1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

UPSC IAS Prelims : Geography : MCQ Set 10 (Solar Radiation and Heat Balance)

Jun 29, 2015 13:20 IST

    1. Consider the following statements:

       1. The incoming solar radiation on earth is known as insolation
       2. The farthest distance of the earth from the Sun is 152 million Km on 4th July
       3. The position of the earth when it is nearest to the Sun is called Aphelion

     Select the correct answer using the code given below

    (a) 1 only
    (b) 1 and 2 only
    (c) 1, 2 and 3
    (d)  2 and 3 only

    Answer .b

    2. Which of these factors are responsible for variation in Insolation?

    (a) The angle of inclination of the sun’s rays
    (b) The length of the day
    (c) The transparency of the atmosphere

    Select the correct answer using the code given below

    (a) 1 only
    (b) 1 and 2 only
    (c) 1, 2 and 3
    (d)  2 and 3 only

    Answer .c

    3. Consider the following statements:

     1. The transfer of heat through horizontal movement of air is called Advection
     2. The short wave radiation on earth are absorbed by the carbon dioxide and the other green house gases where as long wave radiation pass through them without any heating
     3. The Earth as a whole doesn’t accumulate or loose heat and its temperature has remained constant

    Select the correct answer using the code given below

    (a) 1 only
    (b) 1 and 2 only
    (c) 1, 2 and 3
    (d)  1 and 3 only

    Answer .d

    4. The amount of visible radiation reflected by the earth is called as its _______.

    (a) Albedo
    (b) Scattering
    (c) Refraction
    (d) Dispersion

     Answer .a

    5. With respect to Heat budget of the Earth, consider the following statements:

     1. The surplus heat energy from the tropics is redistributed towards the pole as tropics do not get progressively heated up and high latitudes get permanently frozen.
    2. Roughly 55 percent of insolation are reflected back to space even before reaching the earth’s surface.

    Which of the statements given above is/are correct?

      (a) 1 only
      (b) 2 only
      (c) 1 and 2  
      (d) None of these

    Answer .a

    6. Which of the following can influence the temperature of a place?

       1. latitude of the place
       2. altitude of the place
      3. distance from the sea
      4. air-mass circulation

    Select the correct answer using the code given below

    (a) 1, 2 and 4 only
    (b) 1 and 2 only
    (c) 1, 2 and 3 only
    (d)  1, 2 , 3 and 4

    Answer .d

    7. Consider the following statements:

      1. Normally temperature decreases with increase in elevation, called as normal Lapse rate
      2. A long winter night with clear skies and still air can have Inversion of temperature i.e. temperature increases with increase in the height
     3. Over polar areas temperature inversion is normal throughout the year

     Select the correct answer using the code given below

    (a) 1 only
    (b) 1 and 2 only
    (c) 1, 2 and 3
    (d)  1 and 3 only

    Answer .c

    8. With respect to isotherm, consider the following statements:

      1. The Isotherms are lines joining places having equal temperature.
      2. In January the isotherms deviate to the south over the Ocean and to the north over the continent in the northern hemisphere.

    Which of the statements given above is/are correct?

      (a) 1 only
      (b) 2 only
      (c) 1 and 2  
      (d) None of these

    Answer .a

    9. With respect to Fogs which of the following statements is/are correct?

      1. Due to inversion of temperature in lower layers of atmosphere smoke and dust particles get collected beneath the inversion layer and spread horizontally to fill the lower strata of atmosphere.
      2. Due to occurrence of Inversion in the morning of summer season, dense Fogs are a common phenomenon
      3. The inversion commonly lasts for few hours until the sun comes up and begins to warm the earth.

    Select the correct answer using the code given below

    (a) 1 only
    (b) 1 and 2 only
    (c) 1, 2 and 3
    (d)  1 and 3 only

    Answer .d

    10. Consider the following statements:

        1. Cold air at the hills and mountains at night flows under the influence of gravity. They move down the slope to pile up deeply in pockets and valley bottoms with warm air above. This is called air drainage
       2. The Inversion takes place in hills and mountains due to air drainage

    Which of the statements given above is/are correct?

      (a) 1 only
      (b) 2 only
      (c) 1 and 2  
      (d) None of these

    Answer .c

     

    For more IAS Prelims Questions Click here

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF