Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Brahmaputra River System

12-MAR-2018 17:35
    GK Questions and Answers on the Brahmaputra River System

    The Brahmaputra is one of the longest rivers of the world. Its drainage system is spread in three countries- China (Tibet), India and Bangladesh. Its basin is separated from the Mansarovar Lake by the Mariam La Pass.

    1. The River Brahmaputra called in Tibet________.

    A. Dihang

    B. Siang

    C. Tsanpo

    D. Jamuna

    Ans: C

    Explanation: The Brahmaputra is one of the major rivers of Asia, a trans-boundary river which flows through China, India and Bangladesh. It is known as the Yarlung Tsangpo River in Tibet, the Brahmaputra, Lohit, Siang, and Dihang in India, and the Jamuna in Bangladesh.

    2. What is the meaning of Tsangpo?

    A. Purifier

    B. Healer'

    C. Self-Cleaner

    D. All of the above

    Ans: A

    Explanation: In Tibet, the River Brahmaputra is known as Tsanpo, meaning the 'purifier'.

    3. What is the name of river Tsangpo in Arunachal Pradesh?

    A. Dehang

    B. Debang

    C. Lohit

    D. Subansiri

    Ans: A

    Explanation: The River Tsangpo enters into India through sharp south-westerly turn along the eastern side of Namcha Barwa. Then it get new name Dihang in Arunachal Pradesh.

    4. Which place does the river Dehang known as 'Brahmaputra'?

    A. Sadia

    B. Anini

    C. Bhalukpong

    D. Ziro

    Ans: A

    Explanation: The River Dehang get new name as 'Brahmaputra' near the city of Sadia.

    GK Questions and Answers on the Multipurpose River-Valley Projects in India

    5. Which of the following river joins with Dehang River to form 'Brahmaputra' near the city of Sadia?

    A. Debang and Dehang

    B. Debang and Dhan Shri

    C. Debang and Lohit

    D. All of the above

    Ans: C

    Explanation: Debang and Lohit Rivers meet Dehang River near the city of Sadia, it is known by the name of Brahmaputra River.

    6. Which of the following is the largest number of fresh water riverine islands form by the River Brahmaputra?

    A. Majuli

    B. Dibru Saikhowa

    C. Srirangam

    D. Bhavani Island

    Ans: A

    Explanation: Majuli is the largest river island in the world. The island is formed by the Brahmaputra River. It was formed due to course changes by the river Brahmaputra and its tributaries, mainly the Lohit.

    7. Which of the following is not north bank tributary of the River Brahmaputra?

    A. Noa Dehing

    B. Jiadhal

    C. Siang

    D. Dhansiri

    Ans: A

    Explanation: The Noa Dehing is the south bank tributary of the River Brahmaputra.

    GK Questions and Answers on Rivers of India

    8. Which of the following is not south bank tributary of the River Brahmaputra?

    A. Digaru

    B. Kopili

    C. Manas

    D. Krishnai

    Ans: C

    Explanation: The River Manas is the north bank tributary of the River Brahmaputra.

    9. Which of the following tributary of the River Brahmaputra is snow-fed?

    A. Noa Dehing

    B. Subansiri

    C. Buridehing

    D. Pagladiya

    Ans: D

    Explanation: Among the tributaries of the River Brahmaputra- Subansiri, Manas, Jiabharali, Pagladiya, Puthimari and Sankosh etc. are snow fed.

    10.  What is the name of the River Brahmaputra in Bangladesh?

    A. Jamuna

    B. Padma

    C. Meghna

    D. Maduva

    Ans: A

    Explanation: The River Brahmaputra flows westward, till the city of Dhubri and thereafter turns southward in the Garo hills region and enter into Bangladesh near Golpara. It is called Jamuna in Bangladesh. Here, Tista and other rivers meet Brahmaputra which falls in the Padma (Ganga) in the end.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK