1. Home
  2.  |  
  3. GK for Exams  |  

Science Questions asked in BPSC 64th Prelims Exam 2018

Dec 21, 2018 15:05 IST
    GK Science Questions asked in BPSC 64th Prelims Exam 2018

    On 16 December, 2018 BPSC 64th Prelims Exam was conducted and approximately 5 lakhs candidates appeared in the examination for notified 1465 seats.

    As per the analysis, science questions that were asked in the BPSC 64th prelims 2018 exam were easy and based on the NCERT books. Total 20 questions were asked from Science and approx 5 questions were from Chemistry, 8 from Physics and 7 from Biology. Out of 20 questions 12 are already covered in the General Knowledge Science section of Jagran Josh.

    For more details kindly refer the links given below the questions asked from GK Science Jagran Josh.

    1.    Which of the following has pH value 7?

    (A)    Pure water
    (B)    Neutral Solution
    (C)    Basic Solution
    (D)    Acidic Solution
    (E)    None of the above/ More than one of the above

    Answer. B

    2.    Which of the following does not contain neutrons?

    (A)    Oxygen
    (B)    Nitrogen
    (C)    Hydrogen
    (D)    Copper
    (E)    None of the above/ More than one of the above

    Answer. C

    3.    Who discovered DNA?

    (A)    James Watson and Francis Crick
    (B)    Gregor Mendel
    (C)    Johannsen
    (D)    Hargovind Khorana
    (E)    None of the above/ More than one of the above

    Answer. A

    4.    Body temperature is regulated by

    (A)    Thalamus
    (B)    Hypothalamus
    (C)    Cerebellum
    (D)    Medulla
    (E)    None of the above/ More than one of the above

    Answer. B

    What is Blockchain Technology?

    5.    Choose the correct statement.

    (A)    Wavelength of red light is less than violet light.
    (B)    Wavelength of red light is more than violet light.
    (C)    Wavelength of violet light is more than green light.
    (D)    Wavelength of violet light is more than yellow light.
    (E)    None of the above/ More than one of the above

    Answer. B

    6.    The unit of electric power is

    (A)    Ampere
    (B)    Volt
    (C)    Coulomb
    (D)    Watt
    (E)    None of the above/ More than one of the above

    Answer. D

    7.    In electrical motor

    (A)    Heat is converted into electrical energy
    (B)    Electrical energy is converted into heat
    (C)    Electrical energy is converted into mechanical energy
    (D)    Mechanical energy is converted into electrical energy
    (E)    None of the above/ More than one of the above

    Answer. C

    8.    The main component of Greenhouse gases is:

    (A)    Carbon Dioxide
    (B)    Methane
    (C)    Nitrous Oxide
    (D)    Ozone
    (E)    None of the above/More than one of the above

    Answer. E

    What is Space Station and how many Space Stations are present in space?

    9.    The powerhouse of the cell is:

    (A)    Cell Wall
    (B)    Mitochondria
    (C)    Ribosome
    (D)    Nucleus
    (E)    None of the above/More than one of the above

    Answer. B

    10.     AIDS is caused by:

    (A)    Water
    (B)    Bacteria
    (C)    Virus
    (D)    Fungus
    (E)    None of the above/More than one of the above

    Answer. C

    11.     Which instrument is used to measure humidity?

    (A)    Hydrometer
    (B)    Hygrometer
    (C)    Pyrometer
    (D)    Lactometer
    (E)    None of the above/ More than one of the above

    Answer. B

    12.    What is the unit of pressure?

    (A)    Newton/ sq. Meter
    (B)    Newton-meter
    (C)    Newton
    (D)    Newton/meter
    (E)    None of the above/ More than one of the above

    Answer. A

    So, now you may have come to know about BPSC 64th prelims science questions and its analysis.

    What is Ozone Pollution and how it affects health?

    Reasons behind the earthy odour of soil after first rain

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below