Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment|  

IBPS SO Exam 2017: Cloze Test Quiz ‘Aamir’s Dangal remonetises the box office’

Dec 30, 2016 17:13 IST

    The English section of any competitive examination is based on analyzing your ability to understand context and vocabulary. In order to help you prepare better, we bring you a passage for Cloze Test taken from ‘The Business Line’ (dated December 23rd, 2016). 

    Question (1-10): In the following passage, there are blanks and each of which is numbered. These numbers are given below and the passage and against each, five words are suggested, out of which only one fits best. Find out that word in each case.

    Aamir Khan’s Dangal, which opened on Friday, has come as a…1… for cinemas in the era of …2…. Analysts and multiplexes believe the movie could …3… up ₹100 crore in the opening weekend itself and become one of the top grossers.

    The movie, from the studios of Disney Pictures, UTV Motion Pictures and Aamir Khan Productions, has been released across 4,300 screens in India and about 1,000 screens internationally.

    Trade analyst Komal Nahata said the movie will …4… to both the masses and the classes as well the urban and the rural consumers.

    “It is expected to see …5… box-office collections on the opening day. Going by early indications, the movie is also expected to see record lifetime collections,” he added.

    According to some analysts, a reason could be that the film is based on a popular sport, …6…. Besides, earlier this year, the audience had given a thumbs-up to Salman Khan’s Sultan, also based on the same sport. Known to set new records at the box office, the last Aamir Khan-starrer, PK, had raked in an estimated ₹331 crore, becoming the highest …7… bollywood film.

    PV Sunil, CEO and Director, Carnival Cinemas, said, “Dangal is a boon to the film exhibition industry, especially in the current economic conditions. Our first-day occupancy of around 50 per cent in the matinee shows seems very promising and hints towards a big domestic weekend collection of the film.”

    Ticketing platform BookMyShow said it has already hit its fastest one million ticket …8… for a movie with Dangal clocking sales of over ₹20 crore.

    Devang Sampat, Director – Strategic Initiatives, Cinépolis India added, “The movie is …9… to see a long run at the box office as it is benefiting from a strong word of mouth.”

    Tinku Singh, Group President & Chief Strategy Officer SRS Group, said: “Since demonetisation, we have seen a drop in ticket sales…10… our cinemas, especially in tier-2 cities. But with Dangal, we are seeing average occupancies of 60-65 per cent on the first day.”

    The film has brand association tie-ups with Bournvita, Vivel and Nissan Datsun.

    1. Find out the right word

    1. Donation
    2. Windfall
    3. Blessing
    4. Wealth
    5. Other than those given in the options

    Solution: Option (3)

    Explanation: According to the passage, Amir Khan Starrer movie ‘Dangal’ was a boon for the cinema since it has been a while that a good movie (from him) has come at the box office (after PK and Dhoom 3). ‘Blessing’ is the word that implies this clearly and that is why option (3) is the right choice among the given options.

    2. Find out the right word

    1. Alcholisation
    2. Demonetisation
    3. Canalisation
    4. Commercialisation
    5. Other than those given in the options

    Solution: Option (2)

    Explanation: According to the passage, the current era witnessed in the nation currently is ‘demonitisation’.Amir Khan starrer movie ‘Dangal’ was a boon for the cinema since cash crunch was

    forcing citizens to cancel outings and other recreational plans. This makes option (2) the right choice among the given options.

    3. Find out the right word

    1. Notch
    2. Closure
    3. Twist
    4. Incline
    5. Other than those given in the options

    Solution: Option (1)

    Explanation: According to the passage, the trade analysts believed that this movie ‘Dangal’ is expected to touch or reach up to Rs 100 crore in the opening week itself. The trailer of the movie, which was launched on YouTube earlier, was seen by million users worldwide. This makes option (1) the right choice among the given options.

    4. Find out the right word

    1. Claim
    2. Address
    3. Question
    4. Appeal
    5. Other than those given in the options

    Solution: Option (4)

    Explanation: According to the passage, the movie ‘Dangal’ is the most awaited movie of the year and it is certainly going to be liked by all and sundry (everyone). This makes option (4) the right choice among the given options.

    5. Find out the right word

    1. Critical
    2. Fateful
    3. Decisive
    4. Outstanding
    5. Other than those given in the options

    Solution: Option (4)

    Explanation: According to the passage, the movie ‘Dangal’ is the most awaited movie of the year and the trade analysts have alreadypredicted that it is going to touch Rs 100 crore mark, highest ever in the history of Bollywood cinema. Hence, option (4) is the right choice among the given options.

    6. Find out the right word

    1. Weight Lifting
    2. Swimming
    3. Wrestling
    4. Running
    5. Other than those given in the options

    Solution: Option (3)

    Explanation: According to the passage, the movie ‘Dangal’ is based on the oldest sports of India, which is ‘wrestling’. This makes option (3) the right choice among the given options.

    7. Find out the right word

    1. Affordable
    2. Yield
    3. Grossing
    4. Reap
    5. Other than those given in the options

    Solution: Option (3)

    Explanation: According to the passage, trade analysts have estimated the revenue generation by the movie ‘Dangal’ is expected to make money upto Rs 100 crore mark in the Bollywood industry. This makes option (3) the right choice among the given options.

    8. Find out the right word

    1. Limestone
    2. Milestone
    3. Event
    4. Trip
    5. Other than those given in the options

    Solution: Option (2)

    Explanation: According to the passage, no wonder Dangal is going to be the highest grossing movie of the year and there will be a drastic change in the Box Office Collection of this movie. Bookmyshow.com has also confirmed the highest selling of this movie tickets. This makes option (2) the right choice among the given options.

    9. Find out the right word

    1. Expected
    2. Accepted
    3. Established
    4. Decided
    5. Other than those given in the options

    Solution: Option (1)

    Explanation: According to the passage, the movie ‘Dangal’ is definitely going to be liked and admired by everyone around and will drastically change the Box Office Collection. The movie is highly expected to see a long run at the box office since its trailers and songs are a big hit among the youth. This makes option (1) the right choice among the given options.

    10. Find out the right word

    1. For
    2. At
    3. In
    4. From
    5. Other than those given in the options

    Solution: Option (2)

    Explanation: As the given context, due to demonitisation, cinemas around the nation were witnessing a drop in their ticket sales. Hence, ‘at’ is the right preposition to be used in the given context. This makes option (2) the right choice among the given options.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF