GK Quiz based on facts related to Telangana state

06-NOV-2017 19:25

    Located in the southern and peninsular part of India, Telangana state is world famous for its beautiful hills and tourist sites. In the year 2009, Andhra Pradesh was divided into two different states, Telangana and Seemandhra. It has been seen in the last several years that many questions are asked in various central and state level competitive examinations based on the facts related to different states. So in this article, we are presenting a GK quiz based on facts related to Telangana state which is very useful for the students preparing for various competitive examinations.

    GK quiz based on facts related to Telangana state

    1. Initially Telangana was a part of which princely state?
    A. Junagadh
    B. Nizam of Hyderabad
    C. Bengal
    D. Awadh
    Ans. B
    2. Who started the first campaign for separate Telangana state?
    A.
    P. V. Narasimha Rao
    B. K. Chandrasekhar Rao
    C. Marri Chenna Reddy
    D. Vasupanthaya
    Ans. D
    3. How many Lok Sabha and Rajya Sabha seats are in Telangana state?
    A.
    Lok Sabha - 20 and Rajya Sabha - 9
    B. Lok Sabha - 20 and Rajya Sabha - 7
    C. Lok Sabha - 17 and Rajya Sabha - 7
    D. Lok Sabha - 17 and Rajya Sabha - 4
    Ans. C
    4. In terms of area, what is the number of Telangana in Indian states?
    A.
    12th
    B. 14th
    C. 18th
    D. 20th
    Ans. A
    5. Main language of Telangana state:
    A.
    Telugu
    B. Telugu and Urdu
    C. Urdu
    D. Tamil
    Ans. B
    6. How many districts are in Telangana state?
    A.
    12
    B. 15
    C. 10
    D. 20
    Ans. C
    7.  Which district of Telangana is number one in population and area?
    A.
    Nalgonda
    B. Rangareddy
    C. Mahbubnagar
    D. Nizamabad
    Ans. C
    8. State festival of Telangana is:
    A.
    Bathukamma
    B. Ed-ul-Fitr
    C. Onam
    D. Pongal
    Ans. A
    9. State bird and state animal of Telangana is:
    A.
    Lion and pride respectively
    B. Indian Roller (Nilkanth) and Spotted Deer respectively
    C. House Sparrows and Wild Buffalo respectively
    D. Hill Maina and Nilgai respectively
    Ans. B
    10. State flower and state tree of Telangana is:
    A.
    Rani and Chivan of the night respectively
    B. Tangdoo (Kadad) and Shammi (Khaydhi) respectively
    C. Brahma Kamal and Burrish respectively
    D. Kamal and Banyan respectively
    Ans. B

    GK Quiz based on facts related to Uttarakhand

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK