Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment|  

SBI Clerk Exam 2018: General Awareness Quiz

Apr 20, 2018 17:25 IST
    SBI Clerk Exam 2018: General Awareness Quiz
    SBI Clerk Exam 2018: General Awareness Quiz

    General Awareness section is one of the important sections in bank recruitment examinations. The motif of this section is to check the awareness level of the candidates and thus the candidates need to be updated on any incident or event of national or international importance. They need to keep an eye on varied array of subjects including sports, politics, achievements, finance, economics, social sciences and a lot more. Here is general awareness quiz for SBI Clerk exam 2018. Take up the quiz and boost your preparation.

    1. India's first credit rating agency CRISIL projected India’s GDP growth to be accelerated at how much percent in fiscal 2019?

    a)      7.5%

    b)      7.4 %

    c)       7.3 %

    d)      7.2 %

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

    2. The Reserve Bank of India (RBI) recently tightened PSL norms for foreign banks by directing them to mandatorily create sub-targets so that they lend a portion of their loans to small and marginal farmers, micro enterprises (MSMEs) from April 2018. What is the full form of PSL?

    a)      Private Sector Lending

    b)      Priority Securities Lending

    c)       Priority Sector Lending

    d)      Private Securities Lending

    e)      None of these

    Ans: Option (c)

    Note: The PSL norms mandate foreign banks to eventually lend 40 per cent of their total loan book to priority sectors such as agriculture, rural infrastructure, and MSMEs among others from April 2020.

     SBI Clerk Exam 2018: General Awareness Quiz

    3.  The Reserve Bank of India (RBI) has recently imposed a monetary penalty of Rs. 5 crore on which of the following payments banks for violating the apex bank’s operating guidelines and KYC (know your customer) directions.

    a)      Paytm Payments Bank

    b)      Fino Payments Bank

    c)       IndiaPost

    d)      Airtel Payments Bank

    e)      None of these

    Ans: Option (d)

    4. The Reserve Bank of India has revised its directions on ‘Hedging of Commodity Price Risk and Freight Risk in Overseas Markets’, whereby it has excluded gold, gems and precious stones from the list of commodities whose price risk can be hedged. Hedging can be defined as-

    a)      the activity of undertaking a derivative transaction to reduce an identifiable and measurable risk.

    b)      the status of the debt in the event of the bankruptcy or liquidation of the debtor.

    c)       the risk that a party to a contractual agreement or transaction will be unable to meet its obligations or will default on commitments.

    d)       the risk of loss arising from movements in market prices or rates away from the rates or prices set out in a transaction or agreement.

    e)      the process envisages the establishment of suitable risk management systems in banks and their review by the supervisory authority.

    Ans: option (a)

     5. India has recently got the go-ahead to join the European Bank of Reconstruction and Development (EBRD), after shareholders of the multilateral lender agreed to the country becoming its 69th member, enabling Indian companies to undertake joint investments in regions in which the EBRD operates. EBRD is headquartered at-

    a)      Washington, D.C., United States

    b)      London, United Kingdom

    c)       New York, United States

    d)      Glasgow, United Kingdom

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

    SBI Clerk Exam 2018: Approximation/Simplification Quiz

    6. Which of the following banks has launched India's first home loan linked to the 3-month Government of India Treasury Bill benchmark rate?

    a)      State Bank of India (SBI)

    b)      Citibank India

    c)       ICICI Bank

    d)      Barclays Bank PLC

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

    Note: Citi India has launched India's first home loan linked to the 3-month Government of India Treasury Bill benchmark rate. This will give home buyers the opportunity to take part in a floating rate benchmarked to a publicly available external reference rate, which is driven by market forces, and in line with international markets such as the US, Singapore, Taiwan and Hong Kong.

     7. Which of the following has recently received approval of market regulator SEBI (Securities and Exchange Board of India) to become a registered Investment Advisor?

    a)      Fino Payments Bank

    b)      Paytm Money Limited

    c)       Paytm Mutual Fund

    d)      Airtel Payments Bank

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

    SBI PO Exam 2018: Vocabulary Quiz from newspaper                

    8. The Centre government recently constituted a committee to consider ways for further development of the financial technology (Fintech) sector in India. The committee will be headed by-

    a)      Nandan Nilekani

    b)      Subhash Chandra Garg

    c)       Viral V. Acharya

    d)      R Gandhi

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

    9. Azlan Shah Cup is associated with which of the following sports?

    a)      Cricket

    b)      Hockey

    c)       Table Tennis

    d)      Badminton

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

    10. International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking is observed every year on-

    a)      12th June

    b)      21st June

    c)       5th June

    d)      26th June

    e)      None of these

    Ans: Option (e)

    Salary and Allowances of SBI PO

    How to prepare SBI Clerk Exam 2018

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF