Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

UPSC IAS Prelims: Indian Polity : MCQ Set 4 : Constituent Assembly

Apr 29, 2015 16:33 IST

    1. The Constituent Assembly of India was step up under the framework of?

    (a) Cripps mission (1942)
    (b) Cabinet mission (1946)
    (c) Simon commission (1927)
    (d) None of these.

    Answer.b

    2. The all important drafting committee had two distinguished jurist and lawyers along with the chairman Dr. B.R. Ambedkar. They were?

    (a) B.N Rau and Alladi Krishnaswamy Iyer
    (b) B.N Rau and S.N. Mukherjee
    (c) Alladi Krishnaswamy Iyer and K.M. Munshi
    (d) K.M. Munshi and S.N. Mukherjee

    Answer.c

    3. After the creation of Constituent Assembly of Pakistan in 1947, the membership of Constituent Assembly of India was reduced to 299 from 389 earlier. What was the total number of members from the provinces in the Constituent Assembly?

    (a) 229    
    (b) 70
    (c) 292    
    (d) 93

    Answer.a

    4. The Constituent Assembly of India was passed and adopted on which of the following days?

    (a) 24 January, 1950
    (b) 26 January, 1950
    (c) 26 November, 1949
    (d) 29 August, 1947

    Answer.c

    5. The philosophy underlying the Indian constitution was embodied quite early in the Objective Resolution, which was moved in the first session of the Constituent Assembly (on 13 December 1946) by:

    (a) Pandit Jawaharlal Nehru
    (b) Sardar Vallabhbhai Patel
    (c) Chakravarti Rajagopalachari
    (d) Dr. Bhimrao Ramji Ambedkar

    Answer.a

    6. The framers of Indian Constitution accommodated some of the best possible and time-tested features of other countries constitution like ‘Judicial Review ‘and ‘Preamble’? Name the country from which it has been incorporated?

    (a) Canada
    (b) Ireland
    (c) Germany
    (d) USA

    Answer.d

    7. The Objective Resolution was unanimously adopted by the Constituent Assembly on 22nd January 1947, had the following provisions as given below:

           I. Adequate safeguards shall be provided for minorities, backward and tribal areas, and   depressed and other backward classes.
          II. All power and authority of the Sovereign Independent India, its constituent parts and organs of government, are derived from the people.

    Which of the statements given above is/are correct?
    (a) I only
    (b)II only
    (c)Both I and II
    (d)Neither I nor II

     Answer.c

    8. The provisions in the Constitution of India like Constitutional Amendment can be done by 2/3rd majority in Parliament  and election of the members of Rajya Sabha on the basis of proportional representation are incorporated form ?

    (a) Government of India Act, 1935
    (b) Britain
    (c) Weimer Constitution of Germany
    (d) Constitution of South Africa

    Answer.d

    9. The national Anthem was adopted by the constituent Assembly on which of the following day?

    (a) 24 January, 1947
    (b) 22 July, 1947
    (c) 29 August, 1947
    (d) 26 November, 1949

    Answer.a

    10. The first meeting of the Constituent Assembly had taken place on December 9, 1946  was presided by whom as its interim president?

    (a) Pandit Jawaharlal Nehru
    (b) Dr. B.R. Ambedkar
    (c) Dr. Rajendra Prasad
    (d) Dr. Sachidanand Sinha

    Answer. d

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF