1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

UPSC Civil Services (IAS) Exam Science and Technology: ISRO Questions

May 5, 2016 17:41 IST

    The UPSC aspirants find Science and Technology as one of the most uncertain sections of Civil Services IAS Prelims Exam. As per the recent trend of asking questions in IAS Prelims Exam, Science and Technology questions are completely based on the recent events and developments in the field of Science and Technological development. So, it is very difficult for the UPSC IAS aspirants to scrutinise and remember all the events at a time.

    Here, we have provided Multiple Choice Questions of Science and Technology for the UPSC IAS Prelims Exam which are completely based on the recent events and developments in the area of Science and Technology.

    1. Consider the following statements regarding the seventh navigation satellite launched by ISRO:

    I. ISRO, on 28 April 2016, launched India’s seventh navigation satellite of the Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS 1G) into a Sub-Geosynchronous Transfer Orbit (Sub-GTO) on-board PSLV-C33.
    II. The satellite was launched from the First Launch Pad (FLP) of the Satish Dhawan Space Centre, Sriharikota, which is situated 90 kms from Chennai.
    III. As in the previous six launches of IRNSS satellites, PSLV-C33 used ‘XL’ version of PSLV equipped with six strap-ons, each carrying 12 tons of propellant.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above
    Answer: d

    Explanation: Indian Space Research Organization (ISRO) on 28 April 2016 launched India’s seventh navigation satellite of the Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS 1G) into a Sub-Geosynchronous Transfer Orbit (Sub-GTO) on-board PSLV-C33. With this launch, India successfully joined the elite group of countries that have their own navigation system technology to cater to the mammoth navigational needs. A geostationary or geosynchronous orbit is one in which the satellite is always in the same position with respect to the rotating Earth. The satellite orbits at an elevation of approximately 35,790 km because that produces an orbital period (time for one orbit) equal to the period of rotation of the Earth (23 hrs, 56 mins, and 4.09 secs). Polar-orbiting satellites provide a more global view of Earth, circling at near-polar inclination (the angle between the equatorial plane and the satellite orbital plane -- a true polar orbit has an inclination of 90 degrees). Orbiting at an altitude of 700 to 800 km, these satellites cover best the parts of the world most difficult to cover in situ (on site).

    S.No

    Navigation Satellites

    Launch Vehicle

    Date of Launching

    1

    IRNSS-1A

    PSLV- C22

    1 July, 2013

    2

    IRNSS-1B

    PSLV- C24

    4 April, 2014

    3

    IRNSS-1C

    PSLV- C26

    16 October, 2014

    4

    IRNSS-1D

    PSLV- C27

    28 March, 2015

    5

    IRNSS- 1E

    PSLV- C31

    20 January, 2016

    6

    IRNSS- 1F

    PSLV- C32

    10 March, 2016

    7

    IRNSS- 1G

    PSLV- C33

    28 April, 2016

    2. Consider the following statements regarding the features of IRNSS:

    I. It consists of seven satellites to provide real-time data on the position of objects to aid road, air and maritime traffic apart from providing mapping and tracking services.
    II. It is an independent regional navigation satellite system designed to provide position information in the Indian region and 1500 km around the Indian mainland.
    III. It would provide two types of services, namely, Standard Positioning Services (SPS), which will be provided to all users, and Restricted Services (RS) that will be provided to authorised users only.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation: Other features of IRNSS are:

    It would provide two types of services, namely, Standard Positioning Services (SPS), which will be provided to all users, and Restricted Services (RS) that will be provided to authorised users only.

    Out of the seven satellites of the system, three are geostationary and four are non-geostationary.

    By using the IRNSS as a platform, the Government of India is planning to launch its own Global Navigational Satellite Services, GINS (Global Indian Navigation Satellite) system. It is similar to the Global Positioning System (GPS) of the USA.

    IRNSS will provide geo-spatial coverage of India and its environs in a circle extending roughly about 1,500 km beyond the country's political borders. As of now, the IRNSS' average accuracy is less than that of GPS. The Global Positioning System (GPS) is a satellite-based navigation system made up of a network of 24 satellites placed into orbit by the U.S. Department of Defence.

    3. Which of the following countries do not have their own navigation system technology to cater to the mammoth navigational needs?

    a. USA
    b. UK
    c. Russia
    d. China

    Answer: b

    Explanation: With the launch of IRNSS 1G, India successfully joined the elite group of countries that have their own navigation system technology to cater to the mammoth navigational needs. Other countries in the league include:

    US Air Force owns Global Positioning System (GPS)

    Russia owns GLONASS

    China owns BeiDou, which is expanding into a global system. It is also operated by its military.

    Europe - GALILEO is a civil global system

    4. ISRO Scientists recently made world’s lightest material ‘Silica Aerogel’, the key characteristics of the mater ‘Silica Aerogel’ are:

    I. The material is so light weight that it can be delicately placed on a flower head.
    II. It has an excellent thermal resistance and if it is used as filler in soldiers' uniforms it can save many lives at the Siachen glacier.
    III. Frozen smoke can be also used to make light weight clothing, if painted on windows it can keep buildings cool or warm.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation: Scientists at the Vikram Sarabhai Space Centre, Thiruvananthapuram indigenously manufactured the world's lightest synthetic material called ‘silica aerogel’ or ‘blue air’ or ‘frozen smoke’. Silica Aerogel is the lightest synthetic material ever made by man.

    5. Consider the following statements regarding the GIRI Radar System:

    I. The Indian Space Research Organisation (ISRO) on 21 March 2016 established the Gadanki Ionospheric Radar Interferometer (GIRI) near Tirupati in Andhra Pradesh.
    II. It was set up at the National Atmospheric Research Laboratory (NARL) which is an autonomous research institute of the Department of Space.
    III. GIRI is a 30 MHz radar system that will be engaged in meteor and space weather research in a comprehensive way.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation: The Indian Space Research Organisation (ISRO) on 21 March 2016 established the Gadanki Ionospheric Radar Interferometer (GIRI) near Tirupati in Andhra Pradesh. Its primary objective is to carry out unattended observations towards studying the forcing from the sun like variation in solar flux, solar flare and magnetic storm on the ionospheric irregularities. The Ionospheric Radar has been designed to find out the irregularities or any variations taking place on the range of Ionosphere.

    6. Consider the following statements regarding the sixth navigation satellite launched by ISRO:

    I. The Indian Space Research Organization (ISRO) on 10 March 2016 launched the country’s sixth Indian Regional Navigational Satellite System (IRNSS)-1F, on board the trusted launch vehicle PSLV C-32.
    II. The lift off took place from the second launch pad of the Satish Dhawan Space Centre (SDSC) SHAR, Sriharikotta.
    III. The Mission life of IRNSS-1F is 12 years

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation: The Indian Space Research Organization (ISRO) on 10 March 2016 launched the country’s sixth Indian Regional Navigational Satellite System (IRNSS)-1F, on board the trusted launch vehicle PSLV C-32. Satellite IRNSS-1F was launched after the 54-and-a-half hour countdown that started on 8 March 2016. XL version of PSLV was used in PSLV-C32 and it was the twelfth time that the 'XL' configuration was flown.

    7. Consider the following statements regarding the features of Indian Regional Navigational Satellite System (IRNSS)-1F:

    I. The lift off mass of IRNSS – 1F is 1425 kg and the dry mass is 598 kg.
    II. The two solar arrays of IRNSS-1F consisting of Ultra Triple Junction solar cells generate about 1660 watts of electrical power.
    III. Highly accurate Rubidium atomic clock is the part of the navigation payload of the satellite.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation: Other salient features of IRNSS-1F are:

    The lift off mass of IRNSS – 1F is 1425 kg and the dry mass is 598 kg.

    Its configuration is similar to that of IRNSS-1A, 1B, 1C, 1D AND 1E.

    The two solar arrays of IRNSS-1F consisting of Ultra Triple Junction solar cells generate about 1660 watts of electrical power.

    The Mission life of IRNSS-1F is 12 years

    IRNSS-1F carried two types of payloads – navigation payload and ranging payload. The navigation payload of IRNSS-1F will transmit navigation service signals to the users.

    This payload will be operating in L5 band (1176.45 MHz) and S band (2492.028 MHz).

    Highly accurate Rubidium atomic clock is the part of the navigation payload of the satellite.

    8. Consider the following statements regarding the Cryogenic Engine CE-20 launched by ISRO:

    I. The Indian Space Research Organisation (ISRO) on 19 February 2016 successfully tested high-thrust cryogenic engine CE-20 at Satish Dhawan Space Centre, Sriharikota.
    II. The successful hotbed test lasted 640 seconds and paved the way for the first developmental flight of the GSLV Mark 3 in December 2016.
    III. The GSLV Mark 3, the biggest rocket made in India, will be capable of launching 4-tonne satellites into geosynchronous orbit.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: c

    Explanation: The Indian Space Research Organisation (ISRO) on 19 February 2016 successfully tested high-thrust cryogenic engine CE-20 at its Propulsion Research Centre in Mahendragiri, Tamil Nadu. The cryogenic engine CE-20 uses Hydrogen as fuel, stored at minus 253 degrees Celsius and liquid oxygen as oxidizer at minus 193 degrees Celsius. A cryogenic rocket engine is a rocket engine that uses a cryogenic fuel or oxidizer, that is, its fuel or oxidizer (or both) is gases liquefied and stored at very low temperatures.

    9. Consider the following statements regarding purpose of the partnership between India and NASA to study the Ladakh under Space Bound Programme:

    I. India and the National Aeronautics and Space Administration (NASA) entered into a partnership in January 2016 to explore the environment of Ladakh under NASA’s Spaceward Bound programme.
    II. Under the partnership, a team of scientists from NASA, the Mars Society Australia and the Birbal Sahni Institute of Palaeobotany, Lucknow will undertake an expedition to Ladakh in August 2016.
    III. During their 10-day expedition, the scientists will study the similarities of certain parts of the region’s topography and microbial life to the surroundings of Mars.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation: Spaceward Bound programme is an educational program developed at NASA Ames Research Centre in California, the USA. It mission is to train the next generation of space explorers by having students and teachers participate in the exploration of different regions on the planet.

    10. Consider the following statements regarding India’s fifth IRNSS satellite:

    I. The Indian Space Research Organisation (ISRO) on 20 January 2016 successfully launched the Indian Regional Navigational Satellite System (IRNSS) 1-E satellite.
    II. The satellite will provide navigation, tracking and mapping services to the Indian sub continent.
    III. The satellite is the fifth of the IRNSS constellation, launched from the Satish Dhawan Space Centre (SHAR), Sriharikota in Andhra Pradesh.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation: Key features of IRNSS 1-E satellite are:

    IRNSS-1E, weighing 1425 kg, is the fifth of the seven satellites constituting the IRNSS.

    IRNSS-1A, 1B and 1C and 1D, the first four satellites of the constellation, were successfully launched by PSLV in July 2013, April 2014, October 2014 and March 2015 respectively.

    IRNSS -1E carries two types of payloads – navigation payload and ranging payload.

    The navigation payload of IRNSS-1E will transmit navigation service signals to the users. This payload will be operating in L5-band and S-band.

    A highly accurate Rubidium atomic clock is part of the navigation payload of the satellite.

    The ranging payload of IRNSS-1E consists of a C-band transponder which facilitates accurate determination of the range of the satellite. IRNSS-1E also carries Corner Cube Retro Reflectors for laser ranging.

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF