Search

Independence Day 2020 Quiz: Do you know these basic questions about India?

On 15 August every year Independence Day is celebrated throughout the country. This year marks the 74th Independence Day. Let us solve an interesting quiz based on Independence Day history, freedom fighters, etc.
Aug 17, 2020 11:51 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
 GK Quiz on Independence Day
GK Quiz on Independence Day

In 2020, India will celebrate 74th Independence Day on 15 August. The day reminds us of the sacrifices of various freedom fighters to gain independence from British rule. Usually, the day is observed with flag-hoisting ceremonies, parades, and cultural events but this year due to ongoing pandemic celebrations will be different.

Here in this article, we have created some questions to test your basics regarding the Ceremony, the National Flag, and Independence Day.

1. It is the 74th Independence Day this year which means:
(a) India has achieved 73 years of freedom
(b) India has achieved 74 years of freedom
(c) India has achieved 72 years of freedom
(d) India has achieved 73 as well as 74 years of freedom
Ans. (a)
Explanation:  It is the 74th Independence Day this year, 2020 which means India has achieved 73 years of freedom.

Happy Independence Day 2020: Wishes, WhatsApp Messages, Quotes, Slogan, Images & SMS

2. Which among the following is/are true regarding the ratio of the national flag?
(a) The ratio of the length to the height of the flag shall be 3:2
(b) The ratio of the length to the width of the flag shall be 3:2
(c) The ratio of the length to the height of the flag shall be 2:3
(d) Both (a) and (b)
Ans. (d)
Explanation: The national flag shall be rectangular in shape. The ratio of the length to the height (width) of the flag shall be 3:2.

3. On the Independence Day, the Prime Minister of India hoists our tricolour flag at:
(a) the Purana Qila, Delhi
(b) the Red Fort, Old Delhi
(c) the Red Fort, Agra
(d) the India Gate, New Delhi
Ans. (b)
Explanation:  India became free from the British rule on 15th August 1947 and first Prime Minister of Independent India, Pt. Jawaharlal Nehru hoisted the Indian National Flag above Lahori Gate of Red Fort in Delhi. From that day Prime Ministers of India hoist our tricolour flag at the Red Fort, Old Delhi.

4. Who among the following was the Prime Minister of Britain at the time of Independence?
(a) Lord Mountbatten
(b) Winston Churchill
(c) Clement Attlee
(d) Ramsay MacDonald
Ans. c
Explanation: Clement Attlee was the Prime Minister of Britain at the time of Independence. He served the post from 1945-1955. 

5. Who among the following was the first Governor-General of new Dominions of India?
(a) Lord Mountbatten
(b) C. Rajgopalchari
(c) Dr. BR Amdedkar
(d) Dr. Rajendra Prasad
Ans. (a)
Explanation: Lord Mountbatten became the first Governor-General of new Dominions of India. He swore in Jawaharlal Nehru as the first Prime Minister of independent India.

6. The famous quote "a tryst with destiny" is given by
(a) Dr. BR Ambedkar
(b) Pt. Jawaharlal Nehru
(c) Mahatma Gandhi
(d) Abdul Kalam Azad
Ans. (b)
 Explanation: First Prime Minister Pt. Jawaharlal Nehru said, "Long years ago, we made a tryst with destiny and now the time comes when we shall redeem our pledge… At the stroke of the midnight hour, when the world sleeps, India will awake to life and freedom."

7. Which among the following Plan was known as the partition plan?
(a) Macaulay Plan 
(b) Atlee Announcement
(c) Montagu-Chelmsford Reforms
(d) Mountbatten Plan
Ans. (d)
Explanation: Lord Mountbatten, the Viceroy of India in 1947, put forth the partition plan widely known as the Mountbatten Plan. The Plan was accepted by the Congress and the Muslim League.

8. Which of the following are the extremist leaders?
(a) Lala Lajpat Rai
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Bipin Chandra Pal
(d) All of the above
Ans. (d)
Explanation: The Extremist leaders were Lala Lajpat Rai, Bal Gangadhar Tilak, Bipin Chandra Pal, and Aurobindo Ghosh. Instead of PPP (Protest, Prayer, and Petition) path, they emphasise on self-reliance, constructive work, and swadeshi.

9. Who presided the 1905 Congress session in Banaras?
(a) Gopal Krishan Gokhale
(b)  Dadabhai Naroji
(c) Bal Gangadhar Tilak
(d) Aurobindo Ghosh
Ans. (a)
Explanation: The Congress session in Banaras (1905) preside over by Gopal Krishan Gokhale.

10. When the Jallianwala Bagh Massacre took place?
(a) 10 April, 1917
(b) 13 April, 1918
(c)  9 April, 1916
(d) 13 April, 1919
Ans. (d)
Explanation: Jallianwala Bagh Massacre took place on 13 April, 1919. People were gathered at Jallianwala Bagh in Amritsar to protest against arrest on Saifuddin Kitchlew and Satyapal on 13 April 1919.

11. Match the following is/are not correctly matched:
1. Champaran Satyagraha - 1917
2. Kheda Satyagraha - 1918
3. Ahmedabad Mill Strike - 1918
4. Rowlatt Act Satyagraha - 1919

(a) Only 1
(b) Both 2 and 3
(c) Only 2
(d) Both 2 and 4
Ans. (c)
Explanation: Kheda Satyagraha took place in 1917.

74th Indian Independence Day 2020: History, Significance, Celebration, and Facts

Independence Day 2020: 18 Laws and Rights must be known to every Indian

Related Categories