1. Home
  2. |  
  3. UPSC |  

NDA & NA (II) 2017 Exam: English Practice Questions – Synonyms Set 02

Aug 25, 2017 13:14 IST
    NDA & NA (II) 2017 Exam: English Practice Questions – Synonyms Set 02
    NDA & NA (II) 2017 Exam: English Practice Questions – Synonyms Set 02

    For the benefit of NDA & NA (II) 2017 Exam aspirants, the Jagran Josh is providing practice questions on Synonyms. The answers to the questions along with the detailed explanations will help the aspirants in improving their scores in the exam that will be held on 10 September 2017.

    Directions: Each of the questions below consists of a word printed boldly, followed by four words or phrases numbered (a) to (d). Choose the numbered word or phrase which is most nearly similar in meaning to the word printed boldly.

    1. All these items have been marked down.

    (a) reserved
    (b) packed up
    (c) reduced in price
    (d) entered

    Ans. (c) reduced in price

    The phrasal verb mark ‘something’ down means reducing the price of something, usually in order to encourage people to buy it.

    2. How can you have the effrontery to ask for another loan?

    (a) right
    (b) impudence
    (c) heart
    (d) courage

    Ans. (b) impudence

    Effrontery means insolent or impertinent behaviour. Similarly, impudence has similar meaning.

    3. There was a devastating attack on his work.

    (a) terrible
    (b) casual
    (c) unethical
    (d) motivated

    Ans. (a) terrible

    Devastating means something which causes sever shock, distress or grief. Terrible has similar meaning.

    4. The committee conducted an exhaustive inquiry.

    (a) time-consuming
    (b) complicated
    (c) renewed
    (d) thorough

    Ans. (d) thorough

    Exhaustive survey means which considered various aspects and a micro-level. Exhaustive has similar meaning.

    5. He is just laying up a lot of trouble for himself.

    (a) clearing
    (b) accumulating
    (c) accepting
    (d) removing

    Ans. (b) accumulating

    The meaning of laying up has a similar meaning that of accumulating.

    Param Vir Chakra Awardees from National Defence Academy

    6. He fought the demon with all his might.

    (a) heaviness
    (b) strength
    (c) density
    (d) popularity

    Ans. (b) strength

    Might means great and impressive power or strength, especially of a nation, large organization, or an individual.

    7. Devotees believe that God dwells in their heart.

    (a) lives
    (b) insists
    (c) travels
    (d) enters

    Ans. (a) lives

    Dwell means live in or at a specified place.

    8. Not everyone can respond to a difficult question quickly.

    (a) discuss
    (b) argue
    (c) answer
    (d) deny

    Ans. (c) answer

    Primarily, respond means a reaction to something. As the response is against a question, the answer is – answer.

    9. The sage did not want to be bothered with mundane concerns.

    (a) worldly
    (b) meaningless
    (c) trivial
    (d) superfluous

    Ans. (a) worldly

    Mundane means that is of this earthly world rather than a heavenly or spiritual one.

    10. One who rules with unlimited power is called a dictator.

    (a) anarchist
    (b) autocrat
    (c) egoist
    (d) sychophant

    Ans. (b) autocrat

    A dictator is a ruler, who doesn’t give respect to the opinion of his/her subjects. The opposite of this kind of rule is democracy which is defined as – of the people, for the people and by the people.

    Pay and Benefits of Flying Officer selected through NDA & NA (II) 2017 Exam

    SSB Interview 2017: Do's & Don'ts

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF