GK Questions with answers on Geography India - Drainage System Set III

Dec 23, 2016, 09:26 IST

GK Questions with answers on Geography India - Drainage System Set III in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for examinations like UPSC, IAS, SSC, CDS, NDA, Railways etc.

GK Questions with answers on Geography India - Drainage System Set III in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations.

1. Which river rises near Multai in Betul Plateau and flows between Vidhya and Satpura range?

A. Tapi

B. Narmada

C. Mahi

D. Sabarmati

Ans: A

2. Which of the following river is the only perennial river in Peninsular Indai that forms a quadrilateral delta at its mouth?

A. Narmada

B. Cauvery

C. Krishna

D. Godavari

Ans: B

3. Which river in India forms second largest river delta in India?

A. Mahanadi

B. Narmada

C. Godavari

D. Krishna

Ans: C

4. Consider the following statement (s) is/are related to the Peninsular Drainage System

I. Super-imposed drainage i.e. regional structures are older than the river valleys that cut through them.

II. Nature of flow is seasonal i.e. majorly during south west monsoon

III. Geologically older with shorter course of flow

Code:

A. Only I

B. Only II

C. Both I & II

D. I, II & III

Ans: D

5. Select the correct statement related to the Dendritic River Pattern?

A. Streams run in all directions without definite preference to any one particular region

B. Develops on strongly joined rocky terrain

C. Develops in folded topography; alternate layers of hard & soft rocks

D. None of the above

Ans: A

List of Towns situated on the Banks of River

6. What is Watershed Divide?

A. An area of land where surface water from rain, melting snow, or ice converges to a single point at a lower elevation

B. It marks the highest points between the basins, but isolated peaks within a basin may reach higher elevations than any point on the divide.

C. Geographic area through which water flows across the land and drains into a common body of water, whether a stream, river, lake, or ocean

D. All of the above

Ans: B

7. Critically analyze the statement (s) is/are about Himalayan Drainage System

I. Nature of river course is quiet changing, meandering, and forming ox-bow lakes & high waterfalls

II. Forms shallow valleys, small waterfalls, deltas and estuaries

Which of the above statement(s) is/are not correct?

A. Only I

B. Only II

C. Both I and II

D. Neither I nor II

Ans: B

8. Which drainage system receives rainfall both from South-west and North-east monsoons?

A. Himalayan Rivers System

B. Peninsular Rivers System

C. Both A & B

D. None of the above

Ans: A

9. Which river that flows through the salt desert?

A. Sabarmati

B. Narmada

C. Tapi

D. Luni

Ans: D

10. Which of the following rivers is/are older than Himalayas?

A. Indus

B. Satluj

C. Brahaputra

D. All of the above

Ans: D

1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

Jagranjosh
Jagranjosh

Education Desk

Your career begins here! At Jagranjosh.com, our vision is to enable the youth to make informed life decisions, and our mission is to create credible and actionable content that answers questions or solves problems for India’s share of Next Billion Users. As India’s leading education and career guidance platform, we connect the dots for students, guiding them through every step of their journey—from excelling in school exams, board exams, and entrance tests to securing competitive jobs and building essential skills for their profession. With our deep expertise in exams and education, along with accurate information, expert insights, and interactive tools, we bridge the gap between education and opportunity, empowering students to confidently achieve their goals.

... Read More

Get here current GK and GK quiz questions in English and Hindi for India, World, Sports and Competitive exam preparation. Download the Jagran Josh Current Affairs App.

Trending

Latest Education News