GK Questions and Answers on latest Awards and Honours in India

12-MAR-2018 12:57
    GK Questions and Answers on latest Awards and Honours in India

    The Awards and Honours in India given to individuals or sometime to the organisation for a variety of services to the Republic of India. There are four types of awards given in India i.e. Civilian awards, Military Awards, Leadership awards, Literature awards, and Particular awards like sports, police, bravery etc. Here, we are giving GK Questions and Answers on latest Awards and Honours in India that will help the student to attune and equipped for different competitive examinations.

    1. Which among the following personalities got the India’s highest civilian awards?

    A. Madan Mohan Malaviya

    B. Manmohan Singh

    C. Deendayal Upadhyaya

    D. L. K Advani

    Ans: A

    Explanation: Mahamana Pandit Madan Mohan Malaviya was an Indian educationist and politician notable for his role in the Indian independence movement and as the twice president of Indian National Congress. He was respectfully addressed as Pandit Madan Mohan Malaviya and also addressed as 'Mahamana'. He was posthumously conferred with Bharat Ratna, India's highest civilian award, on 24 December 2014, a day before his 153rd Birth Anniversary.

    2. Manoj Kumar Panday who was the recipient of Param Vir Chakra belongs to which of the following military regiment or rifles?

    A. Rajputana Rifles

    B. 1/11 Gorkha Rifles

    C. 18 Grenadiers

    D. 13 JAK Rifles

    Ans: B

    Explanation: Captain Manoj Kumar Pandey, was an Indian Army officer of 1/11 Gorkha Rifles, posthumously awarded the India's highest military honour, Param Vir Chakra for his audacious courage and leadership during adverse times. He died during the attack on Jubar Top, Khalubar Hills in Batalik Sector, Kargil. His actions have led to him being referred to as the "Hero of Batalik".

    3. Who among the following personality awarded the Dronacharya award 2017?

    A. P. Gopichand

    B. Jitu Rai

    C. G.S.S.V. Prasad

    D. Ravi Shastri

    Ans: C

    Explanation: Dronacharya Award is sports coaching honour of the Republic of India given for producing medal winners at prestigious international sports events. Dr. R. Gandhi (Athletics), Heera Nand Kataria (Kabaddi), G.S.S.V. Prasad (Badminton), Brij Bhushan Mohanty (Boxing), P.A. Raphel (Hockey), Sanjoy Chakraverthy (Shooting) and Roshan Lal (Wrestling) are the recipient of the awards.

    4. Name the recipient of Bharat Ratna who was also awarded the "Best Parliamentarian" in 1994?

    A. Madan Mohan Malaviya

    B. Manmohan Singh

    C. Deendayal Upadhyaya

    D. Atal Bihari Vajpayee

    Ans: D

    Explanation: The Indian government announced the Bharat Ratna award to former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee who was also awarded the "Best Parliamentarian" in 1994.

    5. Which of the following the Padma Vibhushan 2017 recipient who is renowned Indian musician and film playback singer?

    A. V. K. Aatre

    B. Kattassery Joseph Yesudas

    C. Avinash Dixit

    D. Jagmohan

    Ans: B

    Explanation: Kattassery Joseph Yesudas is renowned Indian musician and film playback singer and the recipient of Padma Vibhusan 2017 Award for his contribution in Art-Music.

    GK Questions and Answers on Famous Personalities of India and World

    6. In which field Shri Karimul Hak given Padam Shri 2017 award?

    A. Public Affair

    B. Social Work

    C. Medicine

    D. Arts

    Ans: B

    Explanation: Padma Shri (also Padma Shree) is the fourth highest civilian award in the Republic of India, after the Bharat Ratna, the Padma Vibhushan and the Padma Bhushan. Awarded by the Government of India, it is announced every year on India's Republic Day. Shri Karimul Hak is the recipient of Padam Shri Award 2017 in Social work.

    7. Shri Devendra Jhajharia who was Arjun award recipient of 2017 belongs to which game?

    A. Football

    B. Cricket

    C. Athletics

    D. Javelin

    Ans: D

    Explanation: Shri Devendra Jhajharia, Paralympics double gold medallist in javelin is the recipient of Rajiv Gandhi Khel Ratna Award 2017.

    8. What is the field of contribution of Shri Sardar Singh who was the recipient of the Rajiv Gandhi Khel Ratna 2017?

    A. Badminton

    B. Hockey

    C. Shooting

    D. Wrestling

    Ans: B

    Explanation: Sardar Singh, former Indian hockey captain, is the recipient of Rajiv Gandhi Khel Ratna award 2017.

    9. Who among the following sports person from Para-Athletics given Arjuna award 2017?

    A. Ms. Vinesh

    B. Shri Amit Kumar

    C. Shri Sandeep Singh Mann

    D. Varun Singh Bhati

    Ans: D

    Explanation: The Arjuna Awards are given by the Ministry of Youth Affairs and Sports, government of India to recognize outstanding achievement in National sports. Instituted in 1961, the award carries a cash prize of ₹ 500,000, a bronze statue of Arjuna and a scroll. Varun Singh Bhati (Para-Athletics) is the recipient of Arjun Award 2017.

    10. Find out the recipeint of Dhyan Chand Award in Athletics 2017?

    A. Ms. Satti Geetha

    B. Shri Sylvanus Dung Dung

    C. Shri Raghunath V.R.

    D. Bhupender Singh

    Ans: D

    Explanation: The recipients of the Dhyan Chand Award are Bhupender Singh (Athletics), Syed Shahid Hakim (Football), and Sumrai Tete (Hockey).

    List of Awards and Honours in India

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK