Comment (0)

Post Comment

8 + 7 =
Post
Disclaimer: Comments will be moderated by Jagranjosh editorial team. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant will not be published. Please use a genuine email ID and provide your name, to avoid rejection.

    GK Questions and Answers on India’s ‘Act East Policy’

    The 'Act East Policy’ of India is a diplomatic initiative to promote economic, strategic, and cultural relations with the vast Asia-Pacific region at various levels. Know more about it through questions and answers.
    Created On: Dec 24, 2020 11:53 IST
    Modified On: Dec 24, 2020 12:29 IST
    ‘Act East Policy’
    ‘Act East Policy’

    India's 'Act East Policy’ focuses on boosting economic cooperation, building infrastructure for greater connectivity, important strategic, and security ties. Therefore, the policy focuses on the extended neighbourhood in the Aisa-Pacific region. 

    1. Which of the following is/are correct about the objective of India’s ‘Act East Policy’?

    A. To promote economic relations with the vast Asia-Pacific region at different levels.
    B. To promote strategic and cultural relations with the vast Asia-Pacific region at different levels.
    C. To cultivate extensive economic and strategic relations with the nations of Southeast Asia.
    D. All of the Above

    Ans: D 
    Explanation: India’s ‘Act East Policy’ is a diplomatic initiative to promote economic, strategic, and cultural relations with the vast Asia-Pacific region at different levels. It is an attempt to cultivate extensive economic and strategic relations with the nations of Southeast Asia to bolster its standing as a regional power and a counterweight to the strategic influence of the People’s Republic of China.

    2. Consider the following statements.

    1. The NDA Government upgraded the Look East Policy into Act East Policy.
    2. Look East Policy of India was launched by the former Prime Minister I.K. Gujral.

    Choose the correct option(s) regarding the Act East Policy

    A. Only 1
    B. Only 2
    C. Both 1 and 2
    D. Neither 1 nor 2

    Ans. A 
    Explanation: ‘Look East Policy’ of India was launched by the former Prime Minister P.V. Narasimha Rao. This policy continues till the formation of NDA Government in 2014. Since the formation of the new government within the centre, the government upgraded ‘Act East Policy’. In November 2014, the ‘Act East Policy’ was launched at the East Asia Summit in Myanmar.

    3. Consider the following statements with respect to the Look East Policy (LEP). Choose the correct option.

    1. In 1991, the Government of India had adopted the LEP.
    2. The country was facing an uncertain future on the international policy front including factors like the disintegration of the Soviet Union the LEP was adopted.

    Options:

    A. Only 1
    B. Only 2
    C. Both 1 and 2
    D. Neither 1 nor 2
    Ans: C
    Explanation:  In November 2014, the AEP was set in motion by the Modi government at the East Asia Summit in Myanmar. Although some analysts dismiss the shift from the Look East Policy (LEP) launched by then Prime Minister Narasimha Rao. This is partly because India today isn't the India of 1992. At that time on the international policy front, the country was facing an uncertain future due to factors like the disintegration of the Soviet Union, and a sharp fall in India’s foreign exchange reserves.

    4. Which of the following statements is/are correct regarding the ‘Act East Policy’?

    1. Originally, the policy which was conceived as an economic initiative, has gained political, strategic, and cultural dimensions including the establishment of institutional mechanisms for dialogue and cooperation.
    2. The Act East Policy emphasizes India-ASEAN cooperation in our domestic agenda on infrastructure, manufacturing, trade, skills, urban renewal, smart cities, Make in India, and other initiatives.
    3. Connectivity projects, cooperation in space, S&T, and people-to-people exchanges could become a springboard for regional integration and prosperity.

    Options:

    A. 1 and 2 
    B. 2 and 3
    C. Only 2
    D. 1, 2 and 3
    Ans: D
    Explanation: India’s Act East Policy focuses on the extended neighbourhood in the Asia-Pacific region.  The policy which was originally conceived as an economic initiative has gained political, strategic, and cultural dimensions including the establishment of institutional mechanisms for dialogue and cooperation.
    The Act East Policy also emphasizes India-ASEAN cooperation in our domestic agenda on infrastructure, manufacturing, trade, skills, urban renewal, smart cities, Make in India, and other initiatives. For regional integration and prosperity, connectivity projects, cooperation in space, S&T, and people-to-people exchanges could become a springboard.

    5. The Objective of ‘Act East Policy’ is to promote regional and multilateral levels thereby providing enhanced connectivity to the Indian states. Which of the following region(s) or state(s) under the policy are covered?

    A. North Eastern Region including Arunachal Pradesh.
    B. North Eastern Region including West Bengal.
    C. North Western Region including Himachal Pradesh.
    D. Eastern Region including Bihar and West Bengal.

    Ans: A
    Explanation: India's ”Act East Policy” objective is to promote economic cooperation, cultural ties and develop a strategic relationship with countries in the Asia-Pacific region through continuous engagement at bilateral, regional, and multilateral levels thereby providing enhanced connectivity to the States of North Eastern Region including Arunachal Pradesh with other countries in our neighbourhood.

    6. Several plans at bilateral and regional levels include steady efforts to develop and strengthen connectivity of Northeast with the ASEAN region through-

    1. Trade.   
     2. Culture.     
    3. People-to-people contacts. 
    4. Physical infrastructure.

    Choose the correct options:

    A. 1 and 4
    B. 2 and 3
    C. 2, 3 and 4
    D.  1, 2, 3 and 4
    Ans: D
    Explanation: Several plans at bilateral and regional levels include steady efforts to develop and strengthen the connectivity of the Northeast with the ASEAN region through trade, culture, people-to-people contacts, and physical infrastructure (road, airport, telecommunication, power, etc.).

    7. Under the ‘Act East Policy’ objectives which of the following major project(s) are look after by the Government?

    A. The India-Myanmar-Thailand Trilateral Highway Project
    B. The Rhi-Tiddim Road Project
    C. Border Haats
    D. All of these

    Ans: D
    Explanation: Some of the major projects include Kaladan Multi-modal Transit Transport Project, the India-Myanmar-Thailand Trilateral Highway Project, Rhi-Tiddim Road Project, Border Haats, etc. are look after by the Government under the ‘Act East Policy’ (AEP).

    8. What is meant by the strategic angle of Maritime goals of ‘Act East Policy’? Choose the correct option.

    1. The goal is to evolve a regional architecture based on the twin principles of shared security, and shared prosperity.
    2. A common vision for the policy is a global commerce and the maritime domain.

    Options:
    A. Only 1
    B.  Only 2
    C. Both 1 and 2
    D. Neither 1 nor 2

    Ans. C
    Explanation: India and the ASEAN countries are maritime nations, and their goal is to evolve a regional architecture based on the twin principles of shared security and shared prosperity. A common vision has been shared by both India and ASEAN for global commerce and the maritime domain.

    9. India and the ASEAN countries working closely with the regional bloc in a range of activities. Which among the following activities is/are involved by the countries?

    A. Developing a blue economy
    B. Coastal surveillance
    C. Building off-shore patrolling capabilities
    D.  All of these

    Ans: D
    Explanation: Both the parties working closely with the regional bloc in a range of activities like developing a blue economy, coastal surveillance, building off-shore patrolling capabilities, hydrographic services, and information sharing for increased maritime domain awareness.

    10. Which of the following are the founding members of ASEAN?

    1. Philippines
    2. Singapore
    3. India
    4. Thailand
    5. Malaysia

    Select the correct answer

    A. 1, 2 and 3
    B. 1, 4 and 5
    C. 1, 2, 4 and 5
    D. 1, 3, 4 and 5
    Ans. C
    Explanation: On 8 August, 1967, the five leaders of the Foreign Ministers of Indonesia, Malaysia, the Philippines, Singapore, and Thailand sat down together in the main hall of the Department of Foreign Affairs building in Bangkok, Thailand, and signed a document. The Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) was born by virtue of that document. The five Foreign Ministers who signed it were Adam Malik of Indonesia, Narciso R. Ramos of the Philippines, Tun Abdul Razak of Malaysia, S. Rajaratnam of Singapore, and Thanat Khoman of Thailand.

    “Act East Policy” of India: Meaning and Objectives

     

    Related Categories