# RRB/RRC Group D Level-1 2019: Practice Mathematics Mock Test with Answers (25 Marks)

In this article, we have provided the mock test for Mathematics Section of RRB/RRC Group D 2019 CBT-1 Exam which will be of 25 Marks. RRB is soon going to announce the exam dates and admit cards for RRB/RRC Group D 2019 Level-1 Exam. So, start practicing the mock tests for RRB/RRC Group D 2019 CBT-1 Exam.

Created On: Nov 13, 2019 17:39 IST RRB/RRC Group D Level-1 2019: Practice Mathematics Mock Test with Answers (25 Marks)

RRB Group D Level-1 2019 Exam Dates and Admit Card Release Dates are soon going to be announced by the Railways. Candidates must start practicing the mock tests for RRB Group D Level-1 2019 CBT-1 Exam to score high marks in the exam. For the ease of the candidates, we have created Mathematics Mock Test based on the latest exam pattern of the RRB Group D Level-1 2019 Exam. Mathematics Section will be of 30 marks in RRB/RRC Group D 2019 CBT-1 Exam.

Get Best Books for RRB Group D Level 1 2019 Exam Preparation recommended by Expert

## RRB/RRC Group D 2019 Level-1: General Intelligence & Mathematics Mock Test with Answers (30 Marks)

1. A trader bought chocolates at three for a hundred rupees. How many chocolates should he sell for a hundred rupees to gain 50%:

a) 2

b) 3

c) 4

d) 5

Explanation: C.P. of 1 chocolate = 100/3

Gain = 50% of 100/3 = 50/3

SP of 1 chocolate = 100/3 + 50/3 = 150/3 = 50

∴ 2 chocolates must be sold for a hundred.

2. Out of 11 persons, 10 persons spent Rs. 35 each for their meals. The 11th one spent Rs. 40 more than the average expenditure of all the nine. The total money spent by all of them was:

a) Rs. 492.50

b) Rs. 497.50

c) Rs. 429

d) Rs. 498.50

Explanation: Let the average expenditure be Rs. x Then,

11x = 10 ×35 + (x + 40) or 11x = x + 390 or 10 x = 390 or x = 39

Total money spent = 11x = Rs. (11 × 39) = Rs 429

3. Three candidates contested an election and received 1136, 7636 and 11628 votes respectively. What percentage of the total votes did the winning candidate get?

a) 28%

b) 41%

c) 49%

d) 57%

Explanation: Total number of votes polled = (1136 + 7636 + 11628) = 20400.

∴ Required percentage = (11628/20400×100) = 57%

## Download Previous Year Papers of RRB/RRC Group D Level 1 Exam

4. The average age of husband, wife and their child 5 years ago was 26 years and that of wife and the child 6 years ago was 24 years. The present age of the husband is:

a) 35 years

b) 33 years

c) 50 years

d) None of these

Explanation: Sum of the present ages of husband, wife and child = (26 x 3 + 5 x 3) years = 93 years.

Sum of the present ages of wife and child = (24 x 2 + 6 x 2) years = 60 years.

Husband's present age = (93 - 60) years = 33 years

5. If 5 boys eats 18 apples in 9 days, how long at the same rate will 66 apples last for 15 boys?

a) 15 days

b) 13 days

c) 8 days

d) 11 days

Explanation: Let number of days be = D

 Boys Apples Days 5 18 9 15 66 D

∴Required days = 9 X (5/15) X (66/18) = 11 days

6. In a test, P scored 10% more than Q and Q scored 5% more than R. If R scored 600 marks out of 800, then P’s marks are:

a) 650

b) 720

c) 610

d) 625

Explanation: Given, R's marks= 600

R's % marks = 600*100/800=75%

Q’s% marks = 80%

P’s% marks =90%

P’s marks = 90% of 800 = 720

## Practice RRB Group D 2019 Level-1 Reasoning Mock Test with Answers (30 Marks)

7. Consider the following matrix:

 2 5 7 8 ? 1 2 20 42 56 72 0

What is the missing number in the given matrix?

a) 5

b) 0

c) 7

d) 9

Explanation: In each column, let the number at the top be ‘a’ and the one at the bottom be ‘b’. The relation between them is as follows: b = a (a- 1). Thus the missing number is 9.

8. In a group of 42 boys, Kamal is placed seventh from the bottom whereas Suraj is placed ninth from the top. Manish is placed exactly in between the two. What is Kamal’s position from Manish?

a) 7

b) 9

c) 12

d) 13

Explanation: Number of boys between Kamal and Suraj = 42 - (7 + 9) = 26

Clearly, there are 12 boys between Kamal and Manish, as well as Manish and Suraj.

So, Kamal is 13th from Manish.

9. The ages of Rahul and Sumit are in the ratio of 3: 7 respectively. After 5 years the ratio of their ages will be 1: 2. What is the difference in their ages?

a) 2 years

b) 8 years

c) 20 years

d) 12 years

Explanation: Let the ages of Rahul and sumit be 3x and 7x respectively.

According to question,

3x + 5/7x + 5 = 1/2 = x = 5

Difference in their ages = 7x – 3x = 4x = 20 years.

## Know the RRB/RRC Group D Level 1 Posts 2019 Exam Pattern and Syllabus

10. The average weight of X, Y and Z is 45 kg. If the average weight of X and Y be 40 kg and that of Y and Z be 43 kg, then the weight of Y is:

a) 31 kg

b) 26 kg

c) 59 kg

d) 46 kg

Explanation: Let X, Y, Z represent their respective weights. Then, we have:

X + Y + Z = (45 x 3) = 135.... (i)

X + Y = (40 x 2) = 80.... (ii)

Y + Z = (43 x 2) = 86.... (iii)

Adding (ii) and (iii), we get: X + 2Y + Z = 166....(iv)

Subtracting (i) from (iv), We get: Y = 31.

Y's weight = 31 kg.

11. The average age of a committee of 6 is 40. If a member aged 30 resigns and a person aged 21 becomes a member, then the average age of the new committee is:

a) 30

b) 38.5

c) 40

d) 42

Explanation: Sum of 6 members = 40 X 6 = 240 years

∴sum of remaining 5 members = 200 – 30 =210 years

New sum of 6 members = 210 + 21 = 231 years

∴ Average age of new committee = 231/6= 38.5 years

12. Find the value of (1 + (1/x)) (1 + 1/x+1) (1 + 1/x+2) (1 + 1/x+3) (1 + 1/x+4)

a) x + 5

b) x + 5/x

c) x + 1/x

d) x

Explanation: (1 + (1/x)) (1 + 1/x + 1) (1 + 1/x + 2) (1 + 1/x + 3) (1 + 1/x + 4)

= (x + 1/x) × (x + 2/x + 1) × (x + 3/x + 2) × (x + 4/x + 3) × (x + 5/x + 4) = x+5/x

## Click here to know the Eligibility Criteria for RRB/ RRC Level 1 Posts 2019 Recruitment

13. The radius of the base of a right circular cylinder is 5.5 cm and its height is 6.5 cm. The ratio of the total surface area of the cylinder to its curved surface area is:

a) 24 : 5

b) 24 : 13

c) 24 : 7

d) 24 : 11

Explanation: Required ratio = (2πrh + 2πr2) : 2πrh

= 2πr (h + r) : 2πrh = (h + r) : h

= (6.5 + 5.5) : 6.5 = 12 : 6.5 = 24 : 13

14. Ram’s expenditure and savings are in the ratio 7: 3. His income increases by 20%. If his saving also increases by 12%, by how much percentage would his expenditure increases?

a) 22.45%

b) 34.34%

c) 25.12%

d) 26.85%

Explanation: Let Mohan’s expenditure = 7x

Mohan’s savings = 3x

Therefore income = 10 x

New income = 10x +20% of 10x = 10x+2x= 12x.

New savings = 3x+ 12% of 3x = 3.12 x

New expenditure = 8.88 x.

Percentage increase in expenditure = (8.88x – 7x/7x) × 100 = (1.88/7) × 100 = 26.85%

15. The ratio of prices of two laptops was 13: 17. The price of the first laptop went up, 10 years later by 100% and that of the second went up by Rs 2500 and new ratio of their prices became 3 : 5. Find the original prices of the two laptops?

a) 3400 and 4200

b) 3900 and 5100

c) 4936 and 6455

d) None of these

Explanation: Let the original price be 13x and 17x.

So, ratio for new prices = 13x + 100% of 13x/17x + 10,000 = 3/5

26x/17x + 10,000 = 3/5

130x = 51x + 30,000

79x = 30,000

X = 379.7

So the original prices are 13 × 379.7 = Rs. 4936.1 and 17 × 379.7 = Rs. 6454.9

## Know RRB/RRC Group D Level 1 Posts Salary after 7th Pay Commission, Job Profile & Promotion Policy

16. A Petrol pump owner mixes 10% kerosene in petrol but he is not content with it so he again mixes 10% more kerosene in the previous mixture. What is the profit percentage of Petrol pump owner if he sells it at cost price?

a) 11.11%

b) 20%

c) 21%

d) 12.1%

Explanation: Let the total cost of the quantity be Rs. 100

= 100 × (90 × 90/100 × 100) = 81

Profit% = 21%

17. A shopkeeper sold a book at Rs. 144 in such a way that his percentage profit is same as the cost price of the book. If he sells it at twice the percentage profit of its previous percentage profit then new selling price will be:

a) Rs.208

b) Rs.250

c) Rs.192

d) Rs.180

Explanation: From taking options,

i.e. CP = 80

i. e New SP = 80 + 2 × 64 = 208

18. A trader mixes 25% vanaspati Ghee to desi ghee and then he sells the whole mixture at the price of desi ghee. If the cost price of vanaspati Ghee be 50% of the cost price of desi ghee, what is the net profit percentage?

a) 150/9%

b) 11(1/9)%

c) 20%

d) None of these

Explanation: Let quantity of desi ghee = 100 litre

Then quantity of vanaspati Ghee mixed = 25 litre

Let cost price of one litre desi ghee = Rs.10

Let cost price of one litre vanaspati Ghee = Rs.5

Total cost price = 100 × 10 + 25 × 5 = 1125

Total selling price = (100 + 25)×10 = 1250

Profit = 1250 - 1125 = 125

Net profit percentage = 125 × 100/1125 = 100/9 = 11(1/9)%

## Get details of More than 1 Lakh Vacancies under RRB/RRC Group D Level-1 2019 Recruitment

19. The profit percentage of X  and Y is same on selling the articles at Rs. 3600 each but X calculates his profit on the selling price while Y calculates it correctly on the cost price which is equal to 20%. What is the difference in their profits?

a) Rs.260

b) Rs.160

c) Rs.140

d) Rs.120

Explanation: When profit calculate on S.P

Then Profit = 20% of 3600 = 720

When Profit calculate on CP (=x)

x+ (x/5) = 3600

x = 3000

Profit = 600

Required difference = 12

20. In an examination, 50% students failed in Physics and 40% in chemistry and 15% students failed in both subjects. If 400 students passed in both the subjects, find the number of students appeared in the exam.

a) 1600

b) 500

c) 1200

d) 1000

Explanation: Explanation: Students failed in English only = (50 – 15)% = 35%

Students failed in Math only = (40 – 15)% = 25%

Students failed in both subjects = 15%

Therefore, Students failed in either or both subjects = 35 + 25 + 15 = 75%

Therefore, Students passed in both subjects = (100 – 75)% = 25%

But students passed = 400 (i.e. 16 times of 25)

Therefore, Students appeared = 16 x 100 = 1600

21. A tap can fill a tank in 36 minutes and another can empty it in 18 minutes. If the tank is already half full and both the taps are opened together, the tank will be:

a) Filled in 9 minutes

b) Filled in 18 minutes

c) Emptied in 12 minutes

d) Emptied in 18 minutes

Explanation: A pipe filled a tank in 36 minutes and another emptied in 18 minutes. Tank is half full, time taken to fill the half tank = (1/36) – (1/18) = (-2/72) × (2/1) = -1/18, implies it will empty it in 18 minutes.

## Click here to get RRB/RRC Group D Level 1 Region-wise Previous Year Cut-Off Marks

22. (8576 + 7286 + 4639) ÷ (512 + 315 + 312) = ?

a) 18

b) 22

c) 24

d) 10s

Explanation: (8576 + 7286 + 4639)/(512 + 315 + 312) = 20501/1139 = 17.99

23. 644 ÷ 85

a) 4096

b) 512

c) 64

d) 8

Explanation: (82)4/85= 512

24. 518 + 52 × 0.50 – 29 = ?

a) 625

b) 660

c) 640

d) 509

Explanation: 518 + 52 × 0.50 – 29 = 509

25. Find the L.C.M. of 108/375, 1(17/25), 54/55 = ?

a) 678/5

b) 289/5

c) 151(1/5)

d) 238 (3/5)

Explanation: 108/375 = 36/125

1(17/25) = 42/25

Thus fractions are

36/125, 42/25 & 54/55

∴ Required L.C.M. = L.C.M. of 36, 42 & 54/H.C.F. of 125, 25, 55

=756/5 = 151(1/5)

## Related Categories

Comment (0)

### Post Comment

7 + 4 =
Post
Disclaimer: Comments will be moderated by Jagranjosh editorial team. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant will not be published. Please use a genuine email ID and provide your name, to avoid rejection.