Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC Reasoning Free Practice Set: Logic Sequence of Words (Set-4)

Dec 7, 2017 15:45 IST
    SSC reasoning pratice set
    SSC reasoning pratice set

    In SSC exams, You will find at least one question out of Logic sequence of words in Tier-1 exams. This topic can be comprised of questions based on English Dictionary, Various stages of a process, Sequence in ascending or descending order and sequence of objects in a group. You will get four options for each question.

    Banking & SSC eBook

    In this article, we have shared a set of 20 questions of Logic Sequence of Words with answers relevant to SSC exams. Attempt all of them and match your answers with the given answer key-

    SSC Reasoning Free Questions: Logic Sequence of words

    Take Online Quiz

    Q1. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Never    2. Sometimes    3. Generally    4. Seldom    5. Always

    A. 5, 2, 1, 3, 4

    B. 5, 2, 4, 3, 1

    C. 5, 3, 2, 1, 4

    D. 5, 3, 2, 4, 1

    Ans.:-  D

    Q2. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Index    2. Contents    3. Title    4. Chapters    5. Introduction

    A. 2, 3, 4, 5, 1

    B. 3, 2, 5, 1, 4

    C. 3, 2, 5, 4, 1

    D. 5, 1, 4, 2, 3

    Ans.:-  C

    Q3. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Income    2. Status    3. Education    4. Well-being    5. Job

    A. 1, 2, 5, 3, 4

    B. 1, 3, 2, 5, 4

    C. 3, 1, 5, 2, 4

    D. 3, 5, 1, 2, 4

    Ans.:-  D

    Q4. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Table    2. Tree    3. Wood    4. Seed    5. Plant

    A. 1, 2, 3, 4, 5

    B. 1, 3, 2, 4, 5

    C. 4, 5, 2, 3, 1

    D. 4, 5, 3, 2, 1

    Ans.:-  C

    Q5. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Windows    2. Walls    3. Floor    4. Foundation    5. Roof    6. Room

    A. 4, 1, 5, 6, 2, 3

    B. 4, 2, 1, 5, 3, 6

    C. 4, 3, 5, 6, 2, 1

    D. 4, 5, 3, 2, 1, 6

    Ans.:-  B

    Q6. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Presentation    2. Recommendation    3. Arrival    4. Discussion    5. Introduction

    A. 3, 5, 1, 4, 2

    B. 3, 5, 4, 2, 1

    C. 5, 3, 1, 2, 4

    D. 5, 3, 4, 1, 2

    Ans.:-  A

    Q7. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Butterfly    2. Cocoon    3. Egg    4. Worm

    A. 1, 3, 4, 2

    B. 1, 4, 3, 2

    C. 2, 4, 1, 3

    D. 3, 4, 2, 1

    Ans.:-  D

    Q8. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Rain    2. Monsoon    3. Rescue    4. Flood    5. Shelter    6. Relief

    A. 1, 2, 3, 4, 5, 6

    B. 1, 2, 4, 5, 3, 6

    C. 2, 1, 4, 3, 5, 6

    D. 4, 1, 2, 3, 5, 6

    Ans.:-  C

    Q9. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Milky way    2. Sun    3. Moon    4. Earth    5. Stars

    A. 1, 4, 3, 2, 5

    B. 2, 3, 4, 5, 1

    C. 3, 4, 2, 5, 1

    D. 4, 3, 2, 5, 1

    Ans.:-  C

    Q10. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Foetus    2. Child    3. Baby    4. Adult    5. Youth

    A. 1, 2,4, 3, 5

    B. 1,3,2,5,4

    C. 2, 3, 5, 4, 1

    D. 5, 4, 2, 3, 1

    Ans.:-  B

    Q11. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Sea    2. Rivulet    3. Ocean    4. River    5. Glacier

    A. 5, 2, 1, 3, 4

    B. 5, 2, 4, 1, 3

    C. 5, 4, 2, 3, 1

    D. 5, 4, 3, 2, 1

    Ans.:-  B

    Q12. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Doctor    2. Fever    3. Prescribe    4. Diagnose    5. Medicine

    A. 1, 4, 3, 2, 5

    B. 2, 1, 3, 4, 5

    C. 2, 1, 4, 3, 5

    D. 2, 4, 3, 5, 1

    Ans.:-  C

    Q13. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Reading    2. Composing    3. Writing    4. Printing

    A. 1, 3, 2, 4

    B. 2, 3, 4, 1

    C. 3, 1, 2, 4

    D. 3, 2, 4, 1

    Ans.:-  D

    Q14. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Hecto    2. Centi    3. Deca    4. Kilo    5. Deci

    A. 1, 3, 4, 5, 2

    B. 1, 5, 3, 4, 2

    C. 2, 5, 3, 1, 4

    D. 5, 2, 1, 4, 3

    Ans.:-  C

    Q15. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Honey    2. Flower    3. Bee    4. Wax

    A. 1, 3, 4, 2

    B. 2, 1, 4, 3

    C. 2, 3, 1, 4

    D. 4, 3, 2, 1

    Ans.:-  C

    Q16. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Probation    2. Interview    3. Selection 4. Appointment    5. Advertisement    6. Application

    A. 5, 6, 2, 3, 4, 1

    B. 5, 6, 3, 2, 4, 1

    C. 5, 6, 4, 2, 3, 1

    D. 6, 5, 4, 2, 3, 1

    Ans.:-  A

    Q17. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Country    2. Furniture    3. Forest    4. Wood    5. Trees

    A. 1, 3, 5, 4, 2

    B. 1, 4, 3, 2, 5

    C. 2, 4, 3, 1, 5

    D. 5, 2, 3, 1, 4

    Ans.:-  A

    Q18. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Site    2. Plan    3. Rent    4. Money    5. Building    6. Construction

    A. 1, 2, 3, 6, 5, 4

    B. 2, 3, 6, 5, 1, 4

    C. 3, 4, 2, 6, 5, 1

    D. 4, 1, 2, 6, 5, 3

    Ans.:-  D

    Q19. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Key    2. Door    3. Lock    4. Room    5. Switch on

    A. 1, 2, 3, 5, 4

    B. 1, 3, 2, 4, 5

    C. 4, 2, 1, 5, 3

    D. 5, 1, 2, 4, 3

    Ans.:-  B

    Q20. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. District    2. Village    3. State    4. Town    5. City

    A. 2, 4, 1, 5, 3

    B. 2, 1, 4, 5, 3

    C. 5, 3, 2, 1, 4

    D. 2, 5, 3, 4, 1

    Ans.:-  A

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF