1. Home
  2. |  
  3. SSC 2019 |  

Memory Based Questions: SSC CPO SI and ASI 2018-19 Online Exam

Mar 15, 2019 10:51 IST
    Memory Based Questions: SSC CPO SI and ASI 2018-19 Online Exam
    Memory Based Questions: SSC CPO SI and ASI 2018-19 Online Exam

    SSC CPO SI and ASI 2018-19 Online Exams have been started from 12th March 2019 and will last till 16th March, 2019. In this article we are going to share the important memory based Questions as per the feedback received by the candidates who have appeared for SSC CPO SI and ASI 2018-19 Online Exam. Candidates are advised to definitely cover these questions for scoring high marks in the Exam.

    Let’s have a look at the Important Questions that are being covered in the SSC CPO SI and ASI 2018-19 Online Exam:

    Click here to know the SSC CPO SI and ASI 2018-19 Online Exam Analysis

    General Awareness Section (GK and Current Affairs 50 Questions)

    This section was mainly covered by Current Affairs Questions (15-20 Questions) and rest by GK questions (20-30 Questions). Below are some memory based questions from General Awareness Section of CPO SI and ASI 2018-19 Online Exam:

    1. Smallest Union Territory of India

    Answer: Lakshadweep

    2. Where is Dachigam Wildlife Sanctuary located?

    Answer: Srinagar, Jammu and Kashmir

    3. Which of following does not touches the border of Bangladesh:  Manipur, Tripura, Meghalaya, Mizoram?

    Answer: Manipur

    4. TRAI was established under which Act?

    Answer: Telecom Regulatory authority of India was established on 20 February 1997 by an Act of Parliament to regulate telecom services and tariffs in India.

    5. Rauf dance is from which State?

    Answer: Jammu and Kashmir

    6. Color of sky is blue due to?

    Answer: Dispersion of Light

    7. Folk dance of Odisha.

    Answer: Ghumura Dance

    8. Who is the author of the book ‘Origin of Species’?

    Answer: Charles Darwin

    9. Article 368 of the Indian Constitution deals with:

    Answer: Article 368 (1) of the Constitution of India grants constituent power to make formal amendments and empowers Parliament to amend the Constitution by way of addition, variation or repeal of any provision according to the procedure laid down therein, which is different from the procedure for ordinary legislation.

    10. Study of Virus is known as

    Answer: Virology

    11. Khajuraho was built by:

    Answer: Chandela Dynasty

    12. Odisha farmer’s scheme:

    Answer: Kalia Scheme

    13. Which is the first State/UT banned plastic from 1 march?

    Answer: Puducherry

    14. When did Battle of Chausa fought?

    Answer: 26 June 1539

    15. What was the name of Swami Dayanand Saraswati when he was born?

    Answer: Mul Shankar

    16. Study of fungi is known as:

    Answer: Mycology

    17. 4th wicket keeper to catch 5 catches in test:

    Answer: Rishab Pant

    18. Weight of H2SO4:

    Answer: 98.079 g/mol

    Click here to know the Detailed Syllabus of SSC CPO SI and ASI 2018-19 Exam

    General Intelligence and Reasoning Section 50 Questions)

    This section covered questions from both verbal and non-verbal reasoning section consisting of total 25 Questions of easy to moderate level. Below are some memory based questions from General Intelligence and Reasoning Section of CPO SI and ASI 2018-19 Online Exam:

    Directions (1 - 2): In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of (: :) and one word is given on another side (: :) while another word is to be found from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear. Choose the correct alternative.

    1. 12: 20 :: 30: __?

    a) 40

    b) 42

    c) 50

    d) 44

    Answer: (b)

    Explanation:

    12 is 32 + 3

    20 is 42 + 4

    30 is 52 + 5

    And 62 + 6 = 42

    2. United States: Bald eagle :: India  : ?

    a) Cheetah

    b) Lion

    c) Sparrow

    d) Peacock

    Answer: (d)

    Explanation: As Bald eagle is the national bird of US; similarly Peacock is the national bird of India.

    Directions (3 - 4): Some groups of letters are given, all of which, except one, share a common similarity while one is different.

    3. Choose the odd one out.

    a) Triangle   

    b) Trifle

    c) Triathlon

    d) Trilingual

    Answer: (b)

    Explanation: Except (b), tri indicates ‘three’.

    4. Choose the odd one out.

    a) Volcanoes

    b) Tsunamis

    c) Tornadoes

    d) Explosion

    Answer: (d)

    Explanation: All except (d), are natural calamities.

    Directions (5 - 6): Choose the next number in the series from the options below:

    5. 26, 24, 20, 18, 14, ?

    a) 8

    b) 10

    c) 12

    d) 11

    Answer: (c)

    Explanation: Sequence of -2, -4 is being followed in the question.

    6. 0, 1, 1, 2, 4, 8, ?

    a) 12

    b) 15

    c) 14

    d) 16

    Answer: (d)

    Explanation: Every term is the sum of all its previous numbers. So the last number should be 16.

    7. In a certain code ‘415’ means ‘milk is hot’; ‘18’ means ‘hot soup’; and ‘895’ means ‘soup is brown’. What number will indicate the word ‘brown’?

    a) 9

    b) 8

    c) 5

    d) 4

    Answer: (a)

    Explanation: The code for ‘hot’ is 1. So, the code of ‘soup’ is 8. Now, the code for ‘is’ is 5. Hence, we can say that the code for ‘brown’ is 9.

    8. If CEJQ is coded as XVQJ, then BDIP will be coded as:

    a) WURQ

    b) YWRK 

    c) WUPI

    d) YWPI

    Answer: (b)

    Explanation:

    The first 13 letters of the alphabet are coded by the 13 letters of the alphabet in reverse, i.e.

    = A B C D E F G H I J K L M (first 13 letters)

    = Z Y X W V U T S R Q P O N (13 letters in reverse)

    It is obvious from the above coding scheme that:

    B = Y, D = W, I = R and K = P or P = K

    Therefore, B D I P will be coded as Y W R K.

    9. Introducing ‘Rakesh’, Raj said, “he is the son of the only son of my grandfather”. How is ‘Rakesh’ related to Raj?

    a) Son 

    b) Brother

    c) Father

    d) Nephew

    Answer: (b)

    Explanation: The only son of Raj’s grandfather is the father of Raj and Rakesh is the son of Raj’s father, Hence Rakesh is the brother of Raj.

    10. Ram facing south. He turns right and walks 40 metre. Then he turns right again and walks 20 metre. Then he turns left and walks 20 metre and then turning right walk 40 metre. Then he turns right again and walks 120 metre. In which direction he is from the starting point?

    a) North-East

    b) North-West

    c) North

    d) West

    Answer: (a)

    Explanation:


    11. Anjali runs faster than Kiran, Preeti runs slower than Charu, Charu runs slower than Kiran. Who is the slowest runner?

    a) Kiran

    b) Preeti

    c) Charu

    d) Anjali

    Answer: (b)

    Explanation:

    From the given information we get the following.

    Anjali > Kiran > Charu > Preeti

    Hence, Preeti is the slowest runner.

    12. In the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

    _ cd _ ac _ b _ _ dbacd _

    a) abdbca

    b) abdacb

    c) abdbac

    d) acdbad

    Answer: (b)

    Explanation: The series acdb/ acdb/ acdb/ acdb. Thus, the pattern ' acdb ' is repeated.

    13. In the following question, choose the correct mirror image from the alternatives (a), (b), (c) and (d), when mirror is placed on the line AB.

    Answer: (b)

    Explanation: Option (b) is correct.

    14. Choose a figure which would most closely resemble the unfolded form of the last question figure.

    Answer: (b)

    Explanation: Option (b) is correct.

    15. In the following question, a part of question figure is missing. Find out from the given answer figures (a), (b), (c) and (d), that can replace the ‘?’ to complete the question figure.

    Answer: (b)

    Explanation:


    16. In the question given below there are four figures given out of which three are similar or related in some manner. Find the figure which is odd one out.

    Answer: (a)

    Explanation: ‘+’ is always opposite to ‘–’ and ‘*’ is opposite to ‘÷’.

    17. Which letter replaces the question mark?

    a) B

    b) C

    c) H

    d) J

    Answer: (a)

    Explanation: In each diagram, letters are written in sequence, starting in the top left circle and moving clockwise around the other 3 outer circles, in steps given by the numerical value of the central letter each time.

    18. Two positions of a cube are as follows.

    Point out which number will be on the top if number 3 is at the bottom.

    a) 1

    b) 6

    c) 5

    d) 2

    Answer: (b)

    Explanation:

    The faces adjacent to 3 are 1, 4, 2 and 5.

    So, 6 is on the top when 3 is at the bottom.

    19. In the following question, you are given a figure (?) followed by four alternative figures a), b), c) and d) such that figure (?) is embedded in one of them. Find out the alternative figure which contains figure (?) as its part.

    Answer: (b)

    Explanation: The correct answer is option (b).

    Click here to know the latest Exam pattern of SSC CPO 2018-19 Exam including Paper-I, Paper-II, Physical and Medical Tests

    English Comprehension (50 Questions)

    This section covered topics from English Grammar, Vocabulary and Reading Comprehension Section (50 Questions). Below are some memory based questions from English of CPO SI and ASI 2018-19 Online Exam:

    1. In the following question, the first word is given in capital letters followed by four alternative words. Select from the alternatives the word nearest in meaning to the word given in capital letters.

    NOMINAL

    a) Formal

    b) Simple

    c) Theoretical

    d) Insignificant

    Answer: (d)

    Explanation: Both ‘Nominal’ and ‘Insignificant’ means very small.

    2. In the following question, the first word is given in capital letters followed by four other words, one of which is the antonym of the first word. Find the word.

    INFUSION

    a) Combination

    b) Separation

    c) Concoction

    d) Injection

    Answer: (b)

    Explanation: Infusion means the introduction of a new element or quality into something and ‘Separation’ is the exact opposite word.

    Directions (3 - 4): The following sentences can be replaced with one word from the options given below them. Choose the correct word and mark as your answer.

    3. Instrument used for measuring the force and velocity of winds

    a) Altimeter

    b) Barometer

    c) Audiometer

    d) Anemometer

    Answer: (d)

    Explanation: Anemometer is an instrument for measuring the speed of the wind, or of any current of gas.

    4. Arrangements of events according to dates or times of occurrence

    a) Ecology

    b) Etymology

    c) Chronology

    d) Cytology

    Answer: (c)

    Explanation: Chronology means the arrangement of events or dates in the order of their occurrence.

    Directions (5 - 7): Each of the following sentences is divided in to four parts. Any of the parts may contain an error. Select the part that has an error. Select option (d), if you find no error in the sentence. Ignore punctuation errors if any.

    5. Due to me being a fresher, (a)/ I was unable to (b)/ get hands on the work (c).

    Answer: (a)

    Explanation: Replace ‘me’ by ‘my’.

    6. In need of money, (a)/ he sold out his car (b)/ to one of his neighbors (c).

    Answer: (b)

    Explanation: Remove ‘out’, as it is redundant.

    7. Ever since the government (a)/ announced its new plans, (b)/ the private sector had run into heavy weather (c).

    Answer: (c)

    Explanation: Replace ‘had’ by ‘have’.

    Directions (8 - 10): In the following questions each sentence has an underlined part that can be improved by replacing the part with one among the four options given below. Choose the correct option and if you think no improvements can be made, then select (d) as your answer.

    8. I am will be leaving Delhi tonight and I will be back after a month.

    a) To leave for

    b) Leaving for

    c) Might be leaving

    d) May be leaving

    Answer: (b)

    Explanation: The grammatically correct sentence would be “I am leaving for Delhi tonight and I will be back after a month”.

    9. Although she always lived in India, but her ancestors are from Nepal.

    a) Although she is

    b) Because she has

    c) Because she

    d) Although she has

    Answer: (d)

    Explanation: The grammatically correct sentence would be “Although she has always lived in India, but her ancestors are from Nepal”.

    10.  If you had spent all your money, you wouldn't buy this car; but you did spend all your money and now you can buy this car.

    a) you did spent

    b) you didn't spent

    c) you didn't spend

    d) you does spent

    Answer: (c)

    Explanation: The grammatically correct sentence would be “If you had spent all your money, you wouldn't buy this car; but you didn't spend all your money and now you can buy this car”.

    Directions (11 - 14): The following sentences have a certain phrase highlighted in bold. Choose the correct phrase from the options given below to replace the highlighted phrase and make it grammatically correct. Ignore punctuation errors if any.

    11. My brother lives in Chennai, so I only get to see him twice in a blue moon.

    a) Twice in a blue moon

    b) Once in a blue night

    c) Thrice in a blue moon

    d) Once in a blue moon

    Answer: (d)

    Explanation: The phrase ‘Once in a blue moon’ means something that happens very rarely.

    12. The company that looked so solid and dependable turned out to be a house of bricks.

    a) A house of dead

    b) A house of people

    c) A house of cards

    d) A house of stones

    Answer: (c)

    Explanation: The phrase ‘A house of cards’ means an organization or a plan that is very weak and can easily be destroyed.

    13. Which of the following spellings is correct?

    a) Vacuum

    b) Vaccum

    c) Vacum

    d) Vaccuum

    Answer: (a)

    Explanation: Option (a) is the correct answer.

    14. Which of the following spellings is correct?

    a) Rythem

    b) Rythm

    c) Rhythm

    d) Rhythem

    Answer: (c)

    Explanation: Option (c) is the correct answer.

    Click here to know the Preparation Tips and Strategy for SSC CPO SI and ASI 2018-19 Exam

    Quantitative Aptitude (50 Questions)

    1. What is the maximum number of people who can share 40 five-rupee notes, 32 ten-rupee notes and 16 twenty-rupee notes equally?

    a) 8

    b) 12

    c) 26

    d) 30

    Answer: (a)

    Explanation: Required number is = HCF of 40, 32 and 16 = 8

    2. Find the greatest number that will divide 373, 427 and 584 leaving remainder 9, 11 and 12 respectively.

    a) 52

    b) 48

    c) 28

    d) 32

    Answer: (a)

    Explanation: Greatest number that will divide 373, 427 and 584 leaving remainder 9, 11 and 12 respectively

    = HCF of 364, 416 and 572

    = 52

    3. A train travels from X to Y at the rate of 35 km per hour and from Y to X at the rate of 55 km/hr. What is the average rate for the whole journey?

    a) 34 km/hr   

    b) 35.11 km/hr

    c) 42.77 km/hr

    d) 36 km/hr

    Answer: (c)

    Explanation: Average speed = (2 ×35 ×55)/90  = 42.77km/hr

    4. Find out the ratio of length and the area of a rectangle if the ratio of length & perimeter of rectangle is 1:6 and the area of rectangle is 1152 sq.m?

    a) 1:20 

    b) 2:10

    c) 1:24

    d) 2:13

    Answer: (c)

    Explanation:

    Let the length is x & perimeter be 6x

    Let the breadth be B

    Then 2(x + B) = 6x

    x + B = 3x

    B = 2x

    Now

    Length × breadth = area

    x × 2x = 1152

    2 x 2 = 1152

    x = 24

    Hence length = 24 m

    Ratio of length: area

    24:576

    1:24

    5. Salaries of Ritu and Shweta are in the ratio 2: 3. If the salary of each is increased by Rs. 1000, the new ratio becomes 40: 57. What is Shweta's salary?

    a) Rs. 17,000

    b) Rs. 20,000

    c) Rs. 25,500

    d) Rs. 19,000

    Answer: (d)

    Explanation: Let the original salaries of Ritu and Shweta be Rs. 2x and Rs. 3x respectively.

    Then, (2x+1000)/(3x+1000)  = 40/57

    57(2x + 1000) = 40(3x + 1000)

    6x = 17,000

    3x = 8,500

    Sumit's present salary = (3x + 2000) = Rs.(8500 + 1000) = Rs. 9,500.

    6. Ram buys an article costing Rs. 3924. The rate of sales tax is 9%. He tells the shopkeeper to give a discount on the price of the article to such an extent that she has to pay Rs. 3924 inclusive of sales tax. The discount required is:

    a) Rs. 400

    b) Rs. 324

    c) Rs.390

    d) Rs.460

    Answer: (b)

    Explanation:

    Sale price = 3924, Tax = 9%

    Cost price = 3924/109 × 100 = 3600

    Marked price = 3924

    Required discount = 3924 -3600 = 324

    7. A laptop is marked at Rs. 38,000 and available at a discount of 10%. The shopkeeper gives the buyer another off-season discount and sells the LCD for Rs.30, 780. Then the off-season discount is:

    a) 9%

    b) 10%

    c) 7%

    d) 8%

    Answer: (b)

    Explanation: Marked price = 38,000

    38,000 X 9/100 (100 - x) * = 30780

    X = 10%.

    8. Two numbers are less than a third number by 50% and 55% respectively. The per cent by which the second number is less than the first is:

    a) 10

    b) 7

    c) 4

    d) 3

    Answer: (a)

    Explanation:

    Third number = 100

    First number = 50

    Second number = 45

    So, required percentage = 5/50  * 100 = 10%.

    9. Simple interest on a certain sum of money for 3 years at 7% per annum is half the compound interest on Rs. 16000 for 2 years at 10% per annum. The sum placed on simple interest is:

    a) Rs 3750

    b) Rs 3950

    c) Rs 8000

    d) Rs 4150

    Answer: (c)

    Explanation:

    C.I = 16,000 (1 + 10/100)2 - 16,000

    So S.I. = 3360/2 = 1680

    Sum = (S.I.*100)/(R*T)

    = (1680*100)/(3*7)

    = Rs. 8000

    Click here to know the detailed Job Profile, Salary Structure and Promotion Policy for the post of SSC Sub-Inspector in CAPF and Delhi Police

    10. Two trains starting at the same time from two stations 800 km apart and going in opposite direction cross each other at a distance of 460 km from one of the stations. What is the ratio of their speeds?

    a) 11:9

    b) 23:17

    c) 18:4

    d) None of these

    Answer: (b)

    Explanation:  In same time, they cover 460 km and 340 km respectively.

    For the same time speed and distance is inversely proportional.

    So ratio of their speed = 460: 340 = 23: 17

    11. Ram and Shyam can do a piece of work in 45 and 40 days respectively. They began the work together but Ram leaves after some days and Shyam finished the remaining work in 23 days. Then A has worked for:

    a) 9

    b) 21

    c) 32

    d) None of these

    Answer: (a)

    Explanation:

    Work done by Ram in one day = 1/(45 ) and by Shyam = 1/40

    Work done by both in days = (8+9)/360  =  17/360

    Work done by Shyam = 9 × 23 = 207,

    Remaining work is done by Ram & Shyam =  (360 -207)/17 = 9 days.

    12. A tap can fill a tank in 72 minutes and another can empty it in 36 minutes. If the tank is already half full and both the taps are opened together, the tank will be:

    a) Filled in 9 minutes

    b) Filled in 18 minutes

    c) Emptied in 12 minutes

    d) Emptied in 36 minutes

    Answer: (d)

    Explanation: A pipe filled a tank in 72 minutes and another emptied in 36 minutes.

    Tank is half full, time taken to fill the half tank = 1/72 - 1/36 = -1/72 X 2/1 = -1/36, implies it will empty it in 36 minutes.

    Directions (13-16): The following table shows the circulation (in thousands) of 5 Magazines in four major cities for the year 2014-2015. Based on the data, answer the questions below:

    Magazine

    Jaipur

    Chennai

    Pune

    Hyderabad

    Frontline

    121

    136

    118

    111.5

    Yojana

    108

    123

    120

    102

    Forbes India

    97.5

    98

    87

    93

    The Economist

    92.1

    96

    96

    94.6

    Industry 2.0

    89.9

    97.2

    102

    100

    13. Which Magazine has the highest circulation amongst all?

    a) Industry 2.0

    b) Yojana

    c) The Economist

    d) Frontline

    Answer: (d)

    Explanation:

    Magazine

    Total Circulation

    Frontline

    486.50

    Yojana

    453.00

    Forbes India

    375.50

    The Economist

    378.70

    Industry 2.0

    389.10

    14. What is the difference between the lowest two circulating Magazines?

    a) 3200

    b) 320

    c) 2900

    d) 3100

    Answer: (a)

    Explanation:

    Magazine

    Total Circulation

    Frontline

    486.50

    Yojana

    453.00

    Forbes India

    375.50

    The Economist

    378.70

    Industry 2.0

    389.10

    The difference between magazine The Economist and Forbes India circulations is

    378.70 - 375.50 = 3.2 × 1000 = 3200

    15. What is the ratio of circulation of Frontline to the circulation of The Economist in Chennai?

    a) 18:15

    b) 17:12

    c) 12:17

    d) 14:17

    Answer: (b)

    Explanation: The ratio is 136:96 that is 34:24 or 17:12.

    16. What percentage of the total Magazines circulation is the circulation of Industry 2.0?

    a) 18%

    b) 18.78%

    c) 18.58%

    d) 18.68%

    Answer: (d)

    Explanation:

    Magazine

    Total Circulation

    Frontline

    486.50

    Yojana

    453.00

    Forbes India

    375.50

    The Economist

    378.70

    Industry 2.0

    389.10

    Total

    2082.80

    The required percentage is 389.1/2082.8×100 = 18.68%

    17. By how much percentage Forbes India increase its circulation to become the highest circulating Magazine amongst all?

    a) 30.56%

    b) 29%

    c) 29.56%

    d) 25.96%

    Answer: (c)

    Explanation: The difference between the circulation of Frontline and Forbes India is 111000.

    Percentage increase is thus, 111000/375500 × 100 = 29.56%

    18. O is the centre of circle and∠DAB=30°. Calculate the value of x and y.


    a) 60°, 120°

    b) 130, 100° 

    c) 80, 140°

    d) 120°, 80°

    Answer: (a)

    Explanation: ABCD is a cyclic quadrilateral

     30° + y° = 180° y = 140°

    Clearly, OAB is an isosceles triangle with OA = OB

    So OBA = OAB = 30°

    AOB = 180° - (30 + 30°) = 120°

    Hence, x = 180° – 120° = 60°

    (x, y) = (60°, 120°)

    = 1600 × 1/2

    = 800 cm2

    19. In the given figure if PQ||RS, then find out the value of PSR:


    a) 70° 

    b) 50°

    c) 45°

    d) 75°

    Answer: (b)

    Explanation: When a transversal intersects two parallel lines then summation of one side angles will be 180°.

    So, Q +R = 180°

    R = 180° - Q

    R = 180° - 90° = 90°

    In PQRS,

    SPT + PTR + TRS + RSP = 360°

    90° + 130° + 90° + RSP = 360°

    RSP = (360° - 310°)

    RSP = 50°

    20. In the following figure AB||DF, AC||FE and CB||ED. If DE = 18 cm then CB = ?


    a) 36 cm 

    b) 42 cm 

    c) 48 cm 

    d) None of these

    Answer: (a)

    Explanation:

    AB||DF and AC||FE.

    Therefore, AEFD is a Parallelogram.

    So, DEBF and EFCD are also parallelogram.

    Therefore, ED = BF and ED = FC

    Therefore, DE = 1/2 CB

    CB = 36 cm

    21. The area of the circumcircle of a square and the area of the in circle of a square is proportionate to each other in the ratio of:

    a) 2 : 1

    b) √2 : 1

    c) √2 : √3

    d) √3 : 1

    Answer: (a)

    Explanation:

    Let the side of square = a

    Radius of the circumcircle of square = (a√2)/2 and

    Radius of the in circle of the square = a/2

    (Area of circumcircle) / (area of in circle) = (π (a√2)/2)2) / (π (a/2)2) = 21

    Click here to know the detailed Job Profile, Salary Structure and Promotion Policy for the post of SSC Assistant Sub-Inspector (ASI) in CISF

     

    As per the feedback shared by the candidates who have appeared this year for SSC CPO SI and ASI 2018-19 Online Exam, the questions asked in Reasoning, Maths, English and General Awareness Section were of Easy to moderate level. Candidates are advised to go through the above questions thoroughly for scoring high marks in this section.

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below