Option (c)

    2.       The RBI has recently specified norms for non-banking financial companies (NBFCs) to act as peer-to-peer P2Ps. Which of the followings is NOT true about the norms?

    a)      The central bank has specified that the maturity of the loans must not exceed 36 months.

    b)      The aggregate exposure of a lender to all borrowers at any point of time, across all P2Ps, would be subject to a cap of Rs 20 lakh.

    c)       The exposure of a single lender to the same borrower, across all P2Ps, must not exceed Rs 50,000.

    d)      Also, every company seeking to register with the central bank as an NBFC-P2P needs to have a net owned fund of not less than Rs 2 crore or higher, if the regulator specifies it.

    e)      All are true

    Ans: Option (b)

    Salary of Bank Employees after 11th bipartite Settlement


    3.  Name the US based buyout giant which has become the first foreign investor to fully own an asset reconstruction company (ARC) in India as it received approval from the Reserve Bank of India recently?

    a)      KKR & Co.

    b)      Henry Kravis Co Limited.

    c)       Citigroup

    d)      Caisse de Depot et Placement du Quebec (CDPQ)

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

    Syndicate Bank PO (PGDBF) Exam 2018: How to Crack it?

    4.     The Government of India has recently announced the launch of 7.75 per cent Savings (Taxable) Bonds, 2018, commencing from January 10, 2018, to enable resident citizens and Hindu Undivided Family (HUF) to invest in a taxable bond, without any monetary ceiling. What is new interest rate for the bond?

    a)      7.5

    b)      7.75

    c)       6.5

    d)      6.65

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

     Best newspapers for SBI PO Exam Preparation 2018

    5.       Government of India  has announced recently that customers will not have to pay any transaction charges for payments through debit card, BHIM app and other payment made for up to-

    a)      Rs 2,000

    b)      Rs.10, 000

    c)       Rs, 100,000

    d)      Rs. 200,000

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

    6.       Name the company which is all set to launch the India’s first app-based wallet that enables bitcoin transactions using a mobile number.

    a)      The Saturn Exchange

    b)      The Virtual Exchange

    c)       The Pluto Exchange

    d)      The Crypto Exchange

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

    Best youTube channels for SBI PO exam preparation 2018

    7.    Public sector Allahabad Bank recently said that the Reserve Bank has put the lender under PCA framework post an on-site inspection of high NPAs and negative return of assets for fiscal 2016-17. Expand PCA.

    a)      Public Corrective Action

    b)      Prompt Correct Action

    c)       Prompt Corrective Action

    d)      Public Correct Action

    e)      None of these

    Ans: Option (c)

    IBPS PO Interview 2018: Importance of your educational background


    8. Name the finance major which recently raised Rs 1,000 crore by selling the India's first "Social Bonds*" and will use the proceeds in the low-cost or affordable housing sector.

    a)      Credit Rating Information Services of India Limited

    b)      Indiabulls Housing Finance Limited (IBHFL)

    c)       LIC Housing Finance Limited

    d)      India Infrastruture Finance Company Limited

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

    9.      The Indian banking sector has been classified under which of the following categories along with countries such as Italy, Spain, Ireland, the UAE and South Africa by rating agency Standard & Poor's (S&P) on the basis of their economy and industry risk criteria?

    a)      Group 5

    b)      Group 4

    c)       Group 6

    d)      Group 3

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

    10.   Which of the following is NOT an asset reconstruction company (ARC) operating in India?

    a)      International Asset Reconstruction Company Private Limited

    b)      Pridhvi Asset Reconstruction And Securitisation Company Ltd.

    c)       Assets Care & Reconstruction Enterprise Ltd

    d)      Asset Reconstruction Company (India) Limited

    e)      FM Financial Asset Reconstruction Company Private Limited

    Ans: Option (e)

     * Social Bonds are a debt instrument to raise funds exclusively to finance or re-finance select and eligible social projects such as affordable basic infrastructure (water, sewers, sanitation and transport), food security, clean energy, healthcare and vocational training.

     Why you should read 'The Hindu' while preparing for Bank Exams

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF